MeMed גייסה 30 מיליון דולר: "נסללת הדרך להתפתחויות ושת"פ"
חברת הביוטק הישראלית מדווחת כי השלימה סבב השקעות מוצלח, הודעה לה מתלווה פרסומו של ניסוי קליני חשוב ביותר ברפואה. זו היא הפעם הראשונה שמימד חושפת את היקפי ההשקעות בה
- לקראת עולם ללא אנטיביוטיקה
- הניסוי הצליח: בדיקת הדם החדשנית של MeMed תצמצם את השימוש באנטיביוטיקה
- מכסחי החיידקים: נגיפים טורפי חיידקים עשויים להיות התחליף המנצח לאנטיביוטיקה
בין המשקיעים בחברה נמנים המיליארד לי קא-שינג, עו"ד חנינא ברנדס, מייסד סקייפ יאן טלין, והקרנות Social Plus Capital ו-WPI. מדובר בפעם הראשונה שבה חושפת חברת הביוטק את הסכומים שגייסה. 30 מיליון הדולר מצטרפים ל-20 מיליון דולר שקיבלה MeMed בדמות חוזי פיתוח ומענקים.
במקביל, מודיעה החברה על השלמתו ופרסומו של ניסוי קליני חיצוני רחב היקף ב-Pediatrics, כתב העת הרשמי של האגודה האמריקאית לרפואת ילדים, שנחשב לחשוב בתחומו ולאחד החשובים בתחום הרפואה בכלל. מדובר בניסוי המדעי השלישי שמפרסמת החברה, והשני שהובל באופן עצמאי על ידי מדענים חיצוניים. "המחקר הנוכחי, ביחד עם שני הקודמים, מאפשר לנו לעבור ממאמר מדעי למשהו שאפשר להשתמש בו בפועל, זה סולל את הדרך להתפתחויות עסקיות ולשיתופי פעולה", אמר ל"כלכליסט" מייסד ומנכ"ל החברה, ד"ר ערן אדן.
MeMed נוסדה ב-2009 על ידי אדן וד"ר כפיר עובד, שמכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות. הבדיקה שפיתחה החברה מסוגלת לזהות בדיוק גבוה האם זיהום בחולים עם מחלת חום הוא ממקור חיידקי או ממקור נגיפי ומספקת לרופאים מידע חשוב על סוג הטיפול שיש לתת. זיהוי מקור הזיהום מהווה כלי חשוב לרופא המטפל, ומסייע לו להחליט בדיוק גבוה האם יש צורך לתת למטופל אנטיביוטיקה.
שימוש יתר באנטיביוטיקה תורם להתפשטות זני חיידקים עמידים, תופעה שמדאיגה גורמים רפואיים ושנמצאת על סף הפיכה למשבר גלובלי. מנגד, חוסר היכולת לזהות את סוג הזיהום מוביל לפעמים גם לשימוש בחסר של אנטיביוטיקה, מה שעלול לחשוף את החולה לסיכונים מוגברים ומגדיל את ההוצאות הרפואיות. בניגוד לבדיקות אחרות, הבדיקה של MeMed לא מתבססת על דגימת הגורם המזהם, אלא על התגובה של המערכת החיסונית. יתרון זה מאפשר לבצע את הבדיקה באמצעות בדיקת דם פשוטה, בלי צורך להגיע למקור הזיהום שיכול להיות קשה להגעה או לא ידוע, תוך קבלת תוצאות בתוך דקות או שעות במקום ימים.
בדצמבר שעבר פרסמה החברה את התוצאות של ניסוי קליני בלתי-תלוי כפול סמיות ראשון, שבוצע על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי באוטרכט, הולנד (קודם לכן פרסמה החברה תוצאות ניסוי שביצעה בעצמה). התוצאות התפרסמו ב-Lancet Infectious Diseases, אחד מכתבי העת המדעיים היוקרתיים בעולם.
כעת מפרסמת החברה תוצאות מחקר שני מסוג זה, שלב הכרחי בדרך ליישום קליני רחב היקף של הטכנולוגיה שלה. המחקר כלל 597 ילדים עם חשד למחלה זיהומית בגילאי 3 חודשים עד 18 שנה, והתבצע הובלת צוות רופאים בכירים שכלל את פרופ' אליין ז'רבה מנהל מחלקת רפואת ילדים דחופה בבית החולים האוניברסיטאי בג'נבה, פרופ' יצחק סרוגו, מנהל מחלקת ילדים והמעבדה המיקרוביולוגית בבית החולים בני-ציון בחיפה וד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת ילדים בבית החולים הלל יפה בחדרה.
לפי תוצאות המחקר, הבדיקה של MeMed זיהתה במדויק זיהומים ממקור חיידקים ב-94% מהמקרים (רגישות), וזיהומים ממקור נגיפי ב-90% מהמקרים (סגוליות). בנוסף, ב-98% מהמקרים יכלה הבדיקה להגיד שזיהום אינו ממקור חיידקי (ערך ניבוי שלילי). רמות דיוק אלו גבוהות בהרבה מרמות הדיוק של מגוון בדיקות המתבצעות כיום באופן שגרתי.
"התחום פועל בעיקרון של 2-2-2", הסביר אדן. "אם אתה עובר רף של ודאות של שני מחקרים קליניים בלתי-תלויים, שכל אחד מובל על ידי שתי קבוצות בראשות שני חוקרים מובילים דעה בלתי-תלויים, ושכל אחד מהם התפרסם בכתב עת מדעי חשוב אחר, זה יוצר רמת אמון גבוה מספיק כדי לטפל בחולים ולעשות מסחור. לפני כן זה ממצא מדעי נחמד, אבל יש הרבה דברים שנראו מבטיחים בהתחלה ולא עמדו במבחן הזמן. המחקר עכשיו יש לנו רמת ודאות מספקת כדי להתחיל לטפל בחולים".
עובד הרחיב על הייחוד של המחקר העדכני: "המחקר הקודם לקח אוכלוסיות מאוד מדודות, ילדים מגיל 3 חודשים עד 5 שנים והתמקד רק במחלות נשימה. במחקר הנוכחי מביא שתי הרחבות דרמטיות: הרחבת גיל ל-3 חודשים ועד 18 שנה והרחבת סוגי הזיהומים גם לזיהומים בדרכי השתן, זיהומים במערכת העיכול, חום ממקור לא מזוהה וקבוצת ביקורת ללא מחלה זיהומית. בחנו את הכלי בצורה הכי דומה שאפשר למצב שבו יתקל רופא חדר מיון בעתיד. הכנסנו הרבה יותר רעש ויצרנו סביבה הרבה פחות נקייה. זה יצר תרחישי חיים אמיתיים, כי יש דרישה כזו מהשוק".
הבדיקה הנוכחית של החברה מיועדת לבתי חולים, וכבר נמצאת בשימוש במוסדות רפואיים בארץ ובחו"ל. ואולם, מדובר בבדיקה שתפעולה מורכב יחסית, דורשת עבודת טכנאי מעבדה ומחייבת המתנה של שעתיים לקבלת התוצאות. הדור השני של הבדיקה מיועד לשימוש בנקודות טיפול כמו מרפאות, יאפשר תפעול פשוט באמצעות מכשיר שולחני לא גדול בלי מיומנות מיוחדת, יצריך טיפות דם ספורות ויאפשר קבלת תוצאות בתוך כמה דקות ובעלות של כמה דולרים.
באפריל האחרון הודיעה החברה שחתמה על חוזה בשווי 9.3 מיליון דולר משרד ההגנה האמריקאי למימון פיתוח הבדיקה. החוזה הצטרף לשלושה פרסים ומענקים שקיבלה החברה מהאיחוד האירופי, שעומדים על שווי כולל של יותר מ-11 מיליון דולר.