$
מכשירים ומדריכים

ה-VR מגיע לארגונים: המציאות כבר פחות מדומה

טכנולוגיית המציאות המדומה כבר אינה בלעדית לעולם הגיימינג: גופים מסחריים ומוסדות מטמיעים אותה להכשרה, עיצוב וחינוך. כך שולחים חייל לקרב או אסטרונאוט לחלל, כשלראשם רק משקפיים שמדמים את הדבר האמיתי

ויקי אוסלנדר 15:4024.08.17

יישומי מציאות מדומה הצליחו לייצר באז כבר לפני שנים, אך בפועל החדירה המסחרית שלהם היא מוגבלת. כל התקדמות ובעיקר ציפייה, משויכת כמעט תמיד לעולם הגיימינג, וגם שם היא אטית ובעיקר יקרה ולא נגישה. עם זאת, יישומים כאלו החלו לחדור בשקט לכלכלה ככלים לשיפור וייעול תהליכי למידה, ניהול וארגון בתעשיות שונות.

 

 

הכשרה: נהיגת משאית והטסת חללית

 

רק השבוע הודיעה ענקית המשלוחים UPS כי תתחיל להשתמש בטכנולוגיית VR כדי להכשיר את צוותי הלוגיסטיקה והנהגים שלה. הזינוק המטאורי במסחר המקוון והצמיחה בפעילות החברה בעקבותיו, הביא את UPS לחפש פתרונות שישפרו את תהליך ההכשרה שהיא מעבירה לעשרות אלפי הנהגים בשורותיה. תוכנית ההכשרה החדשה תייצר חוויה מדומה של כל תהליך השילוח ותאפשר לתרגל התמודדות עם סיכונים פוטנציאליים כמו הולכי רגל, מכוניות חונות ונעות ותצייד את הנהגים החדשים במעט יותר ניסיון מעשי.

 

VR בשירות UPS VR בשירות UPS

 

 

UPS אינה החברה הראשונה שממנפת את יתרונות ה-VR כדי להתמודד עם תחומים רוויי סכנות. סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, נעזרת בהתקני VR כדי להכשיר אסטרונאוטים במסעות מורכבים לחלל. לפחות במציאות המדומה נאס"א יכולה להתגאות כי כבר הנחיתה אדם על מאדים. החודש אף הודיעו בנאס"א כי הם בוחנים להרחיב את השימוש בטכנולוגיה לצוותי ההנדסה, העיצוב והבנייה שלהם, ולהיעזר בטכנולוגיה כדי לבנות את החלליות הבאות. בנאס"א מקווים כי גם טכנולוגיה של מציאות מוגברת תוטמע בהמשך במערכות הסוכנות כדי לסייע לאסטרונאוטים בתיקונים שונים הנדרשים בזמן מסע בחלל ולהעריך בזמן אמת כיצד יש לפעול באמצעות העשרת המציאות במידע.

 

צבא: טיסה בשמי האויב ולוחמה בשטח בנוי

 

בדומה לנאס"א גם צבאות נעזרים במציאות מדומה כדי לדמות תנאי שטח וקרב. בארצות הברית הכניסו שימוש נרחב ב-VR לאימוני ותרגולי הצבא הסדיר: הם מדמים קפיצות ממטוס וחדירה לשטח אויב אפילו כחוויה קבוצתית. הצבא האמריקאי משתמש גם במשחקים וידאו מסחריים קיימים כמו למשל Modern Warfare 2 כדי לשמור על החיילים שלו בערנות גבוהה. הצבא משתמש גם במשחקים בנקודות גיוס ברחבי המדינה כדי לדמות למועמדים מתלבטים למשל את החוויה המסעירה של טיסה במסוק.

 

 

חיילי ארה"ב מתנסים בסימולטור VR חיילי ארה"ב מתנסים בסימולטור VR

 

 

רפואה: ניתוח לב וטיפול בטראומות

 

הנוכחות המהותית ביותר של הטכנולוגיה נמצאת דווקא בתחום הרפואה. שם ה-VR מביא למהפכה אמיתית לכל חלקיה: ממתמחים, רופאים וחוקרים ועד חולים ובני משפחותיהם שיכולים להשתמש במוצרים שונים כדי להקל או לייעל טיפולים. בתי חולים בארצות הברית, קנדה, אירופה ויפן כבר משתמשים בטכנולוגיה כדי לסייע לרופאים להתכונן לניתוחים מורכבים או לבצע אבחנות מדויקות. אוניברסיטאות נעזרות בטכנולוגיה כדי להעשיר את תהליך הלמידה לסטודנטים לרפואה, להעניק להם סימולציות מורכבות להתאמן לקראת הניסיון הממשי ואפילו לסייע לסטודנטים לתרגל עבודה בחדר ניתוח צפוף.

 

 

מציאות מדומה בשימוש רופאים מציאות מדומה בשימוש רופאים הדמיה: Dexta Robotics

 

 

קיימים גם יישומים מגוונים עבור חולים פיזית ונפשית. בין היתר מצליחה הטכנולוגיה לסייע לחולים בטיפול בכאב משום שבעת שחולים שקועים במציאות וירטואלית האזורים במוח שאחראים על תחושת הכאב פעילים פחות. VR הופך טיפולי פיזיותרפיה ושיקום קוגניטיבי למהנים יותר תחת סביבה שנראית כאילו לקוחה ממשחק וידאו. מציאות מדומה אף מסייעת למטופלים להתגבר על טראומות ופחדים שונים: אלה טיפולי חשיפה, והחזרת המטופלים לאירוע דומה לזה שעורר בהם חרדות, עד שהחשיפה הגדולה מרגילה את הנפש לסיטואציה.

 

עיצוב: סיבוב במטבח ובסלון וטיסה במחלקה ראשונה

 

הטכנולוגיה לא שמורה רק לאירועים מצילי חיים. היא מקפלת בתוכה ערך כלכלי עמוק עבור חברות שמשתמשות במציאות מדומה כדי למנוע טעויות בתכנון ובעיצוב. יצרנית המכוניות פורד למשל נעזרת ב-VR בתהליך עיצוב המכוניות שלה עוד מ-2013. במעבדות החברה במישיגן יכולים מעצבי המוצר והמהנדסים לדמות מכונית ווירטואלית לפני שהם פונים לייצור אב טיפוס. הם יכולים לחקור את נוחות ויעילות העיצוב, וגם את האסתטיקה שלו. הטכנולוגיה מאפשרת שיתוף פעולה הדוק על אותו המוצר בין צוותי החברה הפזורים ברחבי העולם. בפורד טוענים כי הטכנולוגיה הצליחה להפחית עלויות יצור באופן משמעותי והשימוש בו גובר בעקביות כל שנה.

בבואינג ממנפים את הטכנולוגיה בצורה דומה. צוותי העיצוב והייצור של יצרנית המטוסים מדמים דגמים חדשים ומנסים להבין בעיות רבות ככל הניתן באמצעות טיול בחלל הווירטואלי של המטוס, לפני שנבנה אב טיפוס יקר.

 

 

מציאות מדומה בשימוש מעצבים מציאות מדומה בשימוש מעצבים צילום: HP

 

 

גם מעצבי פנים ואדריכלים החלו להשתמש ב-VR כדי לדמות ללקוחות את השיפוץ המתוכנן בביתם. כאן זה לא רק מודלים תלת ממדים ממוחשבים, אלא חוויה שמעניקה ללקוחות את התחושה כאילו הם עומדים בחלל החדש המשופץ לנוע בקלות במרחב שנוצר, להרגיש את הנגישות שלו וגם לראות כיצד חומרים שונים - כמו סוג השיש או העץ במטבח — ישתלבו יחד. חברות כמו Planner 5D אפילו מאפשרות למעצבים לשנות אלמנטים בפרויקטים שלהם תוך כדי חוויית VR: להזיז עצמים ולשנות צורות.

 

חינוך: ביקור במוזיאון וטיול בחו"ל

 

את אותו יתרון מסחרי לקחו מוזיאונים ברחבי העולם למטרת שימור מורשת תרבותית ובעיקר להתמודד עם המשימה החשובה ביותר - להצליח למשוך קהל. המוזיאון הבריטי השיק את תערוכת ה-VR הראשונה עוד ב-2015, ואיפשר למבקרים לחוות את החיים בתקופת הברונזה. מאז מוזיאונים רבים ברחבי העולם, גם המפורסמים ביותר כמו הסמית'סוניאן האמריקאי והלובר הצרפתי מציעים סיורים וריטואליים בתערוכת מתחלפות.

 

 

אתרים ארכיאולוגיים רבים נעזרים ב-VR וב-AR כדי להעשיר את החוויה הלימודית. במלזיה לקחו את הרעיון הזה צעד קדימה. בעזרת מימון ממשלתי שיחזר צוות חוקרים גדול 19 מבנים היסטוריים של חצי האי. המטרה היא להעניק למלזים ולתיירים דימוי חזותי של מבנים מסורתיים של התרבות המקומית, תוך כדי שימור ההיסטוריה.

 

שימור מורשת הוא רק מרכיב אחד בתחום החינוך שמשתמש במציאות מדומה. היום קיימים בתי ספר שמשתמשים ב-VR כדי לייצר חוויות למידה קבוצתיות יוצאות דופן שמאפשרות אינטראקציה בסביבה שאחרת לא היתה אפשרית. כמו למשל שיעורים בנושאי ביולוגיה, אנטומיה או אסטרונומיה ואף ביקור בערים, ארצות ויבשות רחוקות כחלק מטיול וירטואלי בעת השיעור בכיתה. כמובן שבינתיים אלה בתי ספר בודדים בני מזל שיכולים להרשות לעצמם את רכישת ציוד ה-VR היקר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x