$
חדשות טכנולוגיה

המלחמה בסטרימינג הפיראטי נכשלה

ביהמ"ש הורה על סגירת אתר הסטרימינג הפופולרי Sdarot בחודש שעבר. מאז הספיקו מפעיליו לפתוח אותו בכתובת אחרת ולהרחיב את פעילותו. ולא מדובר במקרה בודד. זו עוד הוכחה לכך שמערכת החוק מפגרת אחרי העולם הטכנולוגי

עומר כביר 11:2216.01.17

אם מישהו חשב שפסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב שנענה לתביעת זיר"ה (זכויות יוצרים ברשת האינטרנט) והורה לאתר הסטרימינג הפופולרי Sdarot להפסיק את פעילותו יחולל שינוי כלשהו בעולם הסטרימינג הפיראטי, הוא כנראה חי בעולם פנטסטי שבו אנשים שמפעילים אתרים שמניבים להם הכנסות עצומות בוחרים לוותר עליהם רק כי מישהו אמר להם שזה אסור. ולא משנה שהמישהו הזה הוא בית המשפט שקבע זאת לאור חוקי המדינה.

 

ואכן, לא רק שהאתר פועל במרץ ובינתיים כבר העתיק את פעילותו לדומיין חדש (Sdarot.click), אלא שמפעיליו אף שוקדים בימים אלו על הרחבת פעילותו. למעשה, בימים האחרונים הם השיקו מערכת פורומים לצורכי תמיכה טכנית עבור עשרות אלפי המשתמשים הפעילים שחלק ניכר מהם אף משלם דמי מנוי חודשיים של 35 שקל.

Sdarot הוא לא האתר או השירות היחיד שנמצא על הכוונת של זיר"ה. הארגון עתר גם נגד תוכנת הסטרימינג הפופולרית PopcornTime. בשבוע שעבר דחה בית המשפט המחוזי בתל אביב את העתירה שביקשה לחסום אתרים שמאפשרים להוריד את התוכנה. התביעה נדחתה בין השאר משום שזהות מפעילי התוכנה אינה ידועה ובית המשפט קבע כי לא ניתן לקבוע שמפעיליה הפרו זכויות יוצרים בלי שנשמע קולם באולם.

 

 

גם זהותם של מפעילי Sdarot אינה ידועה ונדמה כי ארגוני זכויות היוצרים וגופי שידור דוגמת yes ו־HOT לא יודעים כיצד להפעיל את הכלים החוקיים המיושנים בעולם הטכנולוגי החדש. מפעילי אתר Sdarot ששוחחו עם "כלכליסט" באמצעות המייל, שכן הם נמנעים מלקיים שיחות טלפון בשל החשש שהן יסייעו לחשיפת זהותם, מתחו ביקורת חריפה על הפעילות המשפטית שמתקיימת נגדם, טענו שבעבר הגיעו להבנות עם זיר"ה ומבטיחים כי "אין לנו שום כוונה לסגור את האתר". דבריהם משרטטים את האופן שבו כשלה המלחמה בסטרימינג הפיראטי, בינתיים.

 


 

"נמשיך להפעיל את Sdarot" 

"זיר"ה מנסה להשתיק אותנו בכל דרך אפשרית שעומדת לרשותם, בין אם באמצעות צו של בית משפט לחסימת האתר, כאילו שמדובר באתר שמסכן את הציבור הישראלי; חסימת עמוד הפייסבוק שלנו בטענה שהוא מפר זכויות יוצרים, למרות שעמוד הפייסבוק שלנו מעולם לא קישר את הגולשים לאתר; ניסיון להפעיל עלינו לחץ כדי שנסגור את האתר ועוד. אנו נמשיך להפעיל את האתר על אפם ועל חמתם, כי אנחנו מייצגים מאות אלפי משקי בית בישראל שמאסו בדואופול yes—HOT. מדובר בשתי חברות שמתאמות ביניהן מחירים, ויתרה מכך מרשות לעצמן להעלות את המחירים עוד ועוד על בסיס שנתי. הן מרשות זאת לעצמן משום שכל הלקוחות שלהן הם בעצם לקוחות שבויים", אומרים מפעילי אתר Sdarot.

 

המפעילים מתחו ביקורת על החלטת בית המשפט שהורה להם להפסיק את פעילות האתר. לדבריהם, "האתר נחסם בצורה לא חוקית על ידי בית המשפט המחוזי בישראל. סגנית נשיאת בית המשפט במחוזי בתל אביב בדימוס, כבוד השופטת מיכל רובינשטיין, הביעה את עמדתה בעבר בנוגע לצנזורה של אתרים שונים באופן חד משמעי: צנזורה פוגעת בחופש הביטוי, בעיקרון השוויון ובזכות הגישה למידע". לטענתם הפסיקה אינה בעלת משמעות של ממש משום ש"ככל הידוע לנו, פסיקת בית המשפט בישרא אינה נוגעת לאזרחי מדינות זרות, כך שהיא חסרת משמעות לחלוטין עבורנו".

 

מימין: מנכ"ל yes רון אילון ומנכ"לית HOT טל גרנות־גולדשטיין. "החברות מעלות מחירים כי הלקוחות שלהן שבויים" מימין: מנכ"ל yes רון אילון ומנכ"לית HOT טל גרנות־גולדשטיין. "החברות מעלות מחירים כי הלקוחות שלהן שבויים" צילומים: ערן יופי כהן, צביקה טישלר

 

עוד טוענים מפעילי האתר כי האדם שזוהה על ידי בית המשפט כמפעיל האתר אינו קשור אליו מזה זמן מה ובעבר רק סיפק להם שירות אחסון: "לצערנו, זיר"ה מצאו להם שעיר לעזעזל — אדם שסיפק לאתר שירות אירוח כשעוד היה בחיתוליו. הם קישרו אותו לזהות בעלי האתר כדי שיוכלו לדרוש סעדים נוספים מבית המשפט, כגון חסימת האתר לגולשים מישראל. זיר"ה מתבססים בכתב התביעה שלהם על כספים שהנתבע קיבל מאיתנו על שירותי אירוח. זה כמו שתמכור אקדח למישהו ולאחר מכן תואשם ברצח".

 

אז האדם שזוהה כמפעיל האתר אינו מפעיל אותו. אבל מה לגבי הטענות המשפטיות המהותיות שעלו נגדכם?

"מכתב התביעה עולות שתי טענות מרכזיות. הטענה הראשונה היא שפיראטיות פוגעת באמנים. טענה זו ניתנת להפרכה בקלות. מנכ"ל טיים וורנר ג'ף בווקס אמר בעבר כי 'אחוז הפיראטיות של משחקי הכס עדיף על זכייה בפרס האמי, זה מוביל ליותר מנויים משלמים'. לפי מחקר שפרסמה ממשלת דרום אפריקה, פיראטיות תורמת להעשרת ולהפצת ידע. מחקר שנערך בבריטניה בקרב משתמשי אינטרנט מגיל 12 ומעלה קבע שצרכני תוכן פיראטי גם משלמים יותר על תוכן חוקי. יוצרי סאות'פארק טרי פארקר ומאט סטון אמרו בעבר כי 'אנחנו תמיד בעד המורידים. זה אף פעם לא פגע בנו. עבדנו מאוד קשה על הסדררה ואנחנו רוצים שאנשים יצפו בה'.

 

"הטענה השנייה היא הפרת זכויות יוצרים. החברים בארגון זיר"ה אולי שכחו, אבל הם לא מייצגים אמנים. הם מייצגים את HOT, yes, יונייטד קינג, שידורי קשת, ערוץ 10, רשת, קבוצת RGE וצ'רלטון. כלומר, כל בעלי ההון התאגדו תחת קורת גג אחת בשם זיר"ה כדי לכפות על הציבור בישראל לשלם מחירים מופקעים ביחס לנהוג בשאר העולם. ואם לא די בכך, אז מחירי הכבלים והקולנוע עלו מאז הקמת האתר בעשרות אחוזים".

 

גניזת הסיכומים הציתה אש

 

מפעילי האתר אמנם מלאים בטענות נגד זיר"ה והגורמים שלטענתם עומדים מאחורי הארגון, אך הם גם טוענים כי בחודש אוקטובר 2013 הם הגיעו מול הארגון למספר הבנות ש"בהתאם אליהן הוחלט להסיר מהאתר 157 סדרות שונות ששייכות לגופים שמיוצגים על ידי זיר"ה. הסדרות הוסרו מהאתר כך שלא נשאר בו תוכן שמפר זכויות יוצרים ששייכים לגופים שמיוצגים על ידי זירה, אך למרות זאת הארגון בחר להמשיך במאבקו לסגירת האתר לצמיתות ולהוצאת צו חסימה לכתובת האתר הקודמת. לאחר שלא קיבלנו מהם הסבר להמשך המאבק שלהם, צוות האתר החליט פה אחד להחזיר את כל הסדרות והפרקים שהוסרו".

 

 

האם קיבלתם פניות נוספות להסרת תכנים שנעניתם אליהן בחיוב?

"בינואר 2011 התקבלה פנייה של שייק'ה לוי מהגשש החיוור. כמובן שנענינו לפנייתו בחיוב והסרנו את התכנים שהוא ביקש להסיר. אנחנו לא כאן כדי לפגוע באמנים ולגזול מהם את פרנסתם, חלילה. אנחנו כאן כדי להוביל למהפכה שתוזיל את העלויות המטורפות של שירותי הכבלים".

 

ועם זאת, לעיתים נראה שאתם מתריסים. האתר נחסם ופתחתם אותו בדומיין חדש, עמוד הפייסבוק נחסם והקמת מערכת פורומים חדשה.

"הפורומים נועדו לשפר את השירות שניתן על ידי צוות האתר לגולשים. בין היתר הפורומים נועדו לספק מענה לשאלות, לפניות, לבקשות ולדיווחים של הגולשים. אנחנו מקבלים מאות פניות באמצעות המייל, הפורום והפייסבוק שמעודדות אותנו להמשיך לפעול — 'אל תיכנעו', 'המשיכו בעבודת הקודש', 'אנחנו איתכם', כותבים לנו".

 

 

לטענת המפעילים, הגולשים האלו כוללים חלקים נרחבים ומגוונים של האוכלוסיה בישראל. "רשומים לאתר עשרות אלפי משתמשים פעילים. אנחנו מבצעים 'ניקוי' של משתמשים שאינם פעילים. נכנסים לאתר עשרות אלפי אנשים שונים מרחבי העולם בכל יום. בין גולשי האתר ניתן למנות משרדי עורכי דין, פרופסורים, מהנדסים, עובדי מדינה ועוד. בין המנויים שלנו ניתן למנות גם אוכלוסיות חלשות, למשל חולי סרטן, חולי ALS ונוער בסיכון. להם אנחנו מעניקים מנוי בחינם".

 

הפתרון הוא הסדרה חוקית

 

מפעילי האתר בוחרים להתעלם מגורם משמעותי אחד בפעילותם שמטיל צל על כל הדברים שהם אומרים: הפעלת האתר מניבה להם סכומי כסף נכבדים. לאתר יש עשרות אלפי גולשים פעילים שחלק ניכר מהם משלם דמי מנוי וישנן גם ההכנסות מפרסומות. אתר Sdarot הוא מכונת כסף. כפי שעולה מתשובותיהם של המפעילים, מדובר באנשים שלא עונים לסטראוטיפ המקובל של מפעילי אתרים מסוג זה — צעירים חסדי ידע והבנה שרק רוצים לדפוק את המערכת — אלא ביזמים בעלי יכולות שבחרו להשקיע את מאמציהם בתחום פעילות שלכל הפחות אפשר לתאר אותו כאפור.

 

כשאנשים אינטיליגנטיים ובעלי כישורים פוגשים הזדמנות עסקית מבטיחה ומכניסה, נדרשת יותר מהחלטת בית משפט כדי לפנות אותם מהשטח. והדבר מבטיח שגם אם יצליחו בעלי זכויות היוצרים לבלום את פעילותם, יצוצו בתוך זמן קצר יזמים מוכשרים אחרים שיתפסו את מקומם.

 

מה יכולים בעלי זכויות היוצרים לעשות במצב כזה? בדיוק מה שעושים הפיראטים: להקים אתר סטרימינג שמציע את התכנים שמחפשים הגולשים במחיר סביר. הגולשים כבר הראו שהם מוכנים לשלם על כך. כל שצריך לעשות הוא לתת להם אופציה חוקית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x