בית המשפט: פופקורן טיים לא ייחסם בישראל
בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את בקשת התובעים שיוצגו על ידי ארגון זיר"ה לחסום אתרים שמאפשרים את הורדת פופוקורן טיים בטענה שזהות מפעילי האתר לא ידועה
פופקורן טיים פתוח לנצח: בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה עתירה של ארגון זכויות היוצרים זיר"ה ובעלי זכויות יוצרים ישראלים, שדרשה לחסום אתרים שמאפשרים להוריד את תוכנת הסטרימינג הפופולרית PopcornTime.
- חגיגה בוליוודית: הקרב על הסטרימינג מגיע להודו
- חיים בספיד: צפייה מואצת בסדרות טלוויזיה היא הטרנד החדש
- דיווח: באידו מתכננת הנפקה של מיליארד דולר לאתר הסטרימינג שלה
התביעה נדחתה, בין השאר, מכיוון שזהותו של מפעיל האתרים נותרה עלומה, ובית המשפט קבע שלא ניתן לקבוע האם הפר בפעילותו את זכויות היוצרים של התובעות מבלי לשמוע את קולו.
בשולי הדברים כולל פסק הדין של השופט מגן אלטוביה, גם ביקורת חריפה ויוצאת דופן על התיקון לחוק זכויות יוצרים שמקדמת בימים אלו שרת המשפטים, איילת שקד.
במאי האחרון נענה בית המשפט לבקשה במעמד צד אחד שהגישה חברת זיר"ה בשיתוף עם חברות המדיה הישראליות הוט, יס, קשת, רשת, יונייטד קינג ונגה תקשורת, והורה לחסום תשעה אתרים המאפשרים להוריד את תוכנת הסטרימינג הפופולרית - ביניהם גם עמודי פייסבוק וטוויטר.
בעקבות ההחלטה מיהרו מרבית ספקיות האינטרנט המקומיות לחתום על הסדר עם המבקשות, שבמסגרתו הסכימו שלא לערער על הוצאת הצו ולהשאיר את ההחלטה הסופית בנושא לפתחו של בית המשפט. יוצאת הדופן היחידה הייתה בזק בינלאומי, שערערה על ההחלטה, ובתחילת יולי פרסם השופט אלטוביה החלטה החדשה, שלפיה הצו הארעי יבוטל והאתרים המדוברים לא ייחסמו. אף שהחסימה הזמנית בוטלה, הדיון בתביעה בבקשה לחסום את האתרים באופן קבוע נמשך ואף כלל תהפוכה מפתיעה, כאשר בזק בינלאומי חזרה בה מהתנגדותה לחסימה וחתמה על הסכם דומה לזה של הספקיות האחרות.
אתמול נתן השופט אלטוביה את החלטתו הסופית בתיק, ודחה את בקשת התובעות לחסום את האתרים השונים שמאפשרים את הורדת פופקורן טיים. החלטה זו מעניינת במיוחד, שכן רק לפני כחודש קיבל אלטוביה החלטה הפוכה, ובתביעה שהגישו זיר"ה ושותפויותיה נגד אתר הסטרימיג sdarot.tv קיבל השופט את דרישתן והורה לספקיות האינטרנט לחסום את האתר.
מה השתנה בין שני המקרים? כפי שעולה מפסק הדין הנוכחי, הגורם המכריע היתה העובדה שבניגוד ל-sdarot.tv, זהותו של מפעיל אתרי פופקורן טיים השונים נותרה עלומה. "לא נשמע קולו של נתבע 1 ולמעשה לא נדונה השאל האם הפר נתבע 1 את זכות היוצרים של התובעות", כתב אלטוביה.
"ממבט ראשון, פסק הדין של השופט אלטוביה בתיק זה לכאורה סותר את פסק הדין שלו בתיק 'סדרות'", אמר ל"כלכליסט" עו"ד תמיר גליק ממשרד עוה"ד ליבליך-מוזר, שייצג בתביעה את 013 נטוויז'ן. "אבל כשבוחנים את הדברים לעומקם כמובן שאין כל סתירה. שכן בשונה מתיק פופקורן, בתיק 'סדרות' המפר עצמו אותר והובא לדיון בבית המשפט. בעקבות איתורו השופט הורה ללא היסוס על חסימת הגישה לאתר המפר".
את פסק הדין חותם אלטוביה בביקורת חריפה ויוצאת דופן על תיקון לחוק זכויות יוצרים שמקדמת שרת המשפטים שקד, שיגדיל משמעותית את ארסנל הכלים שעומד לרשותם של בעלי זכויות יוצרים. בין השאר, יוכלו אלו לפנות לבית המשפט בבקשה להוציא צו שיורה לספקיות אינטרנט לחסום את הגישה לאתר שבו תוכן פיראטי. בית המשפט אף יוכל להוציא את הצו במעמד צד אחד. "לא מצאתי בתזכיר התייחסות לכלים כלכליים העשויים להוות תמריץ שלילי עדיף על חסימתם של אתרים מפרים", הוא כתב. "לשם משל איסור פירסום מסחרי באתרים מפרים עשוי לשמוט בסיס כלכלי מתחת לאתרים מעין אילו. חסימה כלכלית עשויה להיות יעילה יותר מחסימה פיזית טכנית, שהרי אין זה סוד כי בתוך פרק זמן קצר נודדים האתרים המפרים לשרתים אחרים או מיקום אחר וההפרה ממשיכה.
"איתור המפרסמים אינו מוקשה כאיתור מפעילי אתרים מפירים. כך מחסום כלכלי דומה כי יכול והוא פוגע פחות בערכי יסוד אחרים המתנגשים בהגנה על זכות הקניין. חסימה כלכלית גם אינה הופכת את הספקים לצנזורים. הענקת סמכות זו לספקי השרות מהווה פתח לקשיים שחלקם יקשה מאוד לתאר ויתבהרו או יתגלו עם ההתפתחות הטכנולוגית ותפיסות העולם שתונהגנה בעקבות זאת.
"מדובר בתזכיר מקיף המבקש בין השאר... לחזק את ההגנה על בעלי זכויות הקניין הרוחני ויש האומרים, הגנה חזק מדי. כך משום שמחירה היקר היא הפגיעה בערכי יסוד אחרים לרבות הזכות לפרטיות שדומה כי אנו נוטים לוותר עליה בקלות ושלא בטובתנו בעידן זה".
גליק חיזק את הדברים שכתב אלטוביה: "בית המשפט בעצם אומר לכנסת, 'את המפתח שאיבדתם תתחילו לחפש היכן שהוא נפל ולא מתחת לפנס'. הדרך להיאבק בתופעת הפיראטיות היא על ידי סגירת ברזי המימון של האתרים שמפרים זכויות יוצרים. דרך זו יותר אפקטיבית וניתן לאכוף אותה ביעילות".