"סימני האטה ראשונים בהייטק הישראלי"
למרות עלייה בהיקפי הגיוסים, מחקר של IVC-KPMG מצא שמסתמנת ירידה במספר העסקאות בהייטק המקומי. הממצאים של הסקר תואמים את המגמה העולמית של ירידה בהשקעות הון סיכון
סקר IVC-KPMG שפורסם היום (ד') מצביע על כך שלמרות שמירה על רמת גיוסים גבוהה ברבעון השלישי של 2016, ישנם סימני האטה רבים שעולים מתוך ממצאיו. על פי הדו"ח, חברות טכנולוגיה ישראליות גייסו 1.19 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2016, הסכום הרבעוני השני בהיקפו בעשר השנים האחרונות.
- חברת אבטחת המידע AVG מפטרת שליש מהעובדים בישראל
- "יבוא עובדי הייטק יבריח סטודנטים מלימודי מחשבים"
- סיכום השנה בהייטק: שלושה מהלכים משמעותיים ובועה אחת
סך הגיוסים ברבעון הושפע אמנם מהנפקת אג"ח פרטית (PIPE) בחברת אורמת בסך 204 מיליון דולר, אשר תפסה 17 אחוזים מסך ההון שגויס, אך גם ללא עסקת אורמת, סך ההון שגויס ברבעון מסתכם ב- 982 מיליון דולר. קרוב לממוצע הרבעוני של כמיליארד דולר בשלוש השנים האחרונות. אחד מסימני ההאטה הבולטים ברבעון השלישי היה ירידה משמעותית במספר העסקאות שהתבצעו ברבעון. ברבעון השלישי 2016 היו 142 עסקאות מימון שנסגרו, ירידה של 26 אחוזים בהשוואה ל-193 עסקאות ברבעון השני של השנה, ו- 17 אחוזים מתחת לממוצע הרבעוני בשלוש השנים האחרונות.
עופר סלע, שותף הייטק ב-KPMG סומך חייקין הסביר כי: "אנחנו מאמינים שתחום ההון סיכון בישראל לא ייפגע משמעותית מהאטה גלובלית בטווח הארוך, וזאת למרות הירידה במספר העסקאות. קצב ביצוע עסקאות איכותיות ממשיך, ושחקנים חדשים שמתמקדים בחברות בשלבי צמיחה משקיעים בחברות אלו ומאפשרים להן להצמיח את שווי החברה ולייצר אקזיט שונה וגדול יותר ממה שהתרגלנו."
סלע מוסיף: "אנחנו צופים ששוק ההנפקות הראשוניות בבורסת הנאסד"ק בארה"ב יתחזק בתחילת 2017, מה שצפוי להשפיע באופן חיוני על תחום ההון סיכון בישראל בשל העובדה שהנפקות אלו יובילו להרחבת ההשקעות, הן מצד המשקיעים והן מבחינת החברות. זאת מכיוון שהתשואה בתחום הטכנולוגיה בעולם מובילה עדיין ללא תחרות. בנוסף, יותר תעשיות מסורתיות מתחדשות באמצעות פתרונות טכנולוגיה ורואות את ישראל כשוק ברמה הגלובלית שמאפשר להן להשיג את יעדי הצמיחה, כך שכספים מחברות אלו צפויים להמשיך להניע את תעשיית ההון הסיכון המקומית, הן בהשקעות והן דרך רכישות עתידיות".
עלייה בגיוסים, ירידה בעסקאות
מתחילת שנת 2016, גיוסי חברות ההייטק הישראליות הסתכמו ב-4 מיליארד דולר ב-510 עסקאות, עליה של 27 אחוזים לעומת 3.15 מיליארד דולר ב-491 עסקאות שגוייסו בתשעה חודשים הראשונים של 2015; ורק 7 אחוזים מתחת להיקפי השיא בשנת 2015 כולה, שעמדו על 4.3 מיליארד דולר. סבב גיוס ממוצע עמד על 7.8 מיליון דולר, עלייה ניכרת בהשוואה לממוצע של 6.4 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנה קודמת. סבב הגיוס הממוצע ברבעון השלישי של 2016 עמד על 8.4 מיליון דולר, או 7 מיליון דולר ללא עסקת אורמת, הרבה מעל לממוצע הרבעוני התלת-שנתי.
"הגם שהיקף הסכום שגוייס על ידי חברות הייטק ישראליות היה מרשים, מספר העסקאות ברבעון השלישי ירד בצורה משמעותית", מאבחן קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, ומוסיף שנתוני החברה מצביעים על ירידה בהשתתפות משקיעים זרים, במיוחד קרנות הון סיכון זרות, בסבבי גיוס הון ברבעון השלישי של השנה.
"הממצא הזה משקף את מגמת הירידה העולמית בהשקעות הון סיכון עליה מצביעים גורמים שונים מזה למעלה משנה. משקיעי הון סיכון האטו משמעותית את קצב השקעותיהם ברוב המדינות בעולם, כשבארה"ב לדוגמה, זיהו ירידה בהשקעות הון סיכון ברבעון החמישי ברציפות. בישראל, עד כה הצבענו על מגמה הפוכה של צמיחה בהיקפי ההשקעות מרבעון לרבעון, כך שהירידה הזו במספר העסקאות בהשתתפות קרנות הון סיכון זרות, לא צריכה לגמרי להפתיע", אומר שימנה.
יחד עם זאת, הוא מבקש להמנע מהכרזות: "נצטרך להמתין לנתוני הרבעון הרביעי לפני שנוכל לאבחן מגמה של ממש, אך לפי נתוני הגיוסים עד כה, אנחנו עדיין מצפים ש- 2016 תסתיים כשנת שיא בגיוסי הון. אם לא יתגלו הפתעות חריגות ברבעון הרביעי, אנחנו עדיין רחוקים מלקבוע כי משבר ההון סיכון הגיע גם לישראל", מסכם שימנה.