טים קוק תוקף את האיחוד האירופי: "לטענות אין בסיס עובדתי או חוקי"
בעקבות פסיקת האיחוד האירופי כי אפל חייבת לאירלנד 14.5 מיליארד דולר בתשלום מס, פרסם המנכ"ל טים קוק "מסר לקהילת אפל באירופה" באתר הרשמי: "הפסיקה חסרת תקדים, אפל משלמת את המס הקבוע בחוק"
מנכ"ל אפל, טים קוק, תוקף בחריפות את החלטת נציבות האיחוד האירופי לחייב את החברה לשלם לאירלנד מסי עבר בסך 14.5 מיליארד דולר. "מדובר במכה קשה לריבוניות של חברות האיחוד האירופי ובהחלטה שתפגע בהשקעות ובשוק העבודה באירופה", הוא כתב במכתב פתוח שהתפרסם באתר החברה. "לטענות אין בסיס עובדתי או חוקי".
- אפל צפויה לשדרג משמעותית את האייפדים ומחשבי המק
- לא זזים: פתיחה יציבה ליום המסחר בניו יורק, אפל יורדת ב-0.5%
- "אירופה פתחה חזית לא רק נגד אפל - גם מול אירלנד וארה"ב"
מוקדם יותר היום קבעה היום נציבות האיחוד האירופי שההסכמים של החברה עם אירלנד מפרים את חוקי האיחוד והטיל עליה לשלם 14.5 מיליארד דולר.
את מכתבו פותח קוק בסקירה של הפעילות ההיסטורית של אפל באירופה, שהחלה עם הקמת מפעל ייצור בעיירה האירית קורק ב-1980. "ההצלחה הראשונה הזו סייעה ליצור יותר מ-1.5 מיליון משרות בכל אירופה – באפל, במאות אלפי מפתחות אפליקציות שמשגשגות באפסטור ובקרב יצרנים וספקים", הוא כתב.
אחרי דברי השבח העצמיים, עבר מנכ"ל אפלר לכתב ההגנה: "לאורך השנים קיבלנו הנחיות מרשויות המס האיריות כיצד לציית לחוקי המס במדינה – אותן הנחיות שניתנות לכל חברה שעושה שם עסקים. אפל מצייתת לחוקי המס ומשלמת את כל המסים בכל המדינות שבהן היא פעילה. הנציבות האירופית פתחה במאמצים לשכתב את ההיסטוריה של אפל באירופה, תוך התעלמות מחוקי המס באירלנד ומערכת המס הבינלאומית.
"מעולם לא ביקשנו או קיבלנו עסקאות מיוחדות. אנחנו נמצאים בעמדה יוצאת הדופן שבה אנחנו נדרשים לשלם רטרואקטיבית מסים לממשלה שאומרת שאנחנו לא חייבים לשלם לה מסים נוספים.
"הנציבות רוצה להחליף את חוקי המס של אירלנד בחוק שמעוצב בהתאם לתפיסתה שלה. אירלנד הודיעה שהיא מתכננת לערער על ההחלטה, וגם אפל מתכוונת לעשות כך. אנחנו בטוחים שהערעור יתקבל".
קוק טען עוד שמכיוון שמרבית פעילות המחקר והפיתוח של אפל מתבצעת בארה"ב, שם צריכה החברה לשלם את מרבית מסיה, ושהנציבות מבקשת להפוך עיקרון זה. ואולם, בדבריו מתעלם מנכ"ל אפל בקלילות מכך שאפל מחזיקה באירלנד רווחים של מיליארדי דולרים ולא מעבירה אותם לארה"ב, שכן לטענתה שיעור המס שהיא נדרשת לשלם גבוה מדי.
"אפל תומכת, מזה זמן רב, ברפורמת מס בינלאומית, במטרה ליצור פשטות", הוא הוסיף. "אנחנו מאמינים שהשינויים הללו צריכים להתבצע בהליכי חקיקה תקינים, ולא לחול רטרואקטיבית".
הפסיקה עוררה תגובה חריפה למדי גם ממשרד האוצר האמריקאי, שמסר שארה"ב מאוכזבת מהחלטת האיחוד האירופי לכפות על אפל לשלם את הקלות המס שהוענקו לה באירלנד. דובר של המשרד אמר כי הנציבות האירופית פעלה באופן חד צדדי ונסוגה מההתקדמות שנעשתה בקהילה הבינלאומית בנושא. "אנו מאמינים כי הערכות המס הרטרואקטיביות של הנציבות אינן הוגנות, נוגדות עקרונות חוקיים מבוססים ומעמידות בסימן שאלה את חוקי המס של כל מדינה ומדינה". המקרה עלול לערער את "הרוח החשובה של שותפות כלכלית בין האיחוד האירופי לארה"ב" הוסיף הדובר.