כנס כלכליסט
פינטק: איך ללכת עם הרגולציה ולא נגדה
"לפעמים מגיעות אלי נציגי חברות ומסבירים לי בחצי קריצה שמצאו מקום שאין בו רגולציה ושדפקו את הרגולטור", סיפר עו"ד נמרוד קוזלובסקי בפאנל ההשקעות שחתם את כנס FinTech 2016 של "כלכליסט". לדבריו - המציאות יכולה להשתנות מאוד מהר
במרכז פאנל ההשקעות שחתם היום (ג') את כנס FinTech 2016 של "כלכליסט" בשיתוף בנק לאומי עמדו סוגיות רגולציה, לוקאליות, לצד השפעות הברקזיט. כך, עו"ד נמרוד קוזלובסקי סיפר כי "לפעמים מגיעות אלי נציגי חברות ומסבירים לי בחצי קריצה שמצאו מקום שאין בו רגולציה ושדפקו את הרגולטור. בדרך כלל תמונת המצב האמיתית היא שישנם פערי זמן קצרים בלבד לכך (עד שהרגולטור מתערב). בשלב כזה או אחר עליך לשאול את עצמך מה תהיה דמותה של הרגולציה, האם היא תתמוך במיזם או שתשים אותו בצד, כי תבין שהוא עוקף את כל מה שהרגולטור ביקש לשמור עליו".
- ברק בן עזר: "הברקזיט דופק את הסטארט-אפים בגלל הרגולציה הבריטית שלא תשתנה"
- חדשנות בתחום הפינטק: "אנחנו צריכים להימנע מהסחות דעת"
- "אנשי התיווך נעלמים מהעולם והטכנולוגיה מאפשרת לעסקים להסתדר בלעדיהם"
עם זאת, עו"ד קוזלובסקי ציין מה המשקיעים כן מחפשים: יזמים עם טכנולוגיה "שמשנה לחלוטין את הסכום: לדוגמה - כשאתה שומע שישנה חברה שמציעה ביטוח מעוצב אישית בזמן ששוק הביטוח לא יודע להבדיל כעת בין פרופילים של אנשים, זו פריצת דרך".
קודם לכן, ניל קת'ברסון, מנהל רכש בתחומי מחשוב ו-IT ברויאל בנק אוף סקוטלנד, בחר להחמיא לשוק הפינטק המקומי: "אני מחפש רעיונות חדשים מסביב לעולם שיעזרו לנו לשרת את הלקוחות שלנו, התחייבנו להם ואף הצלחנו להקים סניף בעמק הסיליקון", ציין בפתח המושב. הוא סיפר עוד כי "היה לנו שבוע די עמוס כאן, פגשנו נציגי חברות היי טק, יזמים, נציגי ממשלה ואנשים רבים שרצו לעזור לנו. העיניים שלנו נפתחו. מצאנו כאן משהו מרתק". קת'ברסון ציין כי הבנק שהוא מייצג, מהגדולים באירופה, כבר אימץ כמה יוזמות ישראליות מקומיות שנמצאות בשלבי עבודה ופיתוח שונים.
רונה שגב מ-TLV partners התייחסה בהרחבה להיבטים הרגולטורים של הפינטק. "זה שוק מאוד לוקאלי, יש נושא של רגולציה שהופך אותו לכזה. אתה צריך להבין מה הם החוקים והיא הרגולציה", אמרה אך ציינה, כי "עדיין אפשר להקים במדינה כגון ישראל גופי ענק שעוסקים בנושא". שגב התייחסה גם לקושי לרכוש את אמון הלקוח: "כשזה מגיע לכסף של אנשים מאוד קשה לשכנע אותם, זה לוקח זמן לבנות אמון מחדש ולקבל שירות חדש. זה לא ייקח עוד מאות שנים לשכנע אותם לעבור לשירותים חדשים אבל זה ייקח זמן".
אבי זאבי מקרן ההון סיכון כרמל ונצ'ורז הסכים עם דבריה של שגב והתייחס לדינמיות והוורסטיליות הנדרשות בשוק הפינטק. "רצוי שתמכור משהו שיש לו פלטפורמה, כי כשהצלחת לכבוש את ההימליה רצוי שיהיו לך עוד ועוד מוצרים", ציין.
ברקע, השיח בנושא הברקזיט היה בלתי נמנע: זאבי ציין כי "קטונתי בשלב זה להשליך מהברקזיט; בריטניה תעשה חשיבה מחודשת ותכנס לזה שוב. הם חזקים וכבר עברו משברים בעבר. לכן, לדעתי, בטווח זמן הקצר יכול להיות שתהיה קצת האטה בתחום הפינטק". לצד זאת, עו"ד קוזלובסקי, שאמנם התבדח בתחילת הפאנל כי לאור הפסדה של אנגליה אתמול בטורניר היורו לאיסלנד, היא "מותג מפסיד", התייחס לאי הוודאות הרגולטורית לאור הברקזיט. "חלק משמעותי מהשיקול לאן נכסים הוא הגשר הרגולטורי, אתה מכשיר את החברה שלך במקום דוגמת לונדון ואז כל השוק פרוס בפניך, וכרגע ישנה בעיה לאור אי הוודאות".