כנס כלכליסט
ברק בן עזר: "הברקזיט דופק את הסטארט-אפים בגלל הרגולציה הבריטית שלא תשתנה"
ראש אגף החדשנות בבנק ישראל, רו"ח דודי בבלי, אמר בכנס פינטק של "כלכליסט" כי שהמדיניות החדשה של בנק ישראל היא דווקא להסיר רגולציה כדי להגדיל את השקיפות
"הברקזיט דופק את הסטארט-אפים כי הרגולציה בריטית הייתה אמורה להתאים עצמה למה שקורה בשאר יבשת אירופה. מה שקרה השבוע עם ההפרדות של בריטניה מהיבשת, זה תיק רציני עבור היזמים" - כך אמר היום (ג) מנכ"ל Neema ברק בן עזר, בפאנל "רגולציה - מי יפתח את הפקק הרגולטורי" כנס פינטק של "כלכליסט" בתל אביב. Neema מציעה פתרונות ייחודיים למשתמשים שאין ברשותם חשבון בנק.
בהתייחסו לבעיות רגולציה שיש בישראל לחברות שמשלבות הייטק ושירותים פיננסים אמר בן עזר כי "הרגולציה בארץ היא לא מסובכת ואין ממש קשיים. המכשול אמיתי בארץ הוא הרישיונות: כחברה שמעבירה כספים ממדינה למדינה, עד היום עבדנו תחת רישיון גוף בנקאי או גוף להחלפת מטבע. ולכן המשוכה הגדולה שלנו היא בעצם לפתוח חשבון בנק כי תמיד יסתכלו עלי כאל חלפן כספים. יש הרבה חברות שלא עוברות את המשוכה הזו".
ראש אגף החדשנות בבנק ישראל, רו"ח דודי בבלי, אמר שהמדיניות החדשה של בנק ישראל היא דווקא להסיר רגולציה כדי להגדיל את השקיפות. "אנחנו נדרוש הגברה של המהלכים שחשופים לציבור כי מה שהכי מטריד אותנו בנושא זה הוא הלבנת ההון בעולם הדיגיטאלי. בנקים אמורים לזהות ולצמצם סיכונים מראש ואולי שם יש פחות בעיה. ולכן אנחנו מעודדים חדשנות אבל דורשים במקביל שקיפות מלאה".
לגבי הרפורמה בתחום הבנקאות שהומלצה במסגרת ועדת שטרום, אמר בבלי שהמדינה יוצרת מציאות בה בנק יעבד בעתיד הקרוב ללא סניפים. "עדיין יש העדר ידע בתחום ולכל שת"פ בין גוף חדש לבנק יכול ליצור בשורה לשוק", אמר.
עו"ד דוד מירצ'ין, ממשרד עו"ד מיתר ליקורניק גבע לשם טל, סיפר שאחת הבעיות של חברות הייטק היא מחסור במחלקת חדשנות בנקים עצמם לא תמיד מבינים במה מדובר. "גם בחוקים באירופה בארה"ב זה קשה, כי הם אוסרים העברה של מידע ממקום למקום. צריך לתקן את זה. לחדש תקנות".
בהתייחסו למשבר הבריטי אמר מירצ'ין כי "יהיו שתי מערכות מסחר עם הגנה בריטית לסימני מסחר או הפצה בלעדית. מה שעוד ישתנה זה פרטיות שלקוחות יתקשו לשמור עליה תחת רגולציה כפולה, אחת בריטית אחת אירופית", אמר.
חן עמית, מנכ"ל Tipalti, שמנהלת מערכת תשלומים לספקים, תאר את הקשיים שיש בארה"ב ושעלולים להתגלגל גם לישראל. "קשה שם כי צריך רישיון עסק ב-50 מדינות שונות. גם לנו אין כל ואולי נסיים עוד השנה. לסטארט-אפ מערכת חוקים שכזו היא אסון. מבחינת הבנקים הם לא אוהבים פינטק כלומר שילוב של פיננסים והיי טק. ככל שאתה גדל זה יותר קל ולכן האתר הרגולטורי לעזור ללקוח וגם לסייע לו להמנע מהלבנות הון".
מנכלית Tradair, אירית גלר, סיפרה שלה דווקא יש ניסיון חיובי בעבודה מול בנקים. טרייד אייר שמספקת מנוע תמחור למוסדות פיננים אומרת שבעולם של היום בנקים "מתאמצים לשרת לקוח חדש. אין הקלה או סיוע ומגנים על הלקוחות. כולם חשבו שעם הברקזיט תגיע רגולציה חדשה אבל זה לא קורה ובנקים יוכיחו בזמן אמת כלכליות של עסקה ויתירו הסברים לכל מהלך. פינטקים שנכנסים היום לשוק יבינו את זה ומבחינתם זו הזדמנות עסקית", סיכמה.