גוגל והחזון של מודו: למה לארי פייג' צריך את דב מורן?
הפטנטים של מורן יכולים לעזור לגוגל במלחמה שהיא מנהלת מול אפל. העניין של ענקית החיפוש בהם, שגרר אותה למאבק משפטי בארץ, מראה שגם בלי החברה שמאחוריו המוצר של מודו עדיין חי
לפני יותר משלוש שנים פרסמנו כאן, בגיליון הראשון של "כלכליסט" מאז ומעולם, ידיעה בעלת כותרת אופטימית: "גוגל ומודו במגעים". דב מורן, מייסד מודו, דיבר תמיד בשבחה של מערכת ההפעלה הסלולרית של גוגל, אנדרואיד, וראה בפתיחות שהיא מביאה לעולם הסמארטפונים משב רוח מרענן בתעשייה הכה מסוגרת.
ברבות הימים שילב מורן את מערכת ההפעלה של גוגל במכשיר המודו W, מעין אייפוד מודולרי עם מסך מגע, שמעולם לא הושק. סופה של מודו ידוע: היא מצויה כיום בהליכי כינוס בבית המשפט, אך הקשר הבלתי מחייב בינה לבין גוגל נמשך.
והנה, באמצע השבוע שעבר הפתיעה ענקית החיפוש ממאונטן-ויו, הנסחרת בשווי של כ-170 מיליארד דולר, כשנשכבה על הגדר של בית המשפט המחוזי בתל אביב כדי לרכוש את שארית הפטנטים של מודו.
גוגל שכרה את שירותיו של עו"ד דוד תדמור וטענה כי על בית המשפט לפתוח מחדש את התהליך שבמסגרתו יימכרו הפטנטים, כחודש וחצי לאחר המועד הסופי להגשת הצעות הרכש. גוגל קבלה על זכייתה הצפויה של הפייבוריטית קינגסטון, וטענה כי הצעתה בגובה 7 מיליון שקל גבוהה בהרבה מהצעתה של החברה האמריקאית, העומדת על 5 מיליון שקל, ועל כן יש לפתוח מחדש את התהליך. קינגסטון עצמה לא חוששת מגוגל, וממשיכה לעמוד על רגליה האחוריות ולסרב לפתיחה מחודשת של ההתמחרות.
רוצים לממש את החזון במחיר מציאה
מה רוצה גוגל מחייה של קינגסטון ומדוע ראשיה מעוררים מהומה על פטנטים של חברה שכשלה? הפתרון, ככל הנראה, נעוץ בשני הסברים. את הראשון אפשר למצוא בקרב הפטנטים הנערך כיום בין גוגל לאפל.
האחרונה האשימה לפני כמה שבועות את סמסונג בדמיון מוגזם בין מכשירי הסמסונג S ומכשירי הטאבלט שלה, כולם מופעלים באמצעות מערכת אנדרואיד של גוגל, לבין האייפון והאייפד, שרומזים להעתקת "המראה והתחושה". כמה ימים לאחר מכן הגישה סמסונג תביעה משלה כנגד אפל.
מלחמת העולם בין אנדרואיד לאפל אינה צפויה להסתיים בקרוב, וגוגל נדרשת למרב הפטנטים שהיא יכולה להשיג כדי לחמש את עצמה, לכל מקרה. תסריט אפשרי הוא שאחד הפטנטים מפרי מוחו של דב מורן עשוי להגן על גוגל מפני תביעת ענק של אפל.
ההסבר השני נעוץ במכשירים מבוססי אנדרואיד שמושקים בימים אלה. הראשון הוא ה-Atrix של מוטורולה, מכשיר בעל מעבד חזק המתחבר לתחנת עגינה בעלת מחשב ומקלדת והופך למחשב לכל דבר. מכשיר מסקרן נוסף הוא ה-Compufon המבטיח של חברת Kosmaz - סמארטפון מבוסס אנדרואיד שהופך לטאבלט בזכות תחנת עגינה עם מסך של 10.6 אינץ', ועם מקלדת בלוטות' וזוג רמקולים.
והרי זו התגלמות החזון של מודו: טלפון מודולרי שמתחבר למוצרים היקפיים, ומגשים את החזון של גוגל שבו קיימת קישוריות אינטרנט מכל מקום ובכל מכשיר. מורן אמנם ייסד, ניהל והביא לכינוס חברה עם חובות של 17 מיליון שקל, וזאת עוד מבלי להחשיב 123 מיליון דולר שהושקעו בה וירדו לטמיון. אך את החזון שלו מתחילה גוגל רק היום להבין. לצערו הרב, היא לא צריכה להכניס עמוק מדי את היד לכיס כדי להוכיח זאת.