קטניות להשבחת הגזע: הקשר בין ניאו-נאצים לתזונה טבעית
דרישתו של ג’ייקוב אנתוני צ’נסלי, ממובילי הפלישה לקפיטול, לאוכל אורגני בעת מאסרו חושפת את הקשר המרתק בין ניאו־נאצים לתזונה טבעית, אורגנית ולעיתים אף טבעונית
שופט בפיניקס הורה בשבוע שעבר להגיש לאסיר שובת הרעב, ג'ייקוב אנתוני צ'נסלי, רק אוכל אורגני. אמו העידה שמזון קונבנציונלי גורם לו לחלות, ופרקליטו אמר שהוא הבין שזה עניין דתי אבל הוא לא בטוח. השופט התרשם מכך שצ'נסלי לא אכל ארבעה ימים. צ'נסלי מכונה ברשת ג'ייק אנג'לי ו"השאמאן של QAnon", והוא הטראמפיסט עם הקרניים מהפלישה לבית הנבחרים וסוג של בכיר באתרי ניאו־נאצים. הדרישה עצמה מגוחכת: באמריקה "אורגני" זה מושג גמיש, והתקן מחייב רק לרסס ולדשן בחומרים שלא מופיעים ברשימה מסוימת של משרד החקלאות. מעבר לזה הכל וולנטרי. ירקות מתועשים יכולים לקבל תווית "USDA Organic". מה שמעניין זה שהדרישה של אנג'לי לא מקרית. יש לניאו־נאצים קטע עם צמחונות ועם אכילה אורגנית מקומית ואתית. זה מסמלי הקהילה. יש ערוצי בישול טבעוניים מצליחים של נאצים, וחקלאים אורגניים נאצים, אמיתיים, שמפנקים את האדמה באמונה שלמה.
- הסניף המקוון הראשון של רשת הול פודס נפתח בברוקלין
- האסטרטגיה החדשה של אינרום: רכישות לצד צמיחה אורגנית
- יצרנית המזון a1c מתרחבת לחו"ל עם לחם מופחת פחמימות
התקשורת האמריקאית מקשרת את זה לתפיסות האנטי־ממסדיות ותיאוריות הקונספירציה של הימין הקיצוני באמריקה: כמו התפיסות ש”הדיפ־סטייט מרגלים אחרינו” ו”ביל גייטס מבצע בנו ניסויים חברתיים”, כך "הם" מתעסקים לנו גם באוכל, וכדי להיזהר עדיף לאכול מזון שלא נכנס למערכת. ישר מהאדמה. קוף תיאוריות הקונספירציה הגדול באמריקה, אלכס ג'ונס, עשה מיליונים מלמכור בפודקאסט שלו תוספי תזונה "בטוחים", ש"מחסנים" מפני האוכל הקונבנציונלי.
אבל זה עמוק יותר. "נאצי" זה קצת יותר מאלימות וגזענות. זו תפיסת עולם, כמו־דתית, מהודקת ומנומקת הרבה יותר מזו שלנו הליברלים. אצל נאצים (ופשיסטים בכלל) להכל יש משמעות ותפקיד. כל יצירת אמנות וכל אימון כושר עוזרים להגשמת ייעודנו, או מזיקים. ובעיקר האוכל. את יסודות הקולינריה הפשיסטית תיארתי לא מזמן בטור במוסף “כלכליסט”: מזון טרי מקומי, כי האדם בנוי (גנטית!) למה שגדל באדמה שעליה הוא חי; מצרכים שנבחרים לפי עקרונות פסאודו־תזונתיים, בסגנון "קטניות מחזקות את הרוח, אורז מחליש"; ובישול פשוט מאוד, כי בישול עילי מנוון את התרבות. תאכל טרי, בריא וטהור, ותהיה טרי, בריא וטהור. וזה כמובן גם עוזר לבדלנות: אם אתה מתרחק מכל סגנון בישולי ומטבח לאומי, סביר פחות שתחלוק שולחן עם בני סגנונות ולאומים אחרים. הנאצים עסקו בזה הרבה. כתבי הגות נאצית מבדילים בין צמחונות שגויה (שנובעת מחמלה) לנכונה (שנובעת מרציונליות). האם הברבורים האלה חלחלו מבעד לדורות, עד שהגיעו לרד־נקס האמריקאים של זמננו? נראה שכן.
באתר aryanism.net יש מין "ספר הלכה" של עקרונות החיים הניאו־נאציים, ויש שם דף מרתק על אוכל, שמסביר מהם בישול ואכילה אריים, ובמה הם נבדלים מ"בישול אומות העולם" ומ"בישול יהודי". הנה תקציר חלקי:
•חומרי גלם ניאו־נאציים: "קדמוניים, אבל לא פליאו". הם כותבים שהאדם התחיל לאכול בשר רק בתקופת הקרח: במקור היינו צמחוניים. אבל צמחונות ארית היא משום מה דווקא של דגנים, מזון לא־קדמוני שנפוץ בעיקר אחרי המהפכה החקלאית. מילא. מוסבר שם שארי טהור יכול לתקוע מאפים בלי להשמין, כי לזה גופו בנוי. אם השמנת מלחם, דמך לא טהור. היטלר התיר לאכול בשר בגלל המלחמה, אבל כשהשלום יושג נצטרך לחזור לצמחונות, בתפריט עתיר דגנים ודל שומן.
•טכניקות ניאו־נאציות: הרתחה ואידוי. שיטות "בישול יבש" שמשחימות את האוכל - טיגון, הקפצה, אפייה, צלייה, גריל - הן אנטי־נאציות. הבישול הארי הוא מינימליסטי ומטרתו לשמור באוכל את מלוא חומרי התזונה. וגם אסור לבזבז נוטריאנטים. כבישה היא שיטת השימור המועדפת, כי חמוץ טוב לגוף ולחך הארי.
•הארוחה הניאו־נאצית: נזירית. המנות נאכלות בחום החדר. כך חווים את "הטעם האמיתי", ולפי המדע־המומצא הנאצי, זה גם בריא יותר לגוף. עליהן להיות פשוטות, בין היתר כדי לא לבזבז מאמץ על התעסקות עודפת בהכנת אוכל. את זה תשאירו ליתר אומות העולם. המנה הנאצית האולטימטיבית היא דייסה: פשוטה, מזינה, ונאכלת בכף שהיא הסכו"ם של האדם הקדמון, ושל הרומאים. לחם ופסטה זה פינוק. מותר, אבל לא כל הזמן.
מה שהכי מדהים בכללים האלו זה שמדובר בטקסט אקטואלי, כתיבת־אוכל בת זמננו, שקוראים אנשים כמוני וכמוכם, בני 33 שמתאפרים בצבעי קרב ומסתערים על עובדי ציבור בחנית שלופה. ויותר משיעור באוכל, יש כאן רמז לדרך ליצור אנשים כאלה: להכניס אותם לסביבה חברתית עם טוטאליות כמו־דתית, שמציעה הסברים והנחיה לכל היבטי החיים, וקושרת כל פרט למשמעות הגדולה האחת. ואני מת על החיים, אבל הקו שלי עובר כבר כאן, הרבה לפני המהומות האלימות: אני יודע שמי שמבטיח לי משמעות, כנראה, במקרה הטוב, מנסה למכור לי תוספי תזונה מפוברקים. https://tinyurl.com/y4gk4nmb
אסף אביר הוא מחבר הספר "לא ספר בישול"