$
פנאי

במחאה על ההחלטה לפטר 55 מבין 62 זמרי מקהלה: "שירת העבדים" ברחבת בית האופרה

בסיומו של השימוע האחרון מבין 55 שהתקיימו בימים האחרונים, התכנסו זמרי מקהלת האופרה הישראלית ברחבת בית האופרה בתל אביב לשירת מחאה; לפני כשבוע קיבלו הזמרים הודעות על החלטת ההנהלה לפרק את המקהלה, בשל היות ההופעות מקור הדבקה גבוה בקורונה, לטענתה. התגובה המוזרה של האופרה: "הוחלט להעביר לזמרים את פיצויי הפיטורים כדי לסייע להם להתמודד עם הקשיים הנובעים מאי העסקה במשך תקופה כה ארוכה"

מאיה נחום שחל 16:2918.11.20

זמרי מקהלת האופרה הישראלית התכנסו היום (ד') בצהריים ברחבת בית האופרה בתל אביב, במחאה על החלטת ההנהלה לפטר 55 זמרי מקהלה מתוך 62. זה קרה בסיומו של השימוע האחרון מבין 55 שהתקיימו בימים האחרונים. הם שרו את "שירת העבדים" מתוך האופרה "נבוקו" מאת ורדי בניצוחו של ישי שטקלר, כשעיניהם מביעות עצב עמוק, חלקם אף הזילו דמעה. עוברי אורח עמדו וצפו בהם, רובם שלפו מצלמות ואנשים מחלונות המשרדים סביב מחאו להם כפיים.

 

 

לפני שבוע קיבלו הזמרים מכתבי שימוע לפני פיטורים כחלק מהחלטת הנהלת האופרה לפרק את המקהלה. אז מסר המנכ"ל צח גרניט לתקשורת כי על פי בדיקות שנעשו בעולם, הוסק כי הופעות של מקהלות היו מקור הדבקה גבוה. "קיבלנו החלטה למען מאות עובדים אחרים של הבית הזה, לקיים עונה בלי מקהלה, עד כמה שההחלטה הזאת קשה. כשנוכל לעשות פה הפקות עם מקהלה, יהיו בבית הזה הפקות עם מקהלה".

מחאת זמרי האופרה, היום מחאת זמרי האופרה, היום צילום: עמית שעל

 

עם היוודע הדברים בסוף השבוע שלחו סולני האופרה מכתב להנהלה בדרישה לשקול מחדש את הפיטורים. אל הסולנים הצטרפו מספר עובדים כצעד תמיכה בחבריהם בשעתם הקשה.

 

עם היוודע הדבר נמסר מלשכת שר התרבות והספורט, חילי טרופר כי "מהרגע בו נודע לנו על הכוונה לפטר עובדים אנו מנסים יחד עם כל הגורמים להגיע לפשרה ראויה ומכבדת. היום התקיימו מספר פגישות חשובות בהן הוחלט כי הצדדים יחזרו אל שולחן המשא ומתן. עולם התרבות נמצא בימים מורכבים ואנו נעשה ככל שביכולתנו כדי למנוע פיטורי עובדים".

 

אולם עד כה, כפי הנראה, לא נעשה צעד משמעותי כדי למנוע את הפיטורים. אתמול יצאה הודעה ממשרד התרבות כי יחלו כבר בשבוע הקרוב בהעברה תקציבית לגופי התרבות שנפגעו ממשבר הקורונה, ומבחן התמיכה ל-200 מיליון שקל יוצא לדרך. התקציב יחל לעבור על פי הכללים המחייבים לגופי התרבות על מנת לייצר ודאות תקציבית בתקופה זו.

 

"משרד התרבות והספורט יעביר לגופי התרבות הנתמכים סיוע כלכלי בגובה של כ-200 מיליון שקל כתוצאה מפגיעתם המשמעותית בהכנסות ממכירת כרטיסים בתקופת הקורונה. ועדת התמיכות במנהל תרבות אישרה למעלה מ-350 בקשות שהוגשו על ידי הגופים הזכאים. בעבות תוספת תקציבית זו, רשויות רבות הגדילו את תמיכתן בגופי התרבות שלהן בסכום כולל ל כ-22 מיליון שקל", נמסר.

 

האופרה הישראלית היא אחד הגופים המתוקצבים על ידי המדינה, ועל פי הודעת משרד התרבות אמורה לקבל סיוע תקציבי בנוסף להקצבה הקבועה שעומדת על כ-10 מיליון שקל. כך, זמרי האופרה פנו לטרופר: "שר התרבות, האם לכך התכוונת כשנאבקת להשיג תמיכה כלכלית נוספת למען מוסדות התרבות? האם במשמרת שלך כספי הסיוע ילכו להנהלה, לארנונה ולקירות ולא לאמנים שלה? זהו תקדים מסוכן שאתה יכול למנוע. כאן ועכשיו".

 

זו הפעם השנייה בה מושרת "שירת העבדים" באופרה. הראשונה היתה לפני חצי שנה במסגרת מחאת עולם התרבות על התעלמות ממצוקתם. בהודעה שנשלחה מטעם זמרי האופרה נכתב כי "בדומה לעבדים העבריים עליהם נכתבה היצירה במקור, גם זמרי המקהלה מבכים את חורבן הבית, בית האופרה. עבדים הם מי שמשתכרים 50 אלף שקל לשנה בממוצע ומפוטרים על ידי מי שמשתכר כ-50 אלף שקל לחודש. עבדים הם מי שלא עולים לקופת האופרה אף לא שקל אחד מה-12 במרץ, ולא יעלו לה עד יוני 2021 לפחות".

 

מהאופרה הישראלית נמסר בתגובה: "מוסדות התרבות ברחבי העולם, כמו גם האופרה הישראלית, מתמודדים בימים אלו עם מציאות חדשה ומורכבת, שאין לדעת מתי תסתיים. שורה של מקרים ברחבי העולם מלמדת כי שיעורי ההדבקה בקרב זמרי מקהלה הינם גבוהים ביותר. רק לאחרונה בעקבות חידוש הופעות אופרה בסט. פטרסבורג בהשתתפות מקהלה, נרשמה הדבקה של יותר ממחצית מהמשתתפים.

 

"כדי להגן על בריאותם של כל המשתתפים בהפקות האופרה ושל עובדי האופרה, החליטה האופרה הישראלית לקיים בעונה הקרובה אך ורק הפקות ללא מקהלה. מצב זה עלול להימשך גם בעונה 21/22 במידה שהקורונה לא תחלוף".

 

עוד מסרה האופרה בתגובה באופן תמוה: "לאור העובדה שלא ברור מתי ניתן יהיה לשוב ולהעלות הפקות עם מקהלה, החליטה האופרה הישראלית להעביר כבר כעת לזמרי המקהלה את כל הכספים שהצטברו לזכותם, ובכלל זה את פיצויי הפיטורין, וזאת על מנת לסייע להם להתמודד עם הקשיים הנובעים מאי העסקה במשך תקופה כה ארוכה. מהלך זה נעשה בשקיפות וברגישות מתוך מטרה לסייע לזמרים ככל הניתן בתקופה קשה זו.

 

"חשוב לציין, כי למרות שבתי אופרה רבים בעולם בחרו לבטל כליל את עונת 20/21 בעקבות משבר הקורונה, האופרה הישראלית החליטה לקיים את העונה עם שש הפקות חדשות שיספקו תעסוקה למספר רב של אמנים ועובדים, כולל: סולני אופרה, נגנים, מלחינים, במאים, מעצבים, מנהלי הצגה, צוותי הפקה, במה ותאורה ועוד רבים אחרים. אנו מקווים שמשבר הקורונה יחלוף בחודשים הקרובים ושנוכל בעונה הבאה לשוב ולהעלות הפקות בהשתתפות מקהלה".

x