$
קולנוע וטלוויזיה

במאי הסרט Cowspiracy בראיון ל"כלכליסט": מוצרי בשר וחלב מסרטנים ובמשך שנים הכל טויח

אחרי שטען כי תעשיית הבשר אחראית להתחממות הגלובלית, הבמאי קיפ אנדרסן ("Cowspiracy") מראה בסרטו החדש שמזון מהחי הוא גם גורם מרכזי למחלות כמו סרטן וסוכרת - רק שכולם מנסים להסתיר את זה

רעות ברנע 09:2628.02.17

"יש רק שלושה דברים שאי אפשר להסתיר - השמש, הירח והאמת", כך אומר הבמאי האמריקאי קיפ אנדרסן, שהגיע לביקור ראשון בישראל לרגל הקונגרס הטבעוני של עמותת ויגן פרנדלי. אנדרסן, יחד עם קיגן קון, עומד מאחורי הסרט הדוקומנטרי "Cowspiracy" שיצא לפני כשנתיים, זכה בהצלחה ובפרסים רבים והצליח להביא לשינוי אדיר בתודעה הציבורית בעולם כולו.

 

הסרט טוען שתעשיית הבשר היא האחראית העיקרית להתחממות הגלובלית ולפליטת גזי החממה אל כדור הארץ. זאת ועוד: הסרט גם מצייר תמונה שלפיה הארגונים הסביבתיים הגדולים בעולם להסתיר את העובדה הזו. למה? רמז לכך אפשר למצוא בתשובה של נציגת "Amazon Watch", מהארגונים הסביבתיים הגדולים בעולם, שאומרת בסרט שאנשים בברזיל שיצאו נגד תעשיות הבקר מצאו את מותם. המסקנה הגורפת שאליה מגיע אנדרסן בסיום הסרט היא שהדבר היחיד שיכול להציל את כדור הארץ הוא מעבר לתזונה טבעונית. אנדרסן (44) עצמו הפך לטבעוני לפני תשע שנים. "באותו הזמן זה באמת היה מטעמי אתיקה", הוא מספר על התהליך שעבר. "לא הכרתי אף אדם טבעוני והייתי בטוח שבתוך חודש אחלה בהמון מחלות ואמות. אבל בתוך שבועיים־שלושה התחלתי להרגיש תחושה של חיות (Vitality) שלא הכרתי לפני כן. ממש הרגשתי את הדם זורם לי בוורידים. היום אני מרגיש בריא בהרבה מאיך שהרגשתי לפני 20 שנה".

 

אנדרסן בישראל. "מחקרים שמגיעים לציבור נעשו בשיתוף פעולה עם תעשיית הבשר, כי משם מגיע הכסף" אנדרסן בישראל. "מחקרים שמגיעים לציבור נעשו בשיתוף פעולה עם תעשיית הבשר, כי משם מגיע הכסף" צילום: תמר אלמוג הלחמי

 

את העבודה על סרטו הבא, "What the Health", מסיים אנדרסן בימים אלה, והוא יעלה לשידור אונליין בכל העולם ב־19 במרץ. "זה אותו הסיפור כמו בסרט הקודם, רק שכאן אנחנו עוסקים בהשפעת מוצרים מן החי על הבריאות האישית שלנו".

 

"הסרט דן בקשר בין אכילת מוצרי בשר וחלב למחלות לב, לסוכרת ולסרטן, וזה אפילו קל יותר להוכחה מאשר הקשר להתחממות גלובלית", מסביר אנדרסן. "גם בסרט הזה אנחנו מראים איך במשך שנים הכל טויח: כל המחקרים שמגיעים לציבור במהלך השנים של אגודות בינלאומיות שעוסקות בבריאות נעשו בשיתוף פעולה עם תעשיות הבשר והתרופות, כי מהן בעצם מגיע הכסף בגדול".

 

יש להניח שהסרט יעורר הרבה הדים, כמו קודמו, שאמנם יצא ב־2014 אבל התהודה המשמעותית הגיעה הודות לליאונרדו דיקפריו, שצפה בו חצי שנה לאחר צאתו ובזכות חוזה שלו עם נטפליקס הביא אותו לשידור באתר הידוע.

 

מתוך "Cowspiracy". אנשים בברזיל שיצאו נגד תעשיית הבשר מצאו את מותם מתוך "Cowspiracy". אנשים בברזיל שיצאו נגד תעשיית הבשר מצאו את מותם

 

למה גרם השידור בנטפליקס?

"הסרט הגיע למיליוני אנשים ועורר הד גדול. זה שנתיים אני מסתובב בעולם, נפגש עם אנשים וארגונים, מקרין את הסרט ומסביר על חשיבותו. הקרנתי אותו בפני גורמים מהאיחוד האירופי, הפרלמנט האיטלקי, הפרלמנט ההולנדי ועוד".

 

לצד הביקורות הנלהבות, יש לציין, קמו לאנדרסן גם הרבה מבקרים, למשל זה של "ארגון המדענים המודאגים" UCS — שטען כי הנתונים שעליהם התבסס אנדרסן, שלפיהם 51% מזיהום האוויר נגרמים בשל תעשיות החי, הוא שגוי, וכי בפועל האחוזים קטנים בהרבה.

 

ובחזרה לסרט החדש: בסרט מראה אנדרסן כיצד, בעיקר אצל חולי לב וסוכרת, הפסקת צריכת בשר וחלב מביאה לשינוי מיידי. "אנחנו מציגים בסרט, בין השאר, אנשים על כיסאות גלגלים שהחלו ללכת לאחר ששינו את התפריט שלהם. אנחנו עוקבים אחריהם בבית חולים בסן פרנסיסקו שלא מטפל בחולים בתרופות, אלא 'מנקה' אותם מבשר ומחלב".

 

אתה מאמין שהסרטים שלך יכולים לחולל שינוי?

"אחרי שהצגתי את הסרט הראשון בהרבה מקומות, אני רואה שחלו שינויים. זה לא קורה בן רגע, כמובן. אבל אחרי שהכל היה מטויח ומוסתר במשך שנים — כעת הזמן לחשיפה. זוהי התקופה של מהפכת התנועה הטבעונית. ולכל מהפכה היה הזמן שלה — לזו שיזמו תנועות לזכויות אדם, תנועות לזכויות נשים, תנועות לזכויות קהילת הלהט"ב. ועכשיו הגיע הזמן שלנו. בניגוד לתנועות קודמות שעוסקות רק באתיקה, המהפכה הטבעונית עוסקת גם בבריאות, בהישרדות כדור הארץ והסביבה. זה כמו מדורה בשדה קוצים, ברגע שהאש פרצה - לא יהיה ניתן לעצור אותה".

 

בזמן שהותך בישראל ראית שינוי בגישה לטבעונות?

"ישראל היא דוגמה מצוינת לעובדה שהכל מתחיל מלמטה. אני רואה את האות V שמסמלת 'ויגן פריינדלי' פזורה באחוז גבוה של מסעדות ובתי קפה ברחבי תל אביב. אני צופה שבתוך 5–10 שנים החשיפה תגדל, בישראל ובשאר העולם".

 

ב"Cowspiracy" אתה מציג אנשים שיצאו נגד התעשיות האלו וסופם לא היה טוב. אתה לא מפחד?

"במהלך צילומי הסרטים נתקלנו באנשים שממש הפחידו אותנו, אבל אנחנו מפחדים יותר ממה שיכול לקרות אם לא נעשה את זה."

 

גם הטענה שטבעונים הפכו למטיפים טרחנים לא מאיימת על אנדרסן. "אנשים חושבים שבני האדם נולדו להיות אוכלי־כל, וזה לא נכון. אחוזי צריכת בשר וחלב, בעיקר בארה"ב, הם גדולים באופן משמעותי מהמינון הבריא. אני מכיר את הדעה 'אני אעשה מה שטוב לי ואתה את מה שטוב לך', אבל בנושא הטבעונות זה פשוט לא נכון, משום שכל מה שאני עושה משפיע על מישהו אחר. לכן זוהי לא הטפה, אלא התחשבות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x