$
חדשות האלכוהול

אוסטרי למהדרין

יין כשר מאוסטריה שמייבא איש הייטק מישראל - זה נשמע כמו התחלה של בדיחה צולעת. אבל מתברר שמדובר בסיפור אמיתי ומרתק שבסופו יין משובח שנמכר בישראל

שלמה פפירבלט 10:1421.06.09

מחבל בורגנלנד האוסטרי, אזור יין היסטורי בעל שם ומוניטין רב, בעיקר בתחום היינות הלבנים ויינות הקינוח, מגיעים אלינו יינות של יקב הפנר, אשר באופן לא שגרתי הם גם אוסטריים מאוד, גם איכותיים ביותר וגם כשרים למהדרין. מי שאשם בכך הוא גידי קליין, איש הייטק אשר פרויקט מסוים דרש ממנו נסיעות תכופות לווינה. "משבר גיל ה־40", הוא מגדיר בחיוך, יצר אצלו צורך לפנות לכיוונים חדשים. יבוא יין, למשל.

 

גם ביקב הפנר, משפחה כפרית, נוצרית, מקומית, החל הסיפור היהודי בזכות צירוף מקרים. לפני כ־30 שנה, כאשר נפש במקום הרב שוורץ מווינה, הוא פנה ליוליוס הפנר, בעל היקב, ושאל: "למה אנחנו צריכים לשתות את היין האיום שמביאים לנו מישראל?... תעשה יין כשר". העניין התגלה כעסק מוצלח, והיקב המשפחתי החל לשווק את יינותיו הכשרים לקהילה בווינה ובשנים האחרונות גם לקהילות בצפון אמריקה. במקביל המשיך היקב לעשות את יינותיו הרגילים שהשתתפו בתערוכות ובתחרויות ברחבי העולם. בין מעריצי היין של הפנר אפשר למצוא גם אוסטרי לשעבר - מושל קליפורניה בהווה - ארנולד שוורצנגר.

 

כך קרה שבאחד מטיוליו באזור, בעיירה מונשהוף, כ־50 ק"מ מווינה, ראה יום אחד גידי קליין את השלט "יין כשר הפנר". הוא טעם, השתכנע והחליט להפוך ליבואן בוטיק. הוא מטפל בעצמו בכל הפרטים, אישורים, תוויות אחוריות המתורגמות לעברית, מציג ומשווק את היינות. בכמה וכמה מקומות, בחנויות עצמאיות בתל אביב ובעיקר בירושלים (בגלל יתרון הכשרות), אפשר למצוא היום את היינות האלה.

 

יקב הפנר יקב הפנר

 

לא זאת בלבד שהיינות כשרים למהדרין - בהשגת הרב יונה שוורץ והמשגיח העובד ביקב כבר 25 שנה ישראל פינקלשטיין - הם גם נעשים מענבי כרמים אורגניים. טעמתי שלושה מן היינות של הפנר ורוויתי נחת.

 

גרונר ולטינר, 2007 - יין לבן עשוי ענבי גרונר ולטלינר, הזן האוסטרי הנפוץ ביותר. זהו יין קל יחסית, רענן מאוד, בעל ארומות טובות ומתובלות. על הלשון הוא מפתיע בעושר טעמיו. יין המיועד לשתייה כעת, מצונן מאוד. מחיר: 65 שקל.

 

צוויגלט באריק, 2003 - במסורת הארוכה של עשיית יין באוסטריה בולט ביותר מנזר קלוסטרנבורג, אשר יינותיו מוזכרים בכתבי יד מהמאה ה־11(!). לפני 150 שנה נפתח במנזר בית ספר לייננים וכורמים, ושם בא לעולם זן כלאיים מקומי שהיה עם הזמן לענב האוסטרי הידוע ביותר, הצוויגלט. בבקבוק של הפנר הוא מצדיק לחלוטין את המוניטין שלו.

 

היין, אשר התיישן בחביות עץ במשך 24 חודשים, עשיר בניחוחות פרי ריבתיים, גרגרי יער שחורים ודובדבנים בשלים, יש בו תבליני עץ חבית המדגדגים באף, ועל הלשון הוא מפגין מלאות טובה, מורכבות מעניינת ורכות. מחיר: 115 שקל.

 

אייס ויין, 2002 - זאת היתה הפתעה משמחת ביותר לפגוש את היין המיתולוגי והנדיר, העשוי מענבים שנותרו על הגפנים עד בוא החורף, ונבצרו כאשר קפאו בטמפרטורה של מינוס 8 מעלות. ענבי הגרונר ולטלינר, במקרה זה, הובאו ליקב כאשר הם כדורי קרח, רוסקו בעודם קפואים ובתהליך מיוחד הופרד הקרח ונותר התירוש העשיר בטעמים, בארומות ובסוכר. התוצאה הסופית היא יין קינוח עם ניחוחות אקזוטיים, מרוכז מאוד, כמעט סירופי, שאין כמוהו לסיים ארוחה בטון אלגנטי. מחיר: 165 שקל (375 מ"ל).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x