המר הגדול מוואלפוליצ'לה
שני היינות החדשים של יקב טומאסי, הממוקם ליד העיר ורונה שבאיטליה, נחתו בארץ ועתידים לגרום עונג גדול לחובבי היקב
תעשיית היין של איטליה היא הגדולה בעולם. מסורת היין בה החלה מאות שנים לפני הספירה, עם פלישתם לאזור של שבטים מאסיה הקטנה, מולדת תעשיית היין, אבל לשיא ההתפתחות בתחום היא הגיעה בתקופה הרומאית. הביקוש ליין היה גדול עד כדי כך, שבתקופות מסוימות נוצרה סכנה למחסור בחיטה ובגידולים אחרים, שנזנחו בידי האיכרים לטובת גידול כרמים. בשנת 92 לספירה נאלץ הקיסר דומיציאנוס (אחיו של טיטוס) לפרסם צו המורה לעקור מחצית מהכרמים ברחבי הקיסרות ואוסר על נטיעות חדשות של גפנים.
קפיצה בזמן מביאה אותנו לפגישה מרתקת עם פייראנג'לו טומאסי, איש יין איטלקי ומבעלי היקב טומאסי, שהגיע לאחרונה לתל אביב. היקב שלו ממוקם במחוז היין הוותיק הידוע בשם ואלפוליצ'לה, בקרבת העיר ורונה שבאזור ונטו.
אנחנו מכרים ותיקים, ולפני שנים מספר ביקרתי ביקב המשפחתי שהקים ב־1902 ג'יאקומו, אבי סבו של פייראנג'לו. בני הדור הרביעי הפכו את העסק המשפחתי הקטן ליקב גדול ומשובח, שתוצרתו אולי חובקת עולם אך איכותו קשורה בשורשים עמוקים לקרקע המקומית. התוצרת של טומאסי ידועה ואהובה אצלנו, והפגישה התמקדה בבצירים חדשים שהגיעו זה עתה לשוק — בעיקר שני יינות מיוחדים ומלהיבים, אמרונה וריפאסו.
רוחות החורף בעבודה
האמרונה, שפירוש שמו באיטלקית "המר הגדול",
, שבמיטבו מסוגל להעניק כמה רגעים בהחלט מתוקים. בשנים האחרונות זוכה האמרונה של אזור ואלפוליצ'לה — ועושים אותו שם כ־160 יקבים — להצלחות גדולות בקרב חובבי היין האיכותי. שיטת הכנתו מיוחדת: באוקטובר בוצרים את ענבי ארבעת הזנים שעליהם הוא מבוסס (קורבינה ורונזה, רונדינלה, קורבינונה ומולינרה) ומעבירים אותם לאולם מיוחד ביקב, מתחת לגג, המצויד מכל עבריו בתריסים. שם, על מדפי עץ, נחים הענבים, ורוחות הסתיו ותחילת החורף מלטפות אותם עד פברואר. בתהליך הזה הם מאבדים כ־50% ממשקלם, ורמת הסוכר בהם עולה בהתאם. בשלב זה הם נאספים, נמעכים ומותססים זמן ממושך. בהמשך מתיישן היין במשך שלוש שנים בחביות עץ אלון, והתוצאה היא, בדרך כלל, יינות מורכבים, "בשריים", בעלי יכולת התיישנות ארוכה בבקבוק.
טומאסי, אמרונה דלה ואלפוליצ'לה קלאסיקו, 2004: הבציר שהגיע עתה לשיווק בארץ. אחרי נשימה עמוקה בבקבוק ובכוס, היין מציף את האף בגל של ניחוחות בשלים, פרי ריבתי, ארומת צימוקים חמים, קרמל חרוך ותבליני עץ חבית. על הלשון יש לו מלאות טובה ואשליה סירופית, כאילו אפשר ללעוס אותו. חוויית יין מיוחדת. מחיר מומלץ: 279 שקל.
את יין הריפאסו עושים אפרופו האמרונה. בוצרים את ענבי הקורבינה ורונזה, רונדינלה וקורבינונה, מתסיסים אותם מיד ומעבירים אותם לדודי נירוסטה ביקב להמתנה. כאשר מסתיימים התסיסה של האמרונה וסינונו, מזרימים את היין למפגש מעשיר עם הקליפות ושאריות הענבים של האמרונה — ומתסיסים שוב. אחר כך עובר היין להתפתחות ולהתיישנות של כ־18 חודשים בחביות עץ אלון.
טומאסי, ריפאסו ואלפוליצ'לה קלאסיקו 2006: יין בעל מעמקים אדומים כהים ומרשימים בכוס, וארומות מפתות של אינגליש־קייק ותבליני עץ. הוא מלא, מורכב וטעים עד מאוד במגע עם החך. מחיר מומלץ: 109 שקל.