$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: אנשי המערות

יקב המערה שבבעלות יקב בנימינה ממוקם במערה שנחצבה באזור הר חורשן במאה ה־16 ומייצר רק יין אחד - אבל כזה שהוא סיפור הצלחה

שלמה פפירבלט 11:4802.11.08
מערות ויין הולכים טוב ביחד כבר שנים, ולא בלי סיבה. המערה היא בעצם מרתף יין באדיבות הטבע, ובמקרים רבים מרתף אופטימלי. הטמפרטורה שווה וצוננת במשך השנה כולה, רמת הלחות מתאימה, הסביבה אפלה ושקטה - מה עוד צריך יין כדי להתפתח, להתיישן ולהשביח? יש גם מערות בעולם המוסיפות ליין תבלין מיוחד, והדוגמה המפורסמת ביותר היא יין טוקאי ההונגרי. היין הזה, שעל עשייתו ידוע לפחות מאז אמצע המאה ה־17, מתיישן במערות חצובות בסלע, שקירותיהן התכסו במשך הזמן בעובש שחור, והוא שתורם - לדברי הייננים ההונגרים - למורכבותו של היין הארומטי הזה.

 

גם בארץ יש יין ממערה, ובקבוקיו מבציר 2005 הושקו בימים אלה והגיעו לחנויות: יין המערה של יקב המערה - היין היחיד שעושה יקב זה, שבבעלות יקבי בנימינה.

 

המערה, שאורכה כ־90 מטר, רוחבה 5 מטרים וגובה תקרתה בין 8 ל־9 מטרים, נחצבה בסלע ככל הנראה כבר במאה ה־16, בידי סוחרים טורקים שהעדיפו להחזיק את סוסי המסע שלהם ואת הסחורות בתוך מערה, שהעניקה להם הגנה מפני חיות טרף ושודדים. היא נמצאת בצלע הר חורשן, שהוא אחת הגבעות הנמוכות מדרום לכביש 70, בקטע זכרון יעקב־יוקנעם. האזור המכוסה יער צפוף ויפה הוא שמורת טבע עוד מימי המנדט הבריטי, ומסביב לגבעות נטועים כרמים של ענבי יין.

 

המערה 2005 המערה 2005

גורל המערה היה עלום זמן רב, עד שהיא צצה מחדש בסוף המאה ה־19, כאשר אנשי הברון רוטשילד מצאו אותה והפכו אותה למקום אחסון יינות. מאוחר יותר, בשנות השישים של המאה שעברה, היא עברה לרשות יקב אליעז מבנימינה, אשר אחסן בה חביות יין וברנדי. באותה תקופה, מספרים בוגרי סיירות מובחרות, היו ניווטים רבים בשטח מסתיימים בהתפלחות למערה דרך פתח האוורור שלה, ובאמצעות הקנה המתברג של העוזי היו החבר'ה שואבים וטועמים מן החביות.

 

יתרונות האוצר הטבעי הזה לא נעלמו מבעלי יקב בנימינה, יורשי המקום, ובשנת 2000 הקימו סביבו יקב בוטיק המקבל את כל שירותיו מיקב האב ומיינניו ששון בן אהרון ואסף פז. בשנים האחרונות זכה יין המערה להצלחה גדולה, והבקבוקים אזלו חודשים מספר אחרי השקתם. הבציר השישי, הנוכחי, כבר מגיע להיקף של מעט יותר מ־20 אלף בקבוקים (לעומת כ־7,000 בתחילת הדרך), אך זה גם כנראה גבול יכולת הקיבול של החביות במערה. טעימת היין החדש מראה כי סיפור ההצלחה הזה עתיד להימשך.

 

המערה 2005: בלנד העשוי מענבי קברנה סוביניון (65%) והשאר מרלו, שנבצרו בחלקת כרם יחידה בגליל העליון. היינות מהזנים השונים התיישנו בנפרד במערה במשך שנתיים, בחביות עץ אלון צרפתיות. רק בסיום ההתיישנות הוחלט על יחס מרכיבי הבלנד הסופי, והיין בוקבק במאי 2008. מאז הוא התבגר בבקבוקים, עד ליציאתו לשוק. יש לתת ליין אפשרות לנשום במשך כשעה לפני מזיגתו. כך הוא פותח ניחוחות עזים ומרשימים של פרי יער בשל, שזיף ריבתי, תבליני עץ החבית, ריחות עישון ורמזי ארומת קפה. במגע עם החך הוא מורכב ועשיר, חלק וטעים, והסיומת שלו ארוכה וטובה. זהו יין בעל כושר התיישנות טוב - בתנאי אחסון נכונים - שש עד שמונה שנים לפחות. יש לו אופי שמתאים לאירועים חגיגיים ולסעודות מחייבות. מחיר: 170–180 שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x