תמיר פרדו: "הסייבר יכול לגרום נזק ששום טייסת בעולם לא מסוגלת לעשות"
ראש המוסד לשעבר התארח בוועידת התחזיות 2018 של כלכליסט בהופעה פומבית ראשונה מאז סיום תפקידו: "האיום של הסייבר הוא לא רק מדינתי. הוא יכול להפיל שווקים ולהרוס תעשיות". עוד אמר פרדו, כי כל מנהיג שמחזיק מקלדת הופך ללוחם סייבר
"הסייבר זה נשק גרעיני חרישי ורך. האיום הזה לא מובן לחלוטין עדיין בקרב המדינות, הממשלות, התעשייה והבנקים. הכותרת ברורה אבל נולד פה נשק חדש. לפני כשנה, הייתי בארה''ב, שבוע אחרי שהנשיא אובמה הטיל על ה-FBI לבדוק את המעורבות הרוסית בבחירות של ארה''ב. שאלתי את אחד הפנסיונרים שם, מה המשמעות אם תגלו שאכן הרוסים הטעו את הבחירות. לא היתה להם תשובה. וזו בדיוק הבעיה. הכלי הזה יכול להיות בידי זאבים בודדים ועד רמת המדינה. בחור עם עם IQ של 150 יכול לגרום נזק ששום טייסת בעולם לא מסוגלת לעשות", כך אמר הבוקר (ב') תמיר פרדו, ראש המוסד לשעבר, בוועידת התחזיות 2018 של כלכליסט, בשיחה אחד על אחד עם מו"ל כלכליסט, יואל אסתרון. מדובר בהופעה פומבית ראשונה של פרדו מאז פרישתו לפני שנתיים.
- בואו נדמיין לכמה דקות שבשנה הבאה נתניהו יסיים את כהונתו, כך או אחרת
- איילת שקד: "בית משפט צריך לגלות ריסון ולבטל חוקים במקרי קיצון ולא כמו שקורה היום"
- חדוה בר: "הבנקים צפויים לקצץ עוד 6,000 משרות עד 2020"
לדבריו, "האיום של הסייבר הוא לא רק איום מדינתי. זה נשק זול ואפקטיבי. פשע מאורגן וריגול תעשייתי. ניתן להפיל שווקים ולהרוס תעשיות. בעבר דובר רק על תשתיות קריטיות. אבל היום כל התשתיות הקריטיות מחוברות ביניהן וגם התשתיות הלא קריטיות מחוברות לקריטיות: תעשיות מזון, בתי חולים, מפעלים, בנקים - הכל. הנזק יכול להיות בלתי הפיך לחלוטין".
לגבי מצבה של ישראל בתחום הוא ציין כי "יש לנו משאבים מאוד גדולים, ולא פרופורציוניים לגודלה של המדינה. העוצמה של ישראל בתחום הזה היא אדירה אבל כמות האנשים המוכשרים היא זהה לכל מדינה ואנו מדינה קטנה. השאלה היא כמה מהר לומדים. מדינות מתפתחות מצאו כי לאמן לוחם סייבר יותר זול מלאמן טייסת", תוך רמיזה כי היתרון היחסי של ישראל עלול ללכת לאיבוד תוך זמן יחסית קצר.
פרדו התייחס לתסריט בו חיזבאללה עלול לתקוף את ישראל באמצעות סייבר ואמר: "מי ששוקד על מלחמות בטוח יודע את הפוטנציאל של התחום הזה. צריך לזכור כי גם הצד השני שוקד באותה משימה. אין מי שלא עוסק בסייבר - גם החיזבאללה. הבעיה שכאשר אתה נתקף בסייבר יכול לקחת לך שנה להבין מי תקף אותך".
פרדו הוסיף, "ההגנות שמספקות החברות אינן מספיקות. הרשתות מאוד מורכבות. מי שמפעיל אותם הם אנשי IT, שהם מתכנתים או טכנאים אבל הם נדרשים להעניק מענה ללקוח שהוא זמינות גבוה או אפליקציה נוחה ולא בטיחות".
פרדו התייחס לתופעה החדשה לפיה מנהיגים מתקשרים באופן בלתי אמצעי דרך מדיה חברתית. לדבריו, כי כל מנהיג שמחזיק מקלדת הופך ללוחם סייבר. "המוביל הוא ה'סייבר'. הלוחמה בסייבר יכולה להתבטא בהריסת פס ייצור וגם בהונאת הציבור. לצערי, מנהיגים, בצד הדמוקרטי של העולם, הפכו ללוחמי סייבר הרסניים מאין כמותם. כאשר מנהיג שיש לו תומכים במדינה מדבר באופן ישיר באמצעות הטוויטר – ולא באמצעות התקשורת בה אתה חייב לתת תשובות - הוא הופך לשחקן משמעותי בלוחמה הסייבר. חוסר ההבנה בקרב מנהיגים שהדבר הזה יכול לשמש אותם אבל גם את היריבים שלהם יכולה להוביל להרס ואסון".
לדבריו, "הבעיה של פילוג בתוך החברה - השסע הפנימי, שאחריותו של הדרג הפוליטי היא לאחות אותו אך לדעתי, הם עוסקים בהרחבת השסע והרחבת אי היציבות - מדאיגה אותי יותר מכל, יותר מהאיום האיראני".
"זו תקופה של מהפכות כמו המפכה הצרפתית - שזו תקופה של אלימות ושל חוסר יציבות. המהפכות הטכנולוגיות מחייבות אותנו לשינויים קיצוניים", סיכם פרדו.