מפקד יחידת לוט"ם: "מלחמת הגרילה היא אתגר לצה"ל. האויב אינטליגנטי יותר מבעבר"
תא"ל רמי מלאכי אמר בוועידת Mind the Data 2017 של "כלכליסט", כי "אתגר נוסף הוא הסייבר: היכולת של צה"ל להילחם בזמן שהצד השני רוצה לשבש את היתרון הטכנולוגי ולקזז את היתרון הזה"
"צוק איתן, קיץ 2014, אלפי רקטות נורות על ישראל. סוגיית החיזוי, הנפילות והיירוטים מספקים שכבות מידע שונות שבאמצעותן אנחנו מנסים לחזות את התנהגות האויב מאיפה יהיו השיגורים. זו בעצם הפעם הראשונה שאנחנו לוקחים את הביג דאטה להקשרים מבצעיים ולא רק בהקשרים מודיעיניים. כך פתח את דבריו תא"ל רמי מלאכי מפקד יחידת לוט"ם, בוועידת Mind the Data 2017 של "כלכליסט" בשיתוף בנק לאומי.
- אילן בוגנים: "הלקוחות שגדלו במהפכת האינטרנט רוצים שהבנק יספק להם תובנות בזמן אמת"
- ג'וליה וויט: "90 אחוז מהחברות במדד Fortune 500 משתמשות בענן של מיקרוסופט"
- פרופ' יחזקאל ישורון: "אל תסמכו שביג דאטה יעזור לנו כי לפעמים הוא זה שמפריע"
לקריאת הכתבה בגרסה אנגלית לחצו כאן
"החלטנו להקים צוות שבו אנחנו לוקחים את האנשים ומכניסים אותם לחטיבת המבצעים מתוך מטרה לקחת את כל המידע שנצבר ונאגר תוך כדי הלחימה ולהשתמש בו", הוסיף מלאכי. לוט"ם היא החטיבה להתעצמות טכנולוגיה מבצעית והיחידה הטכנולוגית הגדולה בצה"ל.
לדברי מלאכי, "צה"ל כגוף ביטחוני מסתכל בסופו של דבר על מועילות ולא רק יעילות, כלומר איפה תקפנו ואיפה שוב ירו לעברנו פגזים. אנחנו לוקחים את המידע לעולם המבצעי. ההבנה שלנו שכאן זה עידן אחר, המידע הוא נכס משמעותי לארגון".
בהמשך מנה מלאכי את האתגרים מהותיים של צה"ל: "האתגר הראשון הוא מלחמות הגרילה. הצד השני מבין אותנו ומנסה להיטמע מתחת ובתוך הקרקע, בתוך מרחב אורבני, במנהרות, צולל מתחת לקו המים. האויב החדש אינטליגנטי יותר משהיה בעבר.
"האתגר השני הוא אתגר מבוסס רשת. צה"ל עובד על היכולת לשלב בין המודיעין האווירי והיבשתי לידי יכולות לוגיסטיות. אנחנו צריכים את זה יותר מכל צבא אחר. דיברנו על אויב שנעלם ומוטמע בתוך השטח ולכן צריך לשבת ולמצוא אותו כמה שיותר מהר, לעבד את המידע ולהעביר אותו למקבלי ההחלטות בקצבים מאוד מהירים. האויב מבין שהוא מטרה, הוא לא יושב ומחכה. הוא לא ממתין. המידע צריך להיות מאוד מדויק כדי שצה"ל יוכל לממש את יכולת הלוחמה השילובית של מערכת הביטחון.
"אתגר הסייבר הוא האתגר השלישי – היכולת של צה"ל להילחם בזמן שהצד השני רוצה לשבש את היתרון הטכנולוגי ולקזז את היתרון הזה. וכמובן הביג דאטה – צה"ל הוא מכונה רבת סנסורים בכל מימדיה ורבדיה ולכן עוצמת המידע שאוספים מהווה אתגר משמעותי כדי לא להיעלם בתוך הררי המידע".
מלאכי מדגיש כי צה"ל צריך להתאים את עצמו, ובעיקר להתחרות בלמידה: "העולם משתנה בקצבים הולכים וגדלים שהאויב מבין או לפחות חושב מהן הפעילויות שלנו האתגר שלנו זה להשתנות בקצב מספיק מהיר כדי לשמור על הובלה ולנצל את היתרונות הטכנולוגים שלנו".
"התוכנה זה העולם הישן, והביג דאטה זה העולם החדש", אמר מפקד ידיחת לוט"ם. "היכולת לטייב את המידע ולהוציא אותו החוצה מדובר במהפכה. הרבה שנים עסקנו בעולם התיאור אחורה מה היה ולכן אנחנו צריכים להסתכל פני עתיד. עולמות של רחפנים ועל חיילים מתוקשבים, פלטפורמות כמו טנק שהיא מערכת מרובת סנסורים, ואיך מתחברים ומקבלים את כל הטוב הזה ומגישים את המידע לידי הכרעה".
לבסוף סיכם מלאכי את אחריות יחידת לוט"ם בכל המארג הצה"לי. "מהי האסטרטגיה הדיגיטלית של צה"ל? אני לא מדבר במונחים הטכנולוגים, לא השאלה אם יהיה ענן או דוקרס או לא יהיה כלום, האם הנתונים יהיו או לא, אלא איך צה"ל כארגון מודרני מתאים את עצמו למהפכה הדיגיטלית. צה"ל יהיה איתנו עוד 15 שנה אבל השאלה איך צהל יהיה אפקטיבי בהקשרים המבצעיים. האתגר השני זה הסייבר, וזה ברור ואין צורך להרחיב על כך".
בנוסף, אחראים בלוט"ם על יצירת ארגון מבוסס מידע: "אנחנו אוספים המון מידע ואיך משתמשים בו בפרקי זמן מהירים על מנת לשפר את האפקטיביות המבצעית ואיך אנחנו מיישמים חדשנות במובן אופרטיבי, מלשון אופרציה מבצעית ולא תפעולית. אנחנו מסתכלים על הדאטה וחושבים איך להביא אותה לקצה בשדה הקרב", סיכם תא"ל מלאכי.