ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

הוועידה הלאומית

קרנית פלוג: אין עדויות למניפולציות בשוק המט"ח

נגידת בנק ישראל אמרה בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט, כי בימים סוערים היא מסתכלת יותר מפעם בשעה על שער הדולר; קוראת להכניס לימודי ליבה גם בבתי הספר החרדים ולתגמל מורים טובים שילמדו בפריפריה

מיקי פלד 11:0204.09.17

"בימים ששוק המט"ח סוער אני מסתכלת יותר מפעם בשעה על שער הדולר, ובימים יותר רגועים אני מסתמכת על זה שהאנשים האחראים בבנק יעדכנו אותי במקרה הצורך". כך אמרה היום (ב') נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, בראיון בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט", לגולן פרידנפלד, סגן עורכת "כלכליסט".

 

 

 

שער השקל הוא אחד הנושאים שמטרידים ביותר את מנוחתה של פלוג, שרוכשת מיליארדי דולרים כל שנה כדי למתן את התחזקות השקל במטרה להקל על היצואנים. אחת הטענות היא שהבנק למעשה עושה את העבודה בשביל הספקולנטים בשוק, שמרוויחים מכך שהם פועלים למכור מט"ח כי הם יודעים שבנק ישראל תמיד יקנה, אך לדברי פלוג, "לא מצאנו עדויות לפעילות ספקולטיבית מוגברת בשוק המט"ח. זו טענה שעולה מדי פעם ובחטיבת השווקים בבנק יש מי שעוקב בצורה רציפה בשוק הזה, ואין עדויות לכך, וכמובן שכל אחד מגדיר אחרת מה זו פעילות ספקולטיבית, ומדי פעם אם לדוגמה בשישי בערב יש תנודה רואים אחרי זה תנודה בכיוון ההפוך אבל אין עדויות לפעולות ספקולטיביות".

 

בנושא מדיניות הריבית, שנמצאת מאז מרץ 2015 על שיעור של 0.1% בלבד, אמרה פלוג כי "ברור שהריבית שלנו לא מנותקת מהעולם. לגבי הריבית שלנו, פה הוועדה מוניטרית היתה די ברורה בהגדרת התנאי לשינוי במדיניות שלנו וזה כשנראה שסביבת האינפלציה מתבססת בתחום היעד זה הזמן לשנות את הריבית. בסך הכול המדיניות שלנו משרתת את המשק היטב וזה ניכר בתוצאות הצמיחה והאבטלה הנמוכה".

 

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט צילום: נמרוד גליקמן

 

 

לשאלה על תופעות הלוואי של הריבית הנמוכה, כמו אשראי צרכני שעולה, מחירי נכסים כמו נדל"ן וניירות ערך שעולים, והאם היא מודאגת מהן אמרה פלוג כי "משלמים לי כדי להיות מודאגת, אז אני מודאגת. אבל לפני שמדברים על תופעות הלוואי צריך לדבר על מה הריבית נמוכה עושה, והיא עושה את מה שהיא אמורה וזה לדאוג לכך שהצמיחה תהיה גבוהה, והאבטלה בשפל, כולל של בעלי השכלה נמוכה ובפריפריה וזה לא דבר קטן. השכר עולה, והעובדה שהריבית נמוכה מאפשרת בעצם להמשיך ולהגדיל את הצריכה, גרם לכך שלפחות בישראל אנחנו כמעט ולא נפגענו מהמיתון הגלובלי וזה הדבר העיקרי שצריך לומר בזכות הריבית הנמוכה. אז כן, אחד הערוצים שבהם משפיעה הריבית הנמוכה היא שהיא מאפשרת להגדיל את האשראי במחיר יחסית נמוך ואשראי הוא נעים כשלוקחים אותו כי הוא מאפשר לעשות כל מיני דברים, אבל בסוף גם צריך להחזיר, ולכן גם מי שנוטל אשראי וגם מי שנותן אשראי צריך לעשות את זה בצורה מדודה ומושכלת ולבין מה יכולת ההחזר בעתיד.

 

"כשמסתכלים על סך כל האשראי אז באמת האשראי הצרכני גדל בכ-25% בשלוש השנים האחרונות, וזה קצב גבוה, אבל רמת האשראי ביחס תוצר וההכנסה לא גבוהה באופן מיוחד ואנחנו לא רואים כאן סיכון מאקרו-כלכלי. אבל ברור שכשמשהו גדל מהר צריך לעקוב שלא מתפתחת בעיה ואנחנו עושים את זה. ואני חושבת שכרגע, ברמה שאנחנו נמצאים, בסך כל הגידול של האשראי ביחס להכנסה הפנויה הוא היה מתון. איפה שחשבנו שיש בעיה טיפלנו בה, לדוגמה בתחום הרכב שיצאו הנחיות של המפקחת על הבנקים לגבי הסטנדרטים להעמדת אשראי, ובתחום המשכנתאות - ההגבלות שהוטלו בשנים האחרונות נועדו לוודא שלא מתפתחת בעיה של אנשים שלוקחים משכנתאות שהם לא יוכלו לעמוד בהחזרים שלהן".

 

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג בשיחה עם סגן עורכת כלכליסט, גולן פרידנפלד נגידת בנק ישראל קרנית פלוג בשיחה עם סגן עורכת כלכליסט, גולן פרידנפלד צילום: נמרוד גליקמן

 

 

בעניין מחיר למשתכן הוסיפה פלוג כי "אני חושבת שההחלטה של הממשלה ושר האוצר לוותר על הכנסות כדי לאפשר לזוגות צעירים לקבל דירה במחיר יותר נמוך היא החלטה לגיטימית. בסופו של דבר, פתרון בעיית הדיור יבוא מבנייה בהיקפים גדולים וראינו שמרגע שהיה גידול בביקושים לדיור לקח הרבה זמן עד שהיקפי הבנייה הגיעו ל-50 אלף בשנה, שזה הקצב שנדרש כדי לענות על הביקוש השוטף לדיור. אם נתמיד בזה מספיק זמן, גם באיזורי הביקוש, בסוף נראה שינוי במגמה".

 

פלוג מוכרת כנגידה שעוסקת רבות בנושאים חברתיים, וטבעה את המונח "צמיחה מכלילה" ולדבריה "החינוך הוא המפתח ופערים בהישגים של האוכלוסיה הבוגרת, ועכשיו יש מבחנים שבודקים את המיומנויות של האוכלוסיה הבוגרת, הם גבוהים ביותר. אחר כך יש את מבחני הפיזה שבוחנים את ההישגים של התלמידים אם זה במיומנויות כמותיות, מילוליות, או היכולת לתפקד בסביבה דיגיטלית ובכל אלה הפערים של תלמידי ישראל גבוהים במיוחד ואחרי זה גם משתקף בפערים בשכר. אז צריך להגביר את החלוקה השוויונית במקורות שמוקצים בכל הרמות, יש העדפה מתקנת רק בחינוך היסודי ובחינוך הביניים, לא בתיכונים, צריך להבטיח שכל תלמידי ישראל רוכשים את המיומנויות הבסיסיות - אם זה בקריאה וכתיבה, כמותיות, מיחשוב, אנגלית - גם באוכלוסיות שלא פתוחות לזה והדבר השלישי זה מורים כי רמת המורים היא אחת החולשות של המערכת, בעיקר בפריפריה ובבתי ספר שבהם יש ילדים עם רמה כלכלית-חברתית נמוכה צריך לתגמל מורים שירצו ללמד שם ולעשות את זה מספיק אטרקטיבי".

 

למה יש כל כך מעט נגידות

 

פלוג חזרה לאחרונה מפסגת נגידי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול בארה"ב וסיפרה כי "אלה כנסים חשובים כי אנחנו חלק מהכלכלה הגלובלית וזו הזדמנות לשמוע בצורה בלתי פורמלית מה חשוב לאנשים בעולם הגדול והסביבה שאנחנו פועלים בה. אלה מפגשים באווירה לא פורמלית ויש קצת שיחות חולין. אני יכולה לספר על מפגש אחד קצת שונה הפעם, שיזמה נשיאת הבנק של קנזס, אסתר גורג'. היא יצרה מפגש של נשים שהיו בכנס, אגב רק 6% מהנגידים הן נגידות, והיו גם פרופסוריות לכלכלה ואחרות, והדיון עסק בשאלה למה יש כל כך מעט נשים ומה אפשר לעשות כדי לשנות את הפרופורציה הזו והיתרונות של שינוי הפרופורציה, והנשים סיפרו את החוויות שלהן מהשנים המוקדמות והיה תסכול שלמרות שמעמד הנשים השתנה על פני העשורים האחרונים עדיין הייצוג הוא מאוד נמוך ודובר על מה אנחנו יכולות לעשות כדי לעשות יותר. מהניסיון שלי שדיברתי עליו יכול להיות שכשאישה מגיעה לראש המערכת היא לא מפספסת נשים טובות בסביבה וזה משפיע על המינויים ואלה משפיעים על המינויים הבאים, והעובדה שבבנק ישראל 50% מההנהלה הן נשים זה ביטוי לכך שכשמגיעים לקצה של המערכת אפשר לעשות הרבה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x