בלעדי לכלכליסט
לראשונה: עיכוב הליכים לחברה שנקלעה לחובות על רקע הקורונה
לכלכליסט נודע כי היום ניתנה ההחלטה הראשונה לפי תיקון לחוק שאושר בכנסת בתחילת החודש שנועד להקל על חייבים וחברות שנקלעו לקשיים על רקע המגיפה. צו עיכוב ההליכים ניתן לבקשת חברת הלוגיסטיקה ג.ע. אילון החזקות, לאחר שנקלעה לחובות של 13 מיליון שקל
הרפורמה שאושרה בתחילת החודש בכנסת ומקלה על חייבים וחברות שנקלעו לקשיים בשל מגיפת הקורונה נכנסה היום (ה') לתוקף. לכלכליסט נודע כי במקביל ניתנה היום ההחלטה הראשונה לפי התיקון לחוק במסגרתה - החלטה שאישרה הוצאת צו עיכוב הליכים לאיש עסקים ולחברה שנקלעו לחובות בשל מגיפת הקורונה והנסיבות היחודיות שיצרה. הוצאת צו עיכוב ההליכים כנגד החברה והבעלים מקנה להם תקופה של שקט תעשייתי במהלכה לא ניתן לפתוח נגדם בהליך משפטי וכן בעיקולים.
צו עיכוב ההליכים ניתן לבקשת חברת הלוגיסטיקה ג.ע. אילון החזקות ובעל החברה, זאת לאחר שהחברה נקלעה לחובות של כ-13 מיליון שקל.
- משברים פיננסיים בעידן הקורונה: נדרשים תיקוני חקיקה
- הגעתם אל סף קריסה כלכלית? האם ובאיזה תנאים כדאי לבקש פשיטת רגל
- "פשיטת רגל צריכה להיות המוצא האחרון"
חברת ג.ע. אילון החזקות טענה בבקשה שהגישה לבית המשפט באמצעות עו"ד דנית רימון, שותפה וראש מחלקת חדלות פירעון במשרד תדמור לוי ושות', יחד עם עו"ד צליל חודדי מתדמור לוי ושות' כי יש להורות על עיכוב הליכים נגד החברה והבעלים הערב לחלק מחובותיה עד לאישור הסדר חוב. נטען כי מדובר בדוגמה מובהקת לחברה שנפגעה ישירות מהתפרצות נגיף הקורונה, "שהשפעתו על החברה המספקת שירותי לוגיסטיקה ללקוחותיה, פגעה באופן קשה ביותר בהכנסותיה. המגבלות החמורות על חיי המסחר שהוטלו בעקבות התפרצות הנגיף, ובראשן סגירת חנויות לממכר קמעונאי, הביאו לירידה חדה בהכנסותיהם של לקוחות החברה, ועקב כך בהכנסותיה שלה עצמה אשר נגזרות בעיקר ממחזורי הפעילות של לקוחותיה". נציג הכנ"ר, עו"ד יוסף מססה, ציין בפני בית המשפט כי אינו מתנגד למתן עיכוב הליכים נגד הבעלים של החברה.
השופטת עירית וינברג נוטוביץ אישרה להוציא צו עיכוב הליכים כנגד החברה והבעלים והורתה כי החברה תציין בכל פרסום מטעמה שהוא הצעה לציבור לרכוש את שירותיה כי היא מצויה "בעיכוב הליכים בתקופת מצב חירום בשל נגיף הקורונה". בית משפט מינה את עו"ד גיל הירשמן כמנהל ההסדר. חברת kcr מלווה את החברה על מנת לסייע בהבראתה ואת העובדים מייצגת עו"ד רחל בן רחמים סובול.
הרפורמה נכנסת לפעולה
בשל התפשטות נגיף הקורונה, הוטלו בישראל מאז חודש מרץ 2020 הגבלות שונות שהקשו עד מאוד על פעילותם של עסקים. הרפורמה שנכנסה היום לתוקף, יוצאת מנקודת הנחה כי צפויה עלייה בהיקף החייבים – תאגידים ויחידים – שיתקשו ומתקשים כבר כעת לעמוד בהחזר החוב שלהם בשל כך, ומבקשת להציע מספר הסדרים שנועדו להתמודד עם מציאות זו.
בדומה לעיכוב הליכים לגבי תאגיד, גם לגבי יחיד, מוצע כי לא ייפרעו חובות העבר שלו, אלא לפי הוראות החוק ולא ניתן יהיה לפתוח נגדו בהליכי גבייה של חובות עבר וכן לא ניתן יהיה להטיל עיקול על נכסיו. ככלל לא ניתן יהיה לפתוח או להמשיך בהליכים משפטיים נגדו.
בהליך זה ימונה בעל תפקיד "מנהל הסדר", שיסייע לחייב, וינהל את הליך גיבוש הסדר החוב, תוך שהוא מחויב להיפגש עם היחיד, ולקיים ישיבת הסדר משותפת עם היחיד והנושים.
לגבי תאגידים (ויחידים המנהלים עסק), יחולו הוראות דומות ובנוסף לפי התיקון לחוק "מנהל ההסדר" יפקח על עמידת התאגיד בהוראות תוכנית ההפעלה ועל התנהלותה השוטפת, יהיה נוכח בישיבות דירקטוריון התאגיד ויסייע לה להתנהל בתקופה זו בגיבוש הסדר חוב.
עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ממגבשי הרפורמה, אמר לאחרונה לכלכליסט בהקשר לרפורמה כי "המטרה של המסלול היא להגיע להסדר חוב מוסכם לפירעון החובות, כחלופה להליכי חדלות פירעון פורמליים, אם ניתן. שכן עצם הכניסה להליך גורמת השמדת ערך, יוצרת השלכות שליליות על החייב וכרוכה בעלויות רבות ולכן לא תהווה פיתרון מיטבי לחייב, לנושים ולמשק".