המדינה קנתה 13 דירות, אך הקבלן נעלם מהמיזם
קבלן הביצוע עזב, התמ”א 38 בבן צבי בנתניה תקוע כבר שנה, ו־13 דירות לעמידר לא נמסרו. כעת היזמית ישפה נתניה דורשת להוסיף דירות גן כתנאי להמשך הבנייה
עוד חלום תמ"א הפך לסיוט. כבר למעלה משנה שבעלי הדירות ברחוב בן צבי בנתניה חיים באתר בנייה, לאחר שהעבודות לביצוע פרויקט תמ"א 38 הופסקו. קבלן הביצוע הסתכסך עם החברה היזמית ועזב את האתר, והדיירים שמתגוררים בפרויקט כלואים בדירות בתנאים קשים.
- פרויקט תמ"א 38 ראשון בתל אביב של קבוצת הכשרת הישוב
- שנתיים ממועד המסירה: מיזם התמ"א בבת ים עבר לכונס
- ירידה בהיתרי בנייה בת"א, זינוק בדירות תמ"א 38
כעת החברה היזמית דורשת מהדיירים שיסכימו להוסיף דירות גן כתנאי לסיום העבודות. ולא רק בעלי דירות פרטיים נתקעו בפרויקט הזה, אלא גם משרד השיכון שרכש בו 13 דירות לטובת מלאי הדיור הציבורי של חברת עמידר. ל”כלכליסט” נודע כי במשרד השיכון בוחנים כעת פנייה לבית המשפט למינוי כונס נכסים שישלים את העבודות.
מדובר בשלושה בניינים בני שלוש קומות בבן צבי 1,3,5, ובהם 36 דירות. ב־2012 התקשרו בעלי הדירות עם חברת ישפה התחדשות עירונית נתניה, בשליטת גיא קידר, בהסכם להקמת פרויקט תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספת בנייה. היתר הבנייה הונפק בסוף ינואר 2016, והפרויקט היה אמור להסתיים בתחילת 2019. לפי ההסכם, בתמורה לחיזוק הבניינים, תוספת ממ"ד ומרפסות, החברה תוסיף שלוש קומות לכל בניין ובסך הכל תשווק 30 דירות חדשות.
סעיף מהותי בהסכם קבע שהפרויקט לא יכלול דירות גן. זאת לאחר שנציגי החברה מתחילת הדרך הביעו רצון לכלול דירות כאלו, והדיירים ביקשו לעגן בהסכם את התחייבות החברה כי לא תקים דירות גן. לטענת בעלי הדירות, הם גילו לתדהמתם כי בספטמבר 2019 הגישה החברה בקשה להקלה הכוללת תוספת של חמש דירות גן.
באוקטובר 2019 הגישו בעלי הדירות התנגדות לוועדה המקומית נתניה, בה ציינו כי “בניית דירות גן מהווה הפרה של ההסכם שנחתם ב־2012. בקשת היזם נעשתה ללא ידיעתנו ונודעה לנו במקרה. אין שילוט ולא נמסרה הודעה לדיירים. הבקשה אינה חוקית ומהווה לא פחות מניסיון מחטף של היזם שמתווסף לרשימה ארוכה של הפרות מהותיות להסכם מיום עלייתו לקרקע”.
העבודות הוקפאו, האתר ננטש
הבקשה של החברה לתוספת דירות גן נדחתה על ידי הוועדה המקומית. מאז, טוענים הדיירים, העבודות הוקפאו, וכבר למעלה משנה שהאתר נטוש ואינו בטיחותי. בימים גשומים מים חודרים לבניין, הביוב עולה על גדותיו, חלק מהדירות החדשות נפרצו וישנים בהן גורמים שונים שמערערים את ביטחון השכנים.
שישה רוכשי דירות חדשות תבעו פיצוי של 486 אלף שקל על איחור במסירת דירות. מהתביעה שהוגשה לבית משפט השלום באשדוד לפני כשנה, באמצעות עו"ד דור ריגלר, עולה כי הדירות החדשות בפרויקט נרכשו בשנים 2018-2017. החברה התחייבה למסור את הדירות לרוכשים לא יאוחר מ־18 חודשים מיום חתימת ההסכם. בתביעה צוין כי כבר ב־2018 הודיעה להם החברה כי היא מצויה במו"מ עם בעלי הדירות המקוריים להוספת דירות גן, ועל כן מתכוונת למסור את הדירות בדצמבר 2019.
בכתב ההגנה תלתה החברה את העיכובים בסכסוך עם קבלן הביצוע: "בעקבות התנהלות עבריינית בריונית זו (של קבלן הביצוע), לא היתה אפשרות להביא קבלן אחר לפרויקט כדי להמשיך בעבודות, שכן אותו קבלן שנכח בפרויקט גירש כל אדם אחר באיומים... הקבלן עזב את האתר לא לפני שעקר את כל אבני החיפוי, מרצפות האלומיניום והאינסטלציה שנבנתה וגרם למפגעי בטיחות רבים".
מחברת ישפה התחדשות עירונית נתניה נמסר: “בקשתנו להוספת דירות גן בפרויקט חיונית להשלמת הפרויקט שאיבד כדאיות כלכלית לאחר פשיטת הרגל של הקבלן. בקשתנו להוספת דירות גן אושרה ונחתמה על ידי מיופה הכוח של הדיירים שפעל מכוח ההסכם שנחתם בינו לבינם. אנו בטוחים שעם הסרת התנגדותם לבניית דירות גן, כפי שחתם עליו מיופה הכוח מטעמם, יוכל הפרויקט להיות מושלם תוך מספר חודשים”.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: “המשרד יפעל לקבל פיצוי מהיזם על ימי האיחור. כל פיצוי יופנה לרכישות נוספות עבור מלאי הדיור הציבורי”.
מהעירייה נמסר: “נגד היזם נרשמו דו”חות רבים בגין מפגעים שנמצאו באתר ועבירות שנעברו על חוקי העזר העירוניים. נערכה פגישה של גורמי מקצוע מהעירייה עם נציגי הדיירים, וסוכם שהעירייה תבחן את אפשרויותיה המשפטיות לפעול נגד היזם”.