$
בורסת ת"א

ענקית הייעוץ למוסדיים ISS נכנסת לפעילות בישראל

ISS מתכוונת לסקר את כל 450 החברות הציבוריות ולהקים בעתיד סניף בישראל; במסגרת כניסתה לארץ, סיכמה החברה עם רשות שוק ההון כי היא לא תציע שירותים לחברות ציבוריות, כדי להימנע מניגוד עניינים

עירית אבישר 09:4903.02.21

חברת ISS, אחת מחברות הייעוץ למוסדיים הגדולה בעולם, נכנסת לפעילות בישראל. ISS האמריקאית הודיעה היום (ד') כי תספק שירותי מחקר למוסדיים בישראל, כאשר בכוונתה לכסות את כל 450 החברות הציבוריות בבורסה. כיום ISS מספקת שירותי מחקר והמלצה באסיפות בעלי מניות, בעיקר למשקיעים זרים המשקיעים בישראל. האחרונים משקיעים בעיקר במניות הגדולות בבורסה. 

הצוות שיכסה את ישראל יכלול אנליסטים דוברי עברית. בתגובה לפניית "כלכליסט" ציינו ב־ISS כי בהמשך גם יפתחו סניף בישראל. "ISS נקטה במשך שנים רבות גישה של איתור משרדים במרכזים פיננסיים גדולים ברחבי העולם על מנת להיות קרובים ללקוחותיה", אמרה לוריין קלי, ראש פתרונות ממשל גלובליים בשירותי בעלי המניות המוסדיים. "בעתיד אנו מקווים לעשות את אותו הדבר בישראל".

 

משה ברקת משה ברקת צילום: עמית שעל

 

ISS הוקמה לפני 35 שנה, ומעסיקה כ־2,000 עובדים ב־30 סניפים ברחבי העולם. החברה מציעה למוסדיים שירותים כגון מחקרים, המלצות באסיפות בעלי מניות, ניתוחים וגם שירותים הקשורים בניהול תביעות ייצוגיות. לצד זאת היא גם מציעה שירותי ייעוץ לחברות ציבוריות בנושאים כמו ממשל תאגידי. עם זאת, במסגרת שיחותיה עם רשות שוק ההון על כניסתה לישראל, סוכם כי היא תציע בישראל רק שירותים למוסדיים, ולא שירותים לחברות ציבוריות, כדי להימנע מפוטנציאל לניגוד עניינים.

 

עוד לפני הכרזת ISS על כניסתה לישראל היתה לה השפעה על שוק ההון המקומי. למשל, בהצבעות על דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה, המלצות החברה תאמו כמעט תמיד את התוצאה הסופית, היות שרוב המשקיעים הזרים (שהם בעלי מניות משמעותיים בבנקים) הצביעו לפי המלצתה.

 

לכניסת ISS יש פוטנציאל משמעותי בשינוי מאזן הכוחות בין המוסדיים לחברות הציבוריות. אם מוסדיים רבים יחליטו לשכור את שירותיה, תהיה לה השפעה דרמטית על היכולת של חברות ציבוריות להעביר החלטות שונות. "כניסת ISS יכולה לחזק את המוסדיים, ולהימנע ממצב שבו חברה ציבורית עושה הפרד ומשול בין המוסדיים, כדי ללחוץ עליהם לאשר לה דברים באסיפות בעלי מניות", אומר גורם בשוק ההון. גורם נוסף מוסיף כי ISS עובדת בצורה מאוד סדורה, פורמלית, ויש שיגידו אפילו נוקשה עם החברות הציבוריות, תוך הסתמכות על מידע פומבי בלבד שהן מפרסמות.

 

מצד שני, יש מי שאומרים ש־ISS לא עשתה חיים קשים לחברות הציבוריות. כך, למשל, היא המליצה בזמנו לאשר את עסקת בעלי העניין של בזק ו־yes, שהסתיימה בחקירה של רשות ני"ע. כמו כן, בכל הקשור לבחירת דירקטורים, הגישה של ISS היא להעדיף הארכת כהונת דירקטורים מכהנים, שכן מבחינתה ניסיון הוא יתרון משמעותי, כך שקשה לתאר שהיא תמליץ לנער דירקטוריונים של חברות.

 

שאלה נוספת היא עד כמה יהיה ביקוש לשירותי ISS בשוק המקומי. גורמים בשוק ההון מציינים כי ל־ISS מוניטין מצוין, וכי האנליזות שלה הן ברמה גבוהה. מנגד, בשוק גם מזכירים כי היא גובה מחיר לא מבוטל בעבור שירותיה, ונשאלת השאלה האם היא תציע למוסדיים גם שירותי תפעול בתחום ההצבעות, או רק את האנליזה. "ללא שירותי תפעול, השירות הזה פחות אטרקטיבי", אומר גורם מוסדי.

 

"אנו בוחנים לספק שירותים נוספים למשקיעים מוסדיים בעתיד, אך המוקד הנוכחי של ISS הוא להציע מחקר למשקיעים מוסדיים מקומיים בנושא הצבעות", מסרה קלי.

 

מי שמרוצה מכניסת ISS לפעילות מול המוסדיים בישראל הוא הממונה על רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת, שמסר: "כניסת ISS מעמידה אותנו בשורה אחת עם שווקים מתקדמים בעולם, שבהם החברה כבר פועלת, ומדגישה את המחויבות שלנו להטמעת סטנדרטים גבוהים של התנהלות על ידי הגופים המוסדיים, ובפרט אלו הקשורים בניגודי עניינים".

 

נזכיר כי עד לאחרונה חברת הייעוץ אנטרופי היתה החברה הדומיננטית בתחום ההמלצות למוסדיים בישראל. אחד הקרבות הנחושים שניהל ברקת בקדנציה שלו היה מולה. ברקת טען כי אנטרופי היא מונופול בתחום הייעוץ למוסדיים, ומבנה פעילותה מגלם פוטנציאל לניגוד עניינים. מאבקו של ברקת הצליח, ובחודשים האחרונים אכן מרבית הגופים המוסדיים הודיעו כי הם מפסיקים לשכור מהחברה שירותי ייעוץ בהצבעות של בעלי מניות.

 

באנטרופי דווקא פרגנו לכניסת המתחרה. "אנו שמחים מאוד לראות את תמיכת הרגולטורים בהכנסת יועץ פרוקסי בעל משמעות ומקצועיות גבוהה ובעל היכולות להוות גורם מאתגר. נושא הממשל התאגידי בחברה ציבורית כבר אינו נושא נלווה בקבלת החלטת ההשקעה של הגוף המוסדי, אלא בליבתו. האתגר יהיה להבין את המורכבות של השוק הישראלי, שכן הוא שונה מהותית מהשוק הגלובלי", מסר יו"ר אנטרופי גל סטאל.

x