$
בארץ

לא רק עורכי דין: לראשונה גם רואי חשבון יוכלו לכהן כנאמנים בהליכי חדלות פירעון

ועדת החוקה של הכנסת אישרה אתמול תקנות חדשות לגיבוש רשימת הנאמנים המורשים לטפל בהליכים של חדלות פירעון. מעתה גם רואי חשבון יוכלו לשמש כנאמנים הן בטיפול בעסקים שהגיעו לפשיטת רגל והן בתהליכים מורכבים של שיקום תאגידים גדולים

עמרי מילמן 12:1401.01.21

ועדת החוקה של הכנסת אישרה אתמול את התקנות לגיבוש רשימת נאמנים, במסגרת אישור התקנות של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במסגרת התקנות נקבע כי גם רואי חשבון ישמשו כבעלי תפקיד ולא רק עורכי דין.

 

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי חוקק לפני כשלוש שנים לאחר דיונים של כשנתיים. אולם בעקבות סבבי הבחירות רק עכשיו מאושרות התקנות המסדירות מחדש את תנאי הכשירות של הנאמנים.

 

רו"ח איריס שטרק נשיאת לשכת רואי חשבון. נאמנים בתיקי פירוק רו"ח איריס שטרק נשיאת לשכת רואי חשבון. נאמנים בתיקי פירוק צילום: ניב קנטור

החוק קובע כי הנאמנים ימונו מתוך רשימת נאמנים שתגובש על ידי ועדה ציבורית שמינויה והרכבה נקבעו בחוק. התקנות קובעות הליך מרכזי של גיבוש רשימת נאמנים פעם בארבע שנים - ובאישור שר המשפטים עד חמש שנים - שבמהלכן יתקיים לאחר שנתיים הליך משני בו נוספים נאמנים פוטנציאליים לרשימת העתודה.

 

עד היום רואי חשבון היו אמנם מעורבים בתהליכי חדלות פירעון אך לא כנאמנים בעלי תפקיד, למעט רואי חשבון בודדים בלבד, על בסיס נסיון עבר, יחד עם נאמן עו"ד בתיקי פירוק.

 

בין היתר קובעות התקנות כי רואי חשבון יכללו כבעלי תפקיד, הן כנאמנים מפעילים - שהמטרה שלהם היא להפעיל ולשקם את העסק או החברה שמגיעים לחדלות פירעון באמצעות השגת מימון, פריסת חובות, איתור משקיע, מכירת פעילות הפסדית ועוד. והן כנאמנים בתהליכים מורכבים של שיקום תאגידים גדולים.

 

רואי חשבון יוכלו לעשות זאת על בסיס ניסיון כנושא משרה (כהגדרתו בחוק החברות) או ניסיון מוכח בליווי עסקים במשבר. בכך שונה התנאי המקורי שהוצע על ידי משרד המשפטים, שחייב ניסיון כבעל תפקיד בהליכי פירוק ולא איפשר כניסה של בעלי תפקיד חדשים. לכך נוספת הדרישה לקורס הכשרה מקצועי בשיתוף פעולה של הממונה על הליכי חדלות פירעון עם לשכת רואי חשבון.

 

לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון, "בנוסח שאושר זוכים רואי החשבון לראשונה, למעמד של בעל תפקיד מן המניין על בסיס הכרה בתרומתם הייחודית לתחום השיקום הכלכלי והבראת עסקים. החוק החדש שם דגש על שיקום כלכלי, והוכר גם בתקנות הצורך בהרחבת הקבוצה ושילוב רואי חשבון שכיהנו כנושאי משרה או שהם בעלי ניסיון מוכח בליווי תאגידים במשבר, תוך דגש על הערך המוסף של רואי החשבון כנאמנים מפעילים בהליכי שיקום חברות".

 

לדברי שטרק, בעיקר בימים אלה של משבר כלכלי קשה, יש חשיבות רבה לתהליכים של תמיכה וסיוע לעסקים במשבר כלכלי, לצורך הצלתם מהליכי חדלות פירעון ופירוק. "רואי החשבון מעורבים בהיבטים הכלכליים והפיננסיים, וכעת יוכלו לקחת חלק כמובילים של תהליכי שיקום והבראה", אמרה שטרק.

 

יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר. שחקנים חדשים על המגרש יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר. שחקנים חדשים על המגרש צילום: אריאל בשור

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר בתום הדיון כי "זהו צעד משמעותי ביותר ליישום חקיקת חוק חדלות פירעון. נעשתה עבודה רבה אל מול הבקשות והדרישות שהעלינו בוועדה ואני שמח שאנחנו מביאים את הדבר החשוב הזה לידי גמר".

 

לדברי אשר יש חשיבות "להשארת נאמנים ותיקים במגרש ומצד שני חשוב לאפשר את כניסתם של שחקנים חדשים בין אם הם עורכי דין ובין אם רואי החשבון, כשמייצגים אדם או תאגיד באחת משעותיו הקשות יש חשיבות עליונה למקצועיותם".

x