ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

זירת ההשקעות

"כדאי להגדיל חשיפה למניות ולנזילות, ולהמתין להזדמנות בשוק האג"ח"

נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט, מתריע מרמת הסיכון בגל ההנפקות בבורסה: "מדובר בסטארט-אפים שמגיעים לציבור רק אחרי שלמוסדיים היתה נגישות אליהם, כך שהם קונים במחירים שאינם נכונים לטווח הארוך"

שירות כלכליסט 15:5915.12.20

"המניות אכן לא זולות, אבל בהיעדר אלטרנטיבה להשקעה, משקיעים ימשיכו להעדיף את השוק הזה. אנחנו רואים ש'במסלול הכללי' בתעשיית החיסכון ארוך טווח, שם נמצא רוב הציבור, היקף ההשקעה במניות כבר מגיע ל-40%, ולא אתפלא אם נגיע בשנים הקרובות גם ל-50% כמו בארה"ב", כך אומר נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות אנליסט בכנס זירת ההשקעות של "כלכליסט" ואנליסט.

 

 

"צריך לזכור, החשיפה למניות לא תגיע בלי כאב של תנודתיות, זה טבען של מניות, וגם המחירים כאמור אינם זולים. אולם ביחס לאלטרנטיבה, מומלץ היום לבצע הקצאת יתר למניות ובמקביל להגדיל נזילות, תוך המתנה להזדמנות בשוק האג"ח", אמר רוקח בשיחה עם עירית אבישר מכלכליסט.

 

נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט נועם רוקח, סמנכ"ל השקעות באנליסט

 

על אף ההמלצה לחשיפה גבוהה יחסית למניות, רוקח מתריע מפני גל ההנפקות בבורסה המקומית, שכולל 100 תשקיפים הנמצאים היום בקנה. "גל התשקיפים מתכתב עם טעמי הציבור להשקעה בכל מה שעתידני, ואנחנו רואים תשקיפים על תחומים כמו פודטק ורובוטיקה לניקוי פאנלים סולאריים. צריך לזכור שרוב ההנפקות הן סטרט-אפים, והם דבר בינארי - או שמצליח או שלא", אומר רוקח.

 

 

"נוסיף לזה את העובדה ששיטת ההנפקות בישראל שונתה, והיא הדירה את הציבור הרחב, כך שרק למוסדיים יש נגישות. זה לגיטימי להשתתף בהנפקה של סטארט-אפים, אבל צריך לזכור שזה מגיע לציבור הרחב אחרי שזה הונפק, ואחרי שרק למוסדיים היתה נגישות להנפקה. לכן נוצר מצב שקונים את המניות במחירים שלטווח ארוך אינם נכונים. אם משקיע יחליט לנסות את כל התחומים, וזה יהיה שיעור גדול מהפורטפוליו שלו, לא אתפלא אם ערכו יהיה רק מחצית מערכו הנוכחי בתוך שנתיים".

 

מה כדאי לעשות בצד הסולידי של התיק?

"איגרות החוב נסחרות בתשואה אפסית בטווחים הקצרים, זו לא פרנסה טובה לפנסיה, והריבית האפסית תישאר לפחות בשנתיים הקרובות, בטח בישראל. לכן הדרך הטובה ביותר זה להגדיל את הנזילות, ולהמתין - אם הכלכלה אכן תשתפר, אולי יהיו הפסדי הון באג"ח, ויווצרו הזדמנויות להיכנס להשקעה במחירים קצת יותר נוחים.

 

 

באג"ח הקונצרניות יש עוד הזדמנויות, אבל גם שם המרווחים נמוכים. אם בעשור האחרון אפשר היה לגלוש על האפיק הממשלתי ולעשות תשואות טובות, זה כבר לא המצב, ולכן כדאי להגדיל את המנייתי על חשבון האג"ח".

 

איזה סקטורים מעניינים להשקעה במניות?

"מניות הטכנולוגיה אמנם יקרות, אבל אי אפשר להתעלם מכך שיימשכו הכוחות בכלכלה הריאלית שהביאו למגמה החיובית. מכפילי הרווח אמנם גבוהים ועומדים על 35-30, אבל במציאות הנוכחית 30 זה ה-20 החדש.

יש גם סקטורים שנפגעו מהמשבר שמעניינים להשקעה, כמו בנקאות ותעשייה. אם תנאי המאקרו אכן ישתפרו, יהיה מתאם גבוה להתנהגות המניות האלה. גם הנדל"ן המניב שנפגע במשבר נמצא היום בתמחור לא רע, אם כי הוא לא יחזור מהר לרמות של טרום המשבר.

 

סקטור שיכול להפתיע הוא הפארמה - המכפילים נמוכים מהממוצע בשוק, ויש התפתחויות מדעיות בתחום. בנוסף, מדינות שפכו אליהם כסף, כדי לקרב את החיסון, כך שיכול להיות שזה סקטור שיפתיע לטובה".

 

מה צפוי בשוקי העולם בשנה הבאה, המשבר מאחורינו?

"אם לא נראה גרסה חדשה של הקורונה, נחזור לעולם צומח, אם כי הרבעון הראשון  עדיין יושפע מהמשבר. ארה"ב תצמח מעל 4% ואירופה אפילו יותר. זאת כי היא נפגעה יותר בגלל תלותה בתיירות, וגם כי לא היתה מספיק בתוך המהפכה הטכנולוגית. סין יכולה לצמוח אפילו ב-8%.

לגבי ישראל, היא יכולה לצמוח ב-4%-5% תוך ירידה באבטלה, אבל יעברו שנתיים-שלוש עד שנחזור לרמת האבטלה טרום המשבר, ולכן את ההתאוששות נראה בהתחלה בצריכה במשק".

x