$
שווקי חו"ל

ראיון כלכליסט

המדען הראשי של מודרנה: החברה היתה זו שפנתה לישראל והציעה את החיסון

מודרנה פרסמה היום כי לחיסון שלה לקורונה יעילות של 94.5%; דבריו של ד"ר טל זקס מציירים תמונה שונה מהנראטיב של הממשלה שטוענת כי זיהתה מוקדם את הצורך בחיסונים; הוא אומר כי ישראל תהיה בין המדינות הראשונות שיקבלו את החיסונים ממתקן הייצור האירופי של מודרנה

סופי שולמן 21:5716.11.20

"ישראל היתה בין המדינות הראשונות שפנינו אליהן ונתנו להן הזדמנות לרכוש את החיסונים נגד קורונה מוקדם, כי צפינו את הביקושים הגבוהים שיווצרו בהמשך", כך מגלה הערב (ב') ד"ר טל זקס, המדען הראשי של חברת מודרנה האמריקאית שפירסמה תוצאות מרשימות בניסוי בחיסון נגד קורונה - יעילות של 94.5%. למעשה, בניגוד לנראטיב של ממשלת ישראל על היכולת לזהות מוקדם את הצורך בחיסונים, מתברר כי מודרנה הייתה זו שיזמה את עסקת רכישת החיסונים בה שילמה המדינה כ-60 מיליון דולר כדי להבטיח לעצמה את מיליון המנות הראשונות.

 

לפי זקס, ישראל תהיה בין הראשונות שיקבלו את החיסונים ממתקן הייצור האירופי של החברה שבבעלות לונזה השוויצרית. ארה"ב שמקבלת קדימות עם 100 מיליון המנות הראשונות אמורה לקבל את החיסונים ממפעל הייצור האמריקאי. לדבריו, "בדיוק לשם כך הקמנו את פס הייצור המקביל באירופה, כדי שנוכל לעמוד בהתחייבויות".

 

 

החיסון של מודרנה החיסון של מודרנה צילום: איי

 

האם כל חברת תרופות עם מפעל ייצור, למשל טבע, תוכל לייצר את החיסון שלכם במידה שתקבל את אישור ה-FDA לפי מפרט מסוים?  

 

"טבע לא תוכל לייצר את החיסון משום שלא מדובר ב'מתכון' שלפיו אפשר פשוט להפיק את החומר. לקח לנו שנים ללמוד איך לבנות את החיסון ולקח לנו גם חודשים להכשיר את אנשי לונזה לייצר אותו. אנחנו גם שולחים את האנשים הטובים ביותר מאצלנו כדי ללמד את התהליך וכמו כל טכנולוגיה צעירה זה לוקח זמן, ומדובר בפרויקט קשה שמעוברים בו גם פטנטים רבים. הרבה תלוי בחומרי הגלם, ביעילות הייצור וזו הפעם הראשונה שמייצרים עכשיו את החיסון" .

 

עד כמה אפשר לסמוך על התוצאות הנוכחיות - על רמת המובהקות שלהן? מי מחליט מתי מפרסמים את תוצאות הביניים?

 

"כל הנושא הזה מנוהל על ידי ועדה בלתי תלויה והיא זו שבוחנת ומחליטה מתי המספרים מאפשרים פרסום. בעיקרון הנתונים היו מובהקים גם כשהיו 53 חולים בניסוי, אבל חיכינו ל-95 חולים".

 

האם הנסיינים מנהלים אורח חיים רגיל לאחר קבלת החיסון או שיכול להיווצר מצב שהם נזהרים יתר על המידה ולכן לא נחשפים כלל לחולים מאומתים?

 

"הנסיינים מנהלים אורח חיים רגיל לגמרי, חלקם אפילו עובדים במערכת הבריאות . כולם נחשפים למחלה. בכל מקרה מדובר בתוצאות מובהקות מאוד שמצביעות על יעלות של 94.5%".

 

טל זקס טל זקס צילום: Youtube / Moderna

 

ומה לגבי יכולת ההדבקה של מי שחוסן? האם יש כבר מידע לגבי יכולתם להדביק אחרים אף שהם עצמם מחוסנים?

 

"בשלב זה עוד מוקדם מדי לומר, אלה נתונים שנצטרך לבדוק כאשר נעשה בדיקות דם למי שכבר התחסן ולראות את הנוגדנים שלהם".

 

ומה לגבי היעילות של החיסון לאורך זמן? האם כול להיווצר מצב שהחיסון יעיל ברמות גבוהות אך לא מחזיק יותר משלושה חודשים?

 

"אני לא חושב שזה סביר, יש רמות מאוד גבוהות של נוגדנים בדם שהראו הניסויים הקליניים, וזה נותן ביטחון ואופטימיות. כמובן שנצטרך לעקוב אחרי הנסיינים אבל היעילות הגבוהה נותנת אור בקצה המנהרה".

 

ולשאלת השאלות בעניין האחסון וההובלה – החיסון שלכם וזה של פייזר בנויים על אותה שיטה ואף הראו שיעורי יעילות דומה, דורשים תנאי קירור שונים לגמרי. שלכם מחזיק חצי שנה בפריזר רגיל וגם חודש במקרר רגיל ואילו החיסון של פייזר דורש קירור של מינוס 70 מעלות. איך אתם מסבירים את הפער?

 

"אנחנו משקיעים הרבה בשיפור יכולות הייצור וזה כולל פטנטים גם בתחום השימור ומציאת הטמפרטורה שבה אנחנו מסוגלים לשמור את החיסון. לגבי החיסון של פייזר אני לא יכול לדבר"

 

ובכל זאת, עד היום לא הצלחתם להביא לשוק אף חיסון שמבוסס על שיטת mRNA ש"מלמדת" את הגוף לייצר נוגדנים מבלי להחדיר לתוכו את הווירוס המוחלש או המומת

 

"חיסונים לוקח שנים לפתח, כל פאזה אורכת זמן רב ודורשת אישורים רגולטוריים רבים. לכן גם החיסון המתקדם ביותר שלנו מתחיל את השלב השלישי עכשיו. במקרה של הקורונה קיבלנו אישורים לבצע פאזות קליניות במקביל והרשויות אישרו תהליכים רבים במהירות, לכן אי אפשר להשוות את פיתוח החיסון לקורונה לחיסונים הרגילים".
x