$
בורסת ת"א

גואטה על התערבות ברקת בכלל ובמגדל: "המערכת של שוק ההון אינה בית מרקחת"

גואטה: "במקומות שקיימת התערבות רגולטורית בפעולה של בעלי מניות זה ללא ספק מרתיע. צריך לשאול את עצמנו מה הסיכוי שבעלי המניות יצליחו לשקם את ערך האחזקה"; ברקת: "דווקא כדאי להסתכל על מה עשתה מניית מגדל בתקופה האחרונה מאז שפעלנו"

נעמי צורף 15:1209.11.20

ראש רשות ניירות ערך ענת גואטה מתחה היום (ב') ביקורת על יו"ר רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת בנושא התערבותו בממשל התאגידי בכלל ביטוחו במגדל. במסגרת פורום שווי הוגן בבינתחומי הרצליה בראשות רו"ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע, ביקרה גואטה את מידת ההתערבות של ברקת למיתון מעורבות של בעלי מניות בחברות הביטוח.

 

 

 

 

לדברי גואטה, "אנחנו רואים שהמסורת של בעלות פסיבית על ניירות ערך מתחילה להיגמר, ואני בטוחה שברקת יסכים איתי שהיא פגעה בעמיתים. במקומה מתחילה ללבלב ולנצנץ מסורת של בעלות אקטיבית ואנחנו רואים גם פעילות מבורכת של מעורבות בממשל תאגידי. צריך להבין שהמערכת של שוק ההון אינה בית מרקחת, ולניסיון לייצר תהליכים סטריליים והגיינים יש מחיר.

 

"במקומות שקיימת התערבות רגולטורית בפעולה של בעלי מניות זה ללא ספק מרתיע. צריך לשאול את עצמנו מה הסיכוי שבעלי המניות יצליחו לשקם את ערך האחזקה, כלומר מה ההשפעה שיש להם על הממשל התאגידי בחברות. המצב שנוצר לא מאפשר לחברות הביטוח לגייס הון מה שפוגע בביטחון שלהן".

 

גואטה הציגה את הנתונים אשר לדבריה מבטאים את המורכבות של הסוגיה: "נכון להיום גם מגדל וגם כלל – שתיים מחברות הביטוח הגדולות במשק, נסחרות בדיסקאונט עמוק של 50% על ההון שלהן ובתקופות אחרות המצב היה חמור יותר. זאת במקביל לכך שיתר חברות הביטוח נסחרות לפי 70%-80% מההון והבנקים הגדולים נסחרים לפי שווי של 60%-70% על ההון".

 

משה ברקת וענת גואטה משה ברקת וענת גואטה צילום: אוראל כהן

 

 

ברקת לא נותר חייב, והשיב לטענותיה: "דווקא כדאי להסתכל על מה עשתה מניית מגדל בתקופה האחרונה מאז שפעלנו. צריך לזכור שלא מדובר בבעל מניות מיעוט, אלא בבעל השליטה אז לא הבנתי האם אני צריך לתת לבעל המניות עיקרי לעשות בחברה כרצונו?"

 

עוד הוסיף ברקת: "נמשיך להתערב איפה שאנחנו חשובים שיש השפעה שלילית על הממשל התאגדי ונעזוב את השוק כשכל האורגנים ממלאים את התפקידים שלהם. כל הפעולות באות לשרת פעילות כלכלית, והמטרה שלי היא להביא ערך למובטחים".

 

גואטה גם רמזה בדבריה על המתיחות שיש בינה לבין ברקת: "לכל ענף במשק יש רגולטור נוסף לרשות ני"ע, אבל במקומות אחרים אני רואה איך האינטרס של המשקיעים משתקף בגלוי לטובתם. כשהייתי מחוץ לרשות לא הבנתי על מה המתח והמחלוקות, אבל עכשיו, אחרי כמעט 3 שנים בתפקיד, אני מבינה. אני חושבת ששיתוף פעולה בין רשויות מצריך חשיבה מחדש ובנייה של מנגנוני תיאום שפועלים לטובת השוק והצרכנים. החיכוכים האלה מייצרים מאזן כוחות לא מאוזן ולא יעיל". 

 

דו"ח חריף על מגדל

 

רק בשבוע שעבר פרסמה רשות שוק ההון דו"ח ביקורת חריף במיוחד על מגדל, במסגרתו נחקרה לעומק התנהלותו של בעל השליטה בחברה, שלמה אליהו, מתחילת שנת 2018 ועד היום ונקבע כי אליהו היה מעורב בניהול השוטף והיומיומי של מגדל, התערב בהחלטות המנכ"ל באופן שוטף, נתן הוראות ישירות לנושאי משרה הכפופים למנכ״ל החברה, מנע את קידום התוכנית האסטרטגית של החברה והשתתף באופן פעיל בישיבות ועדת ביקורת שלה - דבר שאסור על בעלי שליטה.

 

ביולי האחרון הורה ברקת במכתב לאליהו לבחור האם ברצונו להישאר כיו"ר מגדל אחזקות, או כדירקטור במגדל ביטוח, החברה־הבת. אליהו משך את ההחלטה ולפני כשבועיים בחר להישאר בחברת האחזקות ולהתפטר מחברת הביטוח. בתמורה, קיבל אליהו אישור לא פורמלי להדיח את ניר גלעד מתפקיד היו"ר, כפי שביקש זמן רב.

 

אלא שבפועל, כפי שנחשף ב"כלכליסט", נשאר אליהו יו"ר של שתי חברות־בנות של מגדל ביטוח, מבטח סיימון ומגדל סוכנויות, שמעסיקות מאות עובדים.

 

כאמור, ברקת מותח ביקורת חריפה על תפקודה של ועדת הביקורת בראשות רונית בודו וממליץ להדיחה מראשות הוועדה. בין היתר, קובע ברקת כי ועדת הביקורת לא שמרה על עצמאות בנושאים הקשורים למעורבות בעל השליטה ובקשותיו. כך, לדוגמא, אליהו ביקש לשלם תשלום נוסף לדירקטור עוזי מוסקוביץ, שסייע לחברה בפיתוח מוצר של ביטוח סייבר.

 

סערת ניסיון ההדחה של מנכ"ל כלל ביטוח והפעלת הלחץ לכאורה מצד בעלי המניות על ההנהלה של החברה הגיעה לסופה ביולי האחרון. זאת לאחר שרשות שוק ההון שיגרה מכתב לדירקטוריון כלל ביטוח והחברה־האם שלה כלל אחזקות ובו העבירה את ממצאיה, לפיהם נפל פגם בהתנהלותו של היו"ר דני נוה בשיחה שיזם ובה ניסה לשכנע את המנכ"ל יורם נוה לעזוב את חברת הביטוח, זאת מבלי להביא את הנושא המהותי קודם כל לדיון בדירקטוריון.

x