$
בורסת ת"א

אליהו ישב בחדר המנכ"ל והנחית הוראות לעובדים

הממונה על שוק ההון משה ברקת מצא מעורבות חריגה של בעל השליטה במגדל; עדות המנכ"ל לשעבר חושפת כשלים חמורים בממשל התאגידי; יו"רית ועדת הביקורת ניסתה לגמד את הסיבות לפרישת היו"ר הקודם

גולן חזני 07:2608.11.20

דו"ח הביקורת, שפרסמה בשבוע שעבר רשות שוק ההון על מגדל, הוא אחד החריפים שנראו בשנים האחרונות והוא חקר לעומק את התנהלותו של בעל השליטה בחברה שלמה אליהו מתחילת שנת 2018 ועד היום. התוצאות שלו מעידות על חברה שמתנהלת עם ממשל תאגידי לקוי, אותו מוביל אליהו, ומעידים על כך בין הייתר, היו"ר הקודם, פרופ' עודד שריג, שהתפטר בדצמבר 2018, המנכ"ל הקודם, דורון ספיר, שסיים את תפקידו באמצע 2019.ויו"ר פז, אברהם ביגר, שהתפטר מחברותו בדירקטוריון מגדל חודשיים לאחר התפטרותו של שריג.

 

שריג התפטר מהדירקטוריון בעקבות החלטתו של אליהו להקים בנובמבר 2018 "מטבחון", שינהל בפועל את מגדל, והחברים בו היו אליהו עצמו, הדח"צית רונית בודו, המקורבת אליו, וביגר. הקמת המטבחון סוכלה בידי הממונה על שוק ההון משה ברקת, שקבע כי הקמת גוף שעוקף את שרשרת הניהול של מגדל, מעלה חשש להפרת חובת האמונים ופעילות בניגוד עניינים מצד דירקטורים שתמכו בהחלטה. מתברר שלישיבת דירקטוריון מגדל אחזקות, החברה־האם של מגדל־ביטוח, שהחליטה על הקמת המטבחון, לא הוזמנה היועצת המשפטית אילנה בר.

 

אליהו אמנם נאלץ לבטל את המטבחון, אבל על פי הדו"ח, הוא חזר לנסות — ובמקרים רבים אף הצליח — לשמש כמנכ"ל בפועל של מגדל, תוך שהוא מדלג על מנכ"ל החברה ספיר ועל היו"ר שריג, ומנחית הוראות לסמנכ"לים ואף לעובדים זוטרים יותר.

 

עדותו של ספיר מתארת תמונה ובה אליהו יושב במשך שעות במשרדו של המנכ"ל, משמש למעשה כמנכ"ל בפועל של מגדל, מוריד הוראות למנהלים הכפופים למנכ"ל, מחליט אילו מוצרים החברה תשיק ואילו מוצרים היא תגנוז, משתתף לעתים בישיבות ועדת הביקורת וקובע שהוא לא מעוניין שמגדל תגבש לעצמה תוכנית אסטרטגית חדשה.

 

שלמה אליהו שלמה אליהו צילום: ריפליי הפקות צילום

 

 

אליהו סירב להצעה לשכור את מקינזי

 

באחד המקרים פנה המנכ"ל ספיר לאליהו והודיע לו על כוונתו לשכור את שירותיה של חברת הייעוץ מקינזי, כדי לגבש אסטרטגיה חדשה למגדל. אליהו סירב, והנושא לא עלה כלל לדיון בדירקטוריון החברה.

 

חלק מרכזי בדו"ח תופסת התפטרותו המהדהדת של עודד שריג, היו"ר לשעבר. שריג, שבתקופת כהונתו כמפקח על הביטוח הוא שהעניק לאליהו את ההיתר לרכוש את השליטה במגדל מחברת ג'נרלי, כתב מכתב התפטרות חריף. בין היתר כתב: איני יכול לשאת באחריות לכספים שהפקידו בידי מגדל 2.5 מיליון מבוטחים וחוסכים, כשאני מנוע מלפעול למענם ולטובת החברה, בשל מבנה הבעלות".

 

שריג טען כי לתפקידי מפתח בחברה מונו מנהלים שאינם מתאימים לתפקידיהם, וכי המנכ"ל ספיר ביקש להחליף את מנהל ההשקעות של מגדל, אסף שוהם, המקורב לאליהו — אולם בעל השליטה מנע זאת.

 

 

משה ברקת משה ברקת צילום: עמית שעל

 

הדירקטור אברהם ביגר ביקש לקיים ישיבת דירקטוריון, שתעסוק בהאשמות החמורות במכתבו של שריג, אולם הדיון הזה התקיים דווקא בוועדת הביקורת, בראשות הדח"צית רונית בודו, הנחשבת מקורבת לאליהו. על פי הדו"ח, בודו ניסתה לגמד את האשמות היו"ר המתפטר, וטענה כי התפטרותו נובעת מכך שהוא הבין כי לא יוכל להיות מעורב בהשקעות שהחברה מבצעת — דבר שאין לו, על פי הרשות, סימוכין במכתב ההתפטרות החמור של שריג.

 

מהדו"ח עולה כי ועדת הביקורת של בודו כתבה דו"ח, שעסק במכתב ההתפטרות של שריג, אולם היא הסתפקה בהמלצות צנועות. בנוסף, קובעת הרשות, כי השוואה בין הפרוטוקולים של ועדת הביקורת והעדויות שהיא גבתה לבין אופן הצגת הדברים בדו"ח הסופי שלה מעידה כי נעשה "ייפוי" מסוים בתמונה שהתקבלה.

 

בודו, שכאמור הצביעה בעד הקמת המטבחון ואף היתה חברה בו, תמכה גם באישור תגמול נוסף לחבר הדירקטוריון עוזי מוסקוביץ, שהיה ראש אגף התקשוב בצה"ל, והעניק לחברה שירותי ייעוץ. מי שביקש לשלם למוסקוביץ תגמול נוסף הוא בעל השליטה, שלמה אליהו. באותה תקופה הורתה רשות שוק ההון לאסור על תשלומים נוספים לדירקטורים בחברות פיננסים, אולם ההוראה לא נכנסה לתוקפה. הדירקטור אברהם ביגר התנגד לתשלום הנוסף למוסקוביץ, אבל ועדת הביקורת החליטה לאשר את התשלום. בסופו של דבר, בעקבות התנגדות היועצת המשפטית אילנה בר, בוטל התשלום הנוסף למוסקוביץ, שהחליט לוותר עליו.

 

 

דורון ספיר דורון ספיר צילום: עמית שעל

 

למרות הממצאים הקשים כלפי אליהו, העובדה שהוא התפטר מתפקידו כדירקטור במגדל ביטוח חסכה ממנו מסקנות אופרטיביות מצד ברקת. לעומת זאת, ממליץ ברקת לדירקטוריון לסיים את תפקידה של יו"ר ועדת הביקורת בודו. ברקת לא עוסק בסוגיה אם אחרי ממצאים קשים כל כך לגביה ופסילתה כיו"ר ועדת הביקורת יכולה בודו להמשיך לכהן כדירקטורית במגדל. את ההחלטה הזו הוא משאיר לדירקטוריון החברה.

 

מקרה דומה לזה של בודו קרה במוסד פיננסי אחר — בנק הפועלים. בעקבות פרשת ההטרדה המינית בהנהלת הבנק, פרסמה המפקחת על הבנקים דאז, חדוה בר, דו"ח שקבע כי יו"ר ועדת הביקורת של הבנק, דפנה שוורץ, כשלה בטיפול בפרשה, ולכן יש לסיים את כהונתה כיו"ר ועדת הביקורת. בסופו של דבר, נאלצה שוורץ להתפטר גם מחברותה בדירקטוריון הבנק.

 

הושמטה המילה "חשש" - היה ניגוד עניינים

 

אחת הקביעות המשמעותיות של ברקת נוגעת למספר דירקטורים במגדל ביטוח, שהיו שותפים לאישור הקמת המטבחון ולניסיון ההדחה של היו"ר הנוכחי, ניר גלעד. שתי ההחלטות התקבלו בדירקטוריון מגדל אחזקות, אולם חלק מהדירקטורים במגדל ביטוח מכהנים במקביל בשתי החברות.

במכתב שהוציא ברקת ב־14 ביולי השנה, הוא קבע כי אותם דירקטורים פעלו באופן "המעלה חשש להפרת חובת האמונים שלהם כלפי החברה ופעילות בניגוד עניינים". מדובר בהאשמה חמורה, שעלולה לסבך את הדירקטורים בתביעות, ולכן הם ניסו להיאבק בטענה הזו של ברקת, ואף שכרו את שירותיו של עו"ד ניר כהן שייצג אותם.

 

 

 

אברהם ביגר אברהם ביגר צילום: יח"צ

 

מדובר בדח"ציות רונית בודו ומירב בן כנען, ובדירקטורים אריה מינטקביץ, עוזי מוסקוביץ וגבי פיקר. על פי הדו"ח שפרסם ברקת בסוף השבוע, נסיונותיהם של החמישה לשנות את הקביעה כלפיהם כשלו. מהדו"ח החדש השמיט ברקת רק מילה אחת "חשש", שכן על פי עמדתו, אותם דירקטורים פעלו בניגוד לחובת האמונים שלהם כלפי החברה, המחייבת אותם להימנע מכל פעולה שיש בה ניגוד עניינים בין מיליוי תפקידו של דירקטור בחברה לבין מילוי תפקיד אחר שלו (הכוונה לתפקידם כדירקטורים בחברה־אם מגדל אחזקות).

 

מי שהצליח להיכנס ברגע האחרון לדו"ח של ברקת הוא מוטי רוזן, שאליהו מייעד אותו להחליף את גלעד כיו"ר מגדל ביטוח, אולם נכון לעכשיו מועמדותו כחבר דירקטוריון רגיל עדיין אינה מאושרת.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", רוזן ניסה — בשליחותו של אליהו — להוסיף לסדר היום של הדירקטוריון הצעה למנות את רואה החשבון יצחק פלומבו ממשרד קסלמן לדירקטור חדש בחברה. רוזן עשה זאת אף שאינו דירקטור, ואסור לו לפנות לנושאי משרה במגדל. עוד עולה מהדו"ח, כי רוזן הודיע לגורמים במגדל על כוונתו להדיח את אחת מנושאות המשרה בחברה הכפופה למנכ"ל רן עוז. רוזן עצמו טוען כי אינו יודע כלל במה מדובר ומכחיש כל אירוע כזה. ברקת קובע כי רוזן לא נזהר במעשיו וטעה בשיקול דעתו.

x