$
מחפשי עבודה

"הבנו ששליחת ערכת קוקטיילים לעובדים לא באמת תמנע שחיקה"

הפרת האיזון בין חיי הבית למשרד גורמת לשחיקה של העובדים. הפעולות שחברות עשו בתחילת המשבר כדי למנוע זאת התגלו כלא יעילות וכעת הן מחפשות דרכים אחרות; "פעם אנשים היו לוקחים חופש בבית כדי לברוח מהמשרד, היום זה הפוך"

מעין מנלה 15:2203.11.20
משבר הקורונה שינה כנראה לעד את המבנה הארגוני של שוק העבודה ואיתו גם את מערך הציפיות של העובדים. נגמרו הימים בהם הוקרת התודה וההערכה לעובדים הסתכמה בצורת סל שוקולדים או תווי קנייה. די מהר לתוך המשבר ארגונים הבינו שיש בעיה אמיתית של שחיקת עובדים. שחוסר ההפרדה בין הבית למשרד מוביל לקשיים ואתגרים שמחייבים את ההנהלות להשתמש בכלים חדשים.

 

"הבנו מהעובדים שערכת קוקטיילים או קיט לבישול ביתי שמגיעים עם שליח לא באמת יכולים למנוע שחיקה של עובדים שנמצאים כל היום בבית, חלקם עם ילדים קטנים. זה לא מייצר להם ערך בשום טווח", אומרת מאיה וולקון, מנהלת חברת האניבוק בישראל שמסבירה כי החברה למדה המון על צרכי העובדים בתקופת הסגר הראשון – מסקנות שיושמו בסגר השני.

מרבית העובדים בחברה ביקשו הפוגה משיחות הזום האינטנסיביות והחזרת האיזון בין חיי הבית לחיי העבודה.

 

מאיה וולקון מאיה וולקון צילום: האניבוק

 "המציאות גם בחברת הפינטק האניבוק מוודאים שהעובדים לא יגיעו לקצה. מנהלת החברה בישראל, מאיה וולקון מודה שהחברה כולה למדה המון על צורכי העובדים בתקופת הסגר הראשון – מסקנות שיושמו בסגר השני. "המציאות בישראל כרגע מורכבת מאוד ואין גבולות ברורים בין בית לעבודה - הכול מטושטש. המעניין הוא, כשאמרנו לאנשים צאו לחופש, ראינו שהם בוחרים לא לצאת לחופש - כי הם צריכים לעמוד בזמנים ויש צוותים שתלויים בהם. ולכן הסקנו שיש דרך אחת לגרום לעובדים לקחת חופש - לדחות את לוחות הזמנים ולהוציא את כולם לחופש במקביל".

 

וולקן מספרת שהתגובות מצד העובדים למהלך הזה היו טובות. "ברור לי שזה לא משהו שכל חברה יכולה לעשות או להרשות לעצמה, זהו באמת צעד לא נפוץ או מקובל בעולם הסטארט-אפים, אבל אם ארגונים מחפשים דרכים אמיתיות למנוע שחיקת עובדים, ורצון אמיתי להביט טובתו וצרכיו – הפתרון שלנו היה משמעותי יותר מכל דבר אחר שחשבנו עליו לאורך התקופה הזאת".

 

אחרי תקופה עמוסה שכללה המון שעות עבודה בבתים עמוסים בילדים, החליטה ההנהלה להוציא את העובדים לשבוע חופש על חשבונה. "למיטב ידיעתי, אין חברה בישראל שיצאה להדממה שלמה ואמיתית ושילמה לעובדיה את ימי העבודה במלואם", אומרת גל בר, מנהלת צוות הפיתוח של האניבוק. "יש הרבה חברות שמוציאות עובדים לחופש, אבל מרביתם זמינים לשיחות דחופות, שלא לדבר שעליהם להשלים את העבודה שהצטברה כשיחזרו. אצלנו ההנהלה הקפידה שאיש לא יעבוד וביקשה מכולם לשכוח לשבוע ממקום העבודה".

 

ארז סיאג ארז סיאג צילום: רדיס לאבס

בחברות אחרות אימצו שיטות התמודדות אחרות כמו גמישות ועצמאות בבחירת שעות העבודה, סדנאות עם פסיכולוגים ותמיכה נפשית. "בסגר הראשון עוד חשבנו שאנחנו עוזבים את המשרד לשבועיים, אבל ככל שהחזרה התארכה הבנו שאנחנו הולכים לעבוד הרבה מאד זמן מחוץ למשרד“, מספר ארז סאיג, מהנדס בדיקות אוטומציה בחברת רדיס לאבס. סאיג ושאר עובדי החברה נאלצו להתמודד בעקבות המעבר לעבודה מהבית עם לא מעט שינויים כמו חוסר זמינות וריבוי פגישות זום ששחקו את זמן העבודה הרגיל, כמו גם עם הפרת האיזון בין שעות העבודה לשעות הפנאי. השינויים הללו הובילו את ההנהלה לאפשר לכל עובד גמישות בבחירת שעות העבודה המועדפות עליו. “למעט פגישות חשובות שגם הן נקבעו מראש ביומן וכוללות אג’נדה ברורה, כל עובד יכול לנהל את הזמן שלו כמו שהוא יודע. אם מישהו חייב להיות עם הילדים, הוא פשוט סוגר בלוק ביומן ולא נקבעות לו פגישות באותן שעות". החברה גם מימנה לעובדים סדנאות עם פסיכולוגים, סדנאות בנושאי הורות ותמיכה נפשית כדי לסייע להם לשרוד את התקופה המאתגרת.

 

ה-Vacation הוחלף ב-Staycation

 

חופשה זו דרך נהדרת להתרעננות ופעם, לפני המשבר זה גם היה אחד הדברים שהמליצו לעשות על מנת להימנע משחיקה. אבל משבר הקורונה שינה גם את זה. סגירת תעשיית התיירות והפנאי הובילה לכך שבקיץ האחרון עובדים רבים שנהגו לנסוע חופשות נאלצו להישאר בביתם. הבשורות הטובות הן שימי החופש המשיכו להצטבר, אבל עובדים רבים ניצלו אותם כדי להיות בבית עם הילדים – בלי לפטופ ביד.

 

עבודה מהבית, ארכיון עבודה מהבית, ארכיון צילום: בלומברג

 

 

ארז באום ארז באום צילום: סיגייט

"אם פעם אנשים היו מחפשים איך לברוח מהמשרד כדי להתרענן בבית, היום המצב הפוך: הם מבקשים לצאת מהבית כדי להתרענן במשרד", אומר ארז באום, מנהל מרכז החדשנות של ענקית פתרונות האחסון, סיגייט. בגל הראשון והשני, משרדי החברה הושארו פתוחים בדיוק למטרה זו ועובדים שרצו להגיע ולעבוד בשקט עשו זאת בתאום מראש. "מי שרוצה להתנתק לגמרי מהעבודה יכול לנצל את ימי החופש שברשותו", הוא אומר. "אנחנו מבינים שקשה להתרכז בשיחות זום כל היום ולכן אנחנו מוודאים להיפגש וירטואלית לפחות פעם ביום כדי לשתף חוויות ולברוח קצת מענייני העבודה".

 

טל דולב טל דולב צילום: נתי חדד

ועם זאת, המפגשים הוירטואלים ההמוניים לא באמת מחליפים את האירועים החברתיים. "שני הסגרים נפלו על תקופות של חגים ולכן היה לנו צורך למצוא תחליף מהיר לאירועים חברתיים, שעד לא מזמן היו ברורים מאליהם כמו הרמות כוסית ופעולות גיבוש. מצאנו ששיחות וידאו לקהלים גדולים לא מעבירים את תחושת הקרבה והחגיגיות שיש לאירועים פיזיים וככל שיש יותר אנשים כך גם הטכנולוגיות מקרטעות. לכן עברנו לפלטפורמות מקוונות ייעודיות לאירועים ושימוש משלים בתכנים שיעברו טוב דרך הנייד והמחשב ויאפשר ליותר אנשים לבוא לידי ביטוי. הסגרים והמגפה יצרו שיקולים וסדרי עדיפויות חדשים בחברות ובארגונים, ראינו את זה אצל לקוחותינו וגם אצלנו. היה לנו צורך ליצר שיח חדש עם הלקוחות שיתאים לסדרי העדיפויות הנוכחיים ולכן העברנו את טכנולוגיות האוטומציה והאנליטיקה לקדמת הבמה. באופן מפתיע ראינו כיצד הגופים שעל פניו נראים ככאלו שנפגעו יותר היו פתוחים וקשובים לאמץ כיווני עבודה חדשים. לבחון טכנולוגיות ושירותים המבוססים על בינה מלאכותית אשר יקלו על הקשר בין הלקוח לליבת הארגון ויאפשרו שירות איכותי, גם כאשר מצבת העובדים מצומצמת או שהעובדים לא יכולים להגיע לעבודה בשל סגר, בידוד וכדומה", אומר רו"ח טל דולב, שותף ומנהל מחלקת ייעוץ וביקורת מערכות מידע ב- BDO ישראל.

 

קפסולות למניעת שחיקה

 

בניגוד לחברות רבות שהכריזו על עבודה מהבית קבועה ולזמן ארוך, יש חברות שמאמינות שהדרך להתמודד עם השחיקה היא ההגעה למשרד. "עבודה מהבית לעתים מגדילה את הפרודקטיביות של עובדים, לפעמים זה לטווח קצר, לפעמים לטווח ארוך. אבל מה שנכון כמעט תמיד זה שארגונים שעובדים מהבית לאורך זמן מתמודדים עם שחיקה של עובדים. בניהול, אתה מסתכל לטווח ארוך ובתור חברה ששיעורי תחלופת העובדים בה מאוד נמוכים, אנחנו הבנו את זה מהרגע הראשון. בסגרים, הרוב הגדול של העובדים עבדו מהבית והלכנו לפי הכללים הכי מחמירים של מניעת הדבקה, אבל כשהשגרה חוזרת אנחנו מונעים שחיקה בכך שדואגים שעובדים לא יעבדו רק מהבית", אומר רפי מגן, מנכ"ל קנדגו.

 

"יתרה מכך, אנחנו בודקים מול העובדים למי אין תנאים לעבודה מהבית ומאפשרים לו להגיע למשרדים ולעבוד עם אותו צוות או עם אחד מאנשי הצוות ובאותה מסגרת. בנוסף לכך יצרנו גם פעילויות שיפחיתו את השחיקה של מי שעובדים מהבית, כמו למשל ערב חברה עם בני המשפחה שכלל משחק בינגו. דאגנו שכל העובדים יקבלו שוברים להזמנת פיצה ואין ספק שזה יצר חיבור חברתי וסייע במניעת שחיקה. לדעתנו, ארגונים שבטוחים שעבודה מהבית בלבד מציעה רק יתרונות, יגלו, לדעתי בטווח הארוך שיש לכך גם המון חסרונות", הוא אומר.

 

גם בחברת הסטארט-אפ SQREAM החליטו להתמודד באמצעות קפסולות. "החלטנו כל הנהלת החברה ובראש עמי גל, המנכ"ל, לצאת 'נגד הזרם' ולהשקיע ביצירת סביבת עבודה בטוחה ונעימה לעבודה מהמשרד. למעלה משישה חודשים שהחברה מחולקת לקפסולות של צוותי עובדים אשר משלבים עבודה מהבית ובמשרד לסרוגין בימים קבועים, כך העובדים נהנים מההפרייה החשובה במפגש פיזי עם חבריהם לעבודה במשרד ולצד זה עבודה מהבית שיש לה את היתרונות שלה. עובדים רבים שבתחילת המשבר עבדו בצורה מלאה מהבית משתפים אותנו שהשילוב בין שני האלמנטים מייצר להם גמישות, איוורור וסיפוק רב. התגובות האלה מגיעות במיוחד בחודש האחרון עם הסגר השני שרב האנשים שעובדים בסקטור ההייטק חווים קושי רב ועובדים למעשה כמעט 8 חודשים מהבית באופן מלא מה שמביא עמו הרבה התמודדות לא פשוטה עם ילדים בבית בשילוב עבודה וכדומה. מעניין לראות גם כמי שמגייסת עובדים שבתהליכי הראיונות מול עובדים פוטנציאלים, אנחנו רואים יותר ויותר מרואיינים ששמחים על ההזדמנות לשבת במשרד ביחד עם אנשים ולצאת מהפיג'מות", אומרת שרי בן-מאיר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x