בלעדי לכלכליסט
הפניקס תסב שטחי משרדים במרכז לטובת דיור מוגן
רשת הדיור המוגן של הפניקס הגיעה להסכמות עם עיריית הרצליה על הסבת שטחים בייעוד משרדים לפרויקטים של דיור מוגן — למרות הצניחה בארנונה לעירייה. בחברה אומרים כי גם בת"א יש נכונות למהלך דומה
על רקע העודף הצפוי בשטחי משרדים, מתכוונת חברת הפניקס להסב שטחי משרדים שבבעלותה לטובת פרויקטים לדיור מוגן. אבי קלפה, מנכ"ל רשת הדיור המוגן עד 120 שבבעלות מלאה של הפניקס, אמר ל"כלכליסט" כי הרשויות המקומיות מתחילות להפנים את המציאות החדשה שיצר משבר הקורונה ומביעות לראשונה נכונות לאשר מהלכים כאלו. זאת, אחרי שנים של התנגדות עיקשת לשנות ייעוד של שטחי משרדים, המניבים לקופת העירייה ארנונה הגבוהה בערך פי חמישה ממגורים.
לדברי קלפה, הפניקס ועד 120 הגיעו להסכמות בעניין עם עיריית הרצליה, "ויש כבר נכונות גם מצד עיריית תל אביב למהלך דומה". מדובר בעיקר בקרקעות לפיתוח בייעוד משרדים שבבעלות הפניקס, ובתוכניות להסבה חלקית ואפילו מלאה של הפרויקטים המתוכננים — לדיור מוגן.
לדברי קלפה, דיירי דיור מוגן נהנים אמנם מהנחות גדולות בתעריף הארנונה למגורים, אולם מנגד בעיריות מבינים שהם כמעט אינם צורכים שירותים יקרים מהעירייה כגון בתי ספר ומבני ציבור. לכן, אם כבר לשנות ייעוד של משרדים למגורים, כפי שהומלץ בחוק ההסדרים האחרון ונוכח ההיצע הגדול שצפוי להצטרף לשוק בשנים הקרובות, מעדיפות העיריות שההסבה תהיה עבור דיור מוגן ולא דירות "רגילות".
חברת הביטוח הפניקס מחזיקה כיום נדל"ן בהיקף של כ־500 אלף מ"ר ב־20 נכסים מניבים, 45% ממנו בישראל, מלבד קרקעות לפיתוח שבבעלותה. עד 120, מפעילה כיום 3 בתי דיור מוגן בת"א, ראשון לציון והוד השרון, מקימה כעת בית רביעי במודיעין ומתכננת פרויקט חמישי בקרית מוצקין. שווי הפרויקטים שלה נכון לסוף 2019, הוערך בדו"חות של הפניקס בכ־1.5 מיליארד שקל.
על השפעת הקורונה על ענף הדיור המוגן אמר קלפה: "עוד לפני המגפה ההערכה היתה שיישארו בעיקר שחקנים גדולים. כעת ברור שהענף מתאים לשחקני טווח ארוך, שיכולים לעבור את הירידה המסתמנת בטווח הקצר ואולי גם בטווח הבינוני".