במהלך החל"ת נכנסתי לבידוד - האם אקבל דמי מחלה?
כיצד מחושבים ימי המחלה לעובד שנכנס לבידוד, האם מי שאין לו ימי מחלה צבורים זכאי לתשלום והאם עובד שחזר מחו"ל ונמצא בבידוד יקבל תשלום על ימים אלה - מדריך
בחודש יולי קבע בג"צ כי תעודת המחלה הגורפת לעובדים השוהים בבידוד, אשר פורסמה על ידי משרד הבריאות עם פרוץ מגפת נגיף הקורונה - אינה חוקית, ניתנה בחוסר סמכות, ולכן אין לחייב באמצעותה את המעסיקים בתשלום ימי בידוד, וקבע כי החל מאוקטובר תהיה תעודת מחלה גורפת זו בטלה.
- האוצר: "קיצור ביומיים של תקופת הבידוד יכול היה לחסוך למשק כ-750 מיליון שקל בספטמבר"
- ימי הבידוד ימשיכו להיחשב כימי מחלה, לפחות עד ה-28 באוקטובר
- ההתנגדות להסכם ימי הבידוד מגיעה לבג"ץ: "שימוש ציני בבריאות הציבור"
בספטמבר המדינה הגיעה להסדר עם ההסתדרות והתאחדות התעשיינים בקשר לנשיאה בתשלום לעובדים בגין ימי הבידוד, כאשר המחווקק יכול להפוך את ההסכם לתקנות עד ה-28.10 ואלה יחולו בדיעבד מתחילת אוקטובר. הבשורה לעובדים היא שבחלק מהאפשרויות יש שיפור ביחס למצב הקודם:
1. צבורים לזכותי ימי מחלה – כיצד יחושבו כעת? על פי המצב הקודם העובד היה זכאי לקבלת שכר בגין כל ימי הבידוד שלו על חשבון ימי המחלה שלו, כאשר אם הייתה לעובד זכאות לקבלת תשלום מלא החל מיום המחלה הראשון, כך היו משולמים לו ימי המחלה. בהסדר הנוכחי העובד יהא זכאי לזקוף את ימי הבידוד על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, אולם יחולו לעניין זכותו לדמי מחלה הוראות סעיף 2 לחוק דמי מחלה (כלומר אי תשלום שכר על היום הראשון למחלה/לבידוד, תשלום של 50% על הימים השני והשלישי ותשלום מלא החל מהיום הרביעי). על מנת שהעובד יוכל לקבל תשלום מיטיב העולה על הכספים שישולמו לו על פי סעיף 2 לחוק דמי מחלה, יש צורך כי הדבר יצוין במפורש בהסכם העבודה של העובד. לגבי המעסיק, הרי שהוא יוכל לקבל מהמדינה שיפוי בשווי של 50% מחבותו לעובד.
2. לא צבורים לזכותי ימי מחלה - האם לא ישולמו לי הימים שאני שוהה בבידוד? על פי המצב הקודם עובד כזה לא היה זכאי לקבל שכר בגין ימי הבידוד. בהסדר הנוכחי, בגין כל יום בידוד לגביו לא הייתה לעובד יתרת ימי מחלה חיובית, יהא העובד זכאי לתשלום דמי מחלה ממעסיקו לפי הוראות סעיף 2 לחוק דמי מחלה (שהזכרתי בסעיף הקודם), אולם החל מהיום הרביעי יזכה העובד לתשלום בשיעור 70% בלבד (ולא 100% כפי שקבוע בחוק). לגבי המעסיק הרי שהוא יהיה זכאי לשיפוי מלא מהמדינה בגין הכספים ששילם לעובד.
3. כיצד, כמה ואיך יחושבו הימים שעלי להישאר בבית משום שילדי נכנס לבידוד ועלי להיעדר מהעבודה כדי להיות איתו בבית? בהסדר הנוכחי נקבע כי יראו בעובד כמי שנעדר מהעבודה בהתאם להוראות חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד), אולם ללא המגבלה בדבר מספר ימי המחלה שעובד רשאי לנצל בשנה בשל מחלת ילד. ככל הנראה הכוונה היא שימי ההיעדרות של העובד עקב הבידוד של ילדו יהיו בנוסף לימי ההיעדרות המגיעים לו מכוח חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד). על פי הוראות חוק דמי מחלה האמור לעיל, ההיעדרות במקרה כזה תהיה על חשבון ימי המחלה של העובד וככל הנראה הכוונה היא שיחולו לגביה ההוראות האמורות לעיל.
4. שבתי מחו"ל ונכנסתי לבידוד בהוראת המדינה – האם אקבל תשלום עבור ימים אלה? על פי ההסדר החדש עובד כזה לא יהיה זכאי לתשלום, אלא אם נסע בשליחות המעסיק.
5. כיצד מחושב תשלום ימי הבידוד שהחל לפני 1.10.2020 ונמשך לאחריו - עד ליום 30.9.2020 יחול המצב הקודם, וההסדר החדש יחול החל מיום 1.10.2020. כאמור העניין טרם הוסדר בחקיקה, והכוונה היא שהחקיקה תהיה רטרואקטיבית ותחול החל מיום 1.10.2020.
6. נכנסתי לבידוד ואני ממשיך לעבוד מהבית, האם אקבל שכר? ההסדר החדש לא שינה בעניין זה מהמצב הקודם, קרי כל עוד ניתן לבצע את העבודה מהבית והמעסיק והעובד מעוניינים בכך, הרי למרות הבידוד בו שוהה העובד, יהיה זכאי העובד לשכר ולא ינוכו לו ימי מחלה.
7. עובד שהוצא לחל״ת ומי מבני משפחתו חלה במהלך החל״ת והוא נכנס לבידוד. מה נכון וכדאי שיעשה? שישאר בסטטוס חל״ת או שיצהיר שהוא בבידוד?
אם העובד בחל"ת אז לא מגיעים לו ימי מחלה מהמעסיק ולכן זה לא רלוונטי להצהיר למעסיק שהוא בבידוד.
לא בטוח שהעובד והמעסיק יכולים לצפות מתי עובד יהיה בבידוד. אם העובד בחל"ת ואז נכנס לבידוד אז הוא כנראה ימשיך לקבל דמי אבטלה כרגיל (אם מגיעים לו). אם העובד לא בחל"ת ונכנס לבידוד אז יחול עליו ההסכם.
יכולים להיות מקרי ביניים:
העובד והמעסיק סיכמו על יציאה של עובד לחל"ת עתידי שאמור להתחיל למשל 10 ימים לאחר המועד של הסיכום בין הצדדים (נניח סיכמו ב 1 לחודש שהעובד יצא לחל"ת החל מה 10 לחודש). העובד נכנס לבידוד ב 6 לחודש (כאשר הוא עדיין עובד ו-4 ימים לפני המועד בו אמור להתחיל החל"ת). במקרים כאלו ובהתאם להסכם יהיה כדאי לצדדים לשקול מחדש את מועד תחילת החל"ת ובגלל השתתפות של המדינה בעלות ימי הבידוד וכדאי שהעובד לא יפסיד ימי אבטלה כאשר הוא בבידוד, ייתכן והצדדים יסכמו על דחיית מועד כניסת החל"ת לתוקף כך שיחל לאחר הבידוד.
הכותב הוא עורך דין, שותף בנ. פינברג ושות׳ ומומחה בדיני עבודה