רעבים? הכירו את הרובוט שיבשל לכם את הארוחה הבאה במסעדה
מערכת הבישול הרובוטית Flippy מיועדת לצליית המבורגרים, טיגון צ'יפס ובישול כנפי עוף והיא הראשונה שמשווקת לשימוש מסחרי עבור רשתות המזון המהיר. הזרוע תהיה זמינה לרכישה למסעדנים עבור תשלום חודשי של כ-2,000 דולר
מיסו רובוטיקס, סטארט-אפ אמריקאי שהוקם ב-2017 וגייס עד כה כ-8 מיליון דולר, השיקה היום (ג') את Flippy ROAR. זוהי מערכת בישול רובוטית למסעדות, או רובוטבח. זו לא המערכת הראשונה שהודגמה, אך היא הראשונה שמגיעה להשקה מסחרית מלאה. מחירה? כ-2,000 דולר לחודש למסעדה שתרצה אותה.
קראו עוד בכלכליסט:
- עתיד המסחר הדיגיטלי: רחפני אבטחה, סופרמרקט אוטומטי וממשקי אדם-מכונה
- רובוט הניקוי של שאול שני ורקנאטי בדרך להנפקה
- חברת הכוורות הרובוטיות מהגליל המערבי גייסה 10 מיליון דולר
יתרונותיה רבים, בניגוד לזרוע רובוטית, כאן מדובר במטבח רובוטי מלא. בשלב הראשון הוא מותאם לשוק מסעדות המזון המהיר, אך בהמשך החברה מתכננת להוסיף גרסאות שיוכלו להתאים לסוגים שונים של מטבחים. אולי אפילו גם למטבח הביתי. אבל מדובר עוד בחזון למועד.
היתרון העיקרי של פליפי הוא ביכולת לתכנת אותו לסוגים שונים של מאכלים: צליית המבורגרים, טיגון צ'יפס, בישול כנפי עוף, או למעשה כל סוג של מנה שתרצו. את התכנות מבצעים דרך טאבלט ייעודי שהוא למעשה ליבת המערכת והממשק מאפשר לתפעל אותו בקלות. ממש כמו סמארטפון.
מיסו רובוטיקס הצליחה להכות את המתחרות להשקת הרובוט בעיקר בזכות מיקוד המערכת לסוג מסוים של הסעדה. סמסונג למשל הציגה מערכת דומה ואף יותר מתקדמת בשנה שעברה - אך היא התבססה על שתי זרועות מסובכות לתפעול ולתחזוקה.
הזרוע המבשלת של סמסונג צילום: סמסונג
גישה אחרת היא זו של Spyce למשל, שהוקמה בידי 4 בוגרי MIT ושלה מסעדת הדגמה בבוסטון. ואולם המוצר שלה מוגבל הרבה יותר ויודע להרכיב רק סלטים או קערות דגנים.
עם זאת, החברה שכנראה היא המתחרה העיקרית של מיסו רובוטיקס, היא Moley הבריטית. הרובוט שלה הרבה יותר מסובך ולמרות שהחברה הוקמה לפני 6 שנים היא טרם השיקה מוצר מסחרי. באתר שלה כתוב שהיא צפויה להציג את הרובוט הראשון כבר השנה - אך לא ברור מתי בדיוק.
הזרוע לבישול של Flippy צילום: Miso Robotics
פליפי מציע יתרון אדיר ביחס למתחרים. כמובן המחיר שנגיש יחסית, אך בעיקר מדובר במערכת שכבר עברה טבילת אש ראשונה במטבח מסחרי של רשתות מזון מהיר. פליפי כבר הותקן והופעל בהצלחה ברשתות ווייטקאסל הפופולרית וקאליבורגר. עם זאת מדובר היה בדגם ראשוני שהיה שונה לעומת הגרסה המסחרית שהוצגה היום. ההבדל העיקרי הוא בכך שהרובוט תלוי כעת על מסילות המותקנות בתקרת המטבח, זאת לעומת הדגם הקודם שנדרש לעמוד על הרצפה.
לא ברור עדיין אם לרובוטי בישול מסחריים יש עתיד. התקורות של מסעדות - בעיקר של מזון מהיר - אינן גבוהות. זאת אומרת שלמרות שפליפי חוסך לפחות שני עובדים מוציאי מנות במשמרת הוא עדיין דורש תחזוקה. זאת ועוד, משבר הקורונה, הכרסום בהכנסות בגלל עמלות חברות המשלוחים כגון וולט או אובר כמו גם המעבר לבישול ביתי עשוי להפוך את פליפי למוצר יקר מדי. מנגד הוא לא חולה אף פעם, הוא תמיד יגיע למשמרת ולא צריך ללכת לשירותים או לאכול. יהיה מעניין לראות האם בישול רובוטי ישנה את שוק המסעדנות או שהוא יזכר בעתיד כסתם גימיק מוגזם.