$
הייטק והון סיכון

חברת הכוורות הרובוטיות מהגליל המערבי גייסה 10 מיליון דולר

Beewise הישראלית מהיישוב כליל שואפת להחליף את הכוורות הוותיקות ולהפוך אותן לחכמות יותר כך שניתן יהיה לפקח עליהן מרחוק ולטפל בכוורות ללא מגע יד אדם

מאיר אורבך 18:0715.07.20
הכוורות הרובוטיות של ביווייז (Beewise) גייסה 10 מיליון דולר בהובלת קרן ההשקעות פורטיסימו ובהשתתפות מייקל אייזנברג, אטורו Atooro של יעקב אנגל, לול, ארק אימפקט. לצד הגיוס קיבלה החברה מענק של 2.5 מיליון דולר מתוכנית Horizon 2020 של האיחוד האירופי ומיליון דולר מרשות החדשנות. עד כה גייסה החברה 16 מיליון דולר לרבות סבב סיד בהובלת לול ואטורו.

 

החברה הוקמה בשנת 2018 על ידי חמישה שותפים: אליה רדזינר, הלל שרייר, בועז פטרזיל, יוסי סורין וסער ספרא. מרכז החברה נמצא בישוב כליל בגליל המערבי. "השותף שלי אליה הוא דבוראי וותיק ואמר לי שלא ייתכן שהמצב הזה שכוורות קורסות ואלפי דבורים מתות ואין אפשרות למצוא לזה פיתרון טכנולוגי שיעצור את זה", מספר לכלכליסט סער ספרא מייסד החברה.

הכוורת של ביוויז הכוורת של ביוויז צילום: ביוויז BeWise

 

עולם הדבורים והאבקה נמצא בסכנה גדולה בשנים האחרונות. על פי הפרסומים של החברה שלושה מתוך ארבעה גידולים המייצרים ירקות, פירות, זרעים ואגוזים למאכל אדם תלויים בהאבקה של דבורים. בשנים האחרונות דווח על שיעורים גבוהים של הפרעות המשפיעים על מושבות דבורי דבש בכל רחבי העולם. האובדן הבלתי צפוי לכאורה של מושבות דבורים מחריף את המחסור במאביקים שהגיעו לשיעור גלובלי חסר תקדים של 35% לעומת 2% -3% לפני שלושה עשורים. שיעור התמותה מהווה איום על קיומו של דבש דבורים, מכיוון שדבוראים לא יוכלו לקיים את אוכלוסיית הדבורים כששיעורי התמותה השנתיים לעלות על 50%. שיעור התמותה נובע בעיקר ממזיקים חדשים, מחלות ושינוי אקלים.

 

אחת הבעיות הקשות ביותר בעולם הדבורים היא קריסת הכוורות. בכל שנה כ-40% קורסות ומאות אלפי דבורים מתות מסיבות שונות, ועד היום הפתרון היחידי בנמצא היה תחלופה קבועה של כוורות בכל שנה בעלות עצומה.

 

"אם תיתן לדבוראי כוורת אחת הוא יידע לטפל בה ולהציל אותה ואף כוורת לא תקרוס אבל כאשר אתה מדבר על עולם מסחרי הם מבקרים את הכוורת אחת לחודש. 80% מהכוורות בעולם מנוהלות על ידי דבוראים מסחרים השאר זה גידול ביתי", אומר ספרא, 100 מיליון כוורות מנוהלים על ידי דבוראי מסחרי. הדבוראי עובר כל יום בין הכוורות אבל מצליח להגיע אל מרביתן פעם בחודש ומגלה את הקריסה. ככה זה בכל העולם.

 

אין מספיק כח אדם בתחום והמודל העיסקי לא יעבוד", הוסיף, "בעשורים האחרונים נשפכו מיליארדים רבים של דולרים מתוך מטרה לפתור את הבעיה. ניסו לשנות את הד.נ.א של הדבורים, להוריד חומרי הדברה, לשים כוורות במקומות שונים וכלום לא עבד. הדבר היחידי שעובד זה לטפל בזמן אמת בדבורה".

 

"התמותה אצלנו בכוורות ירדה מ-40% ל-8%. אנחנו מספקים פתרון מלא לצרכי הדבוראי שיוכל לשלוט מרחוק על הכוורות שלו באמצעות האייפד, הרובוט שלנו אף יוכל להיכנס לכוורת במקום הבדיקה הידנית", מספר סער ספרא, "החומרה שלנו אינה מסובכת אלא כזו שניתן לקנות מהמדף, עיקר החוכמה נמצאת בתוכנה שלנו שהיא הראשונה להבין את מה שקורה בכוורת. פיתחנו למעשה דבוראי וירטואלי וכיום ישנן עשרות כוורות שכבר פועלות בארץ. קיבוץ דן שהוא יצרן הדבש הגדול בישראל כבר עובד איתנו ויש להם 5,000 כוורות".

 

הכוורת של ביוויז הכוורת של ביוויז צילום: ביוויז BeWise

 

 

"ארצות הברית היא שוק היעד העיקרי אבל הקורונה כעת קצת מעכבת אותנו מלהתחיל שם בפעילות מסחרית מלאה", סיפר ספרא, "החתמנו שם את 40 הדבוראים הגדולים בעולם. הם התלהבו בטירוף. מדובר בשוק של 30 מיליארד דולר בשנה". 

 

סער ספרא מנכ"ל החברה חזר לאחרונה לפני מספר שנים לישראל לאחר שהות ארוכה בארצות הברית לשם עבר בעקבות מכירת החברה שהיה בין מקימיה אד4אוור ולאחר מכן הקים מספר חברות שם שנמכרו במאות מיליוני דולרים. בשיחה עם כלכליסט מספר סער שלאחר חזרתו לארץ הוא רצה להקים חברה שיש לה אימפקט, שמשלבת פעולה חברתית חיונית לצד פעילות עסקית.

 

סער ספרא. ממייסדי הכוורת הרובוטית של BeWise סער ספרא. ממייסדי הכוורת הרובוטית של BeWise צילום: ביוויז BeWise

 

"התחלתי לעזור לחברה ללא תשלום מתוך רצון להכיר ולהשתלב בתעשיה בארץ. לאחר מספר נסיעות שעשיתי לארצות הברית הבנתי את חשיבות המוצר. בביקור האחרון שלי בארצות הברית הצלחתי להחתים שורה של דבוראים מובילים על חוזים עתידיים של עשרות אלפי כוורות שכל מה שהיה לנו בשלב הזה הוא פעילות בסיסית ראשונית. התובנות האלו הביאה אותנו להקים את החברה ולהתחיל לרוץ".

  

הפלטפורמה שפיתחה החברה שמה לעצמה יעד להחליף את הכוורות המסרתיות שקיימות ופעילות כבר 150 שנה. פלטפורמת ה- BeeHome היא כוורת המשלבת מערכת רובוטית מודולרית עם תוכנה המבוססת בינה מלאכותית ומאפשרת אוטומציה מלאה של ייצור הדבורים והדבש.

 

המערכת מזהה מחלות, רודה את הדבש, מאתרת בעיות טרם פריצתן ומאפשרת ירידה משמעותית של עשרות אחוזים בקריסת הכוורות. המערכת המונעת באמצעות סולארית מלאה יכולה לנהל 24 עד 40 כוורות ולהפוך את פעולתם אוטומטית כמו האבקה, ייצור דבש או רבייה. הפיתוח של Beewise כולל בתוכו מערכת אוטומטית לניהול תיבות הגידול הרובוטיות ומבוססת על ראייה ממוחשבת מערכת פיקוח, קבלת החלטות מבוססת AI וניתוח חזוי, בנוסף כוללת גם מערכת קציר ומערכת אוטומטית להדברת מזיקים, האכלה ורגולציה תרמית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x