$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רובוט הניקוי של שאול שני ורקנאטי בדרך להנפקה

חברת אקופיה מהרצליה המייצרת רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים, שבין בעליה שאול שני וליאון ויהודית רקנאטי, שואפת לשווי של חצי מיליארד דולר בהנפקה בבורסה. היא תנסה לנצל את הגאות בהפקת האנרגיה הסולארית בישראל וברחבי העולם

גולן חזני 06:5807.09.20

הגאות בחברות הסולאר מביאה לבורסה גם חברות בתחומים משיקים. ל"כלכליסט" נודע כי אחת מהחברות האלה, שנפגשת בימים אלה עם חתמים לקראת הנפקה גדולה היא אקופיה. החברה, שבין בעלי המניות שלה שאול שני ובני משפחת רקנאטי, שואפת לשווי של חצי מיליארד דולר – כלומר 1.7 מיליארד שקל.

 

 

יאיר המבורגר, שאול שני וליאון רקנאטי יאיר המבורגר, שאול שני וליאון רקנאטי

 

אקופיה מפתחת ומייצרת רובוטים למניעת הצטברות לכלוך ואבק על פאנלים סולאריים קרקעיים גדולים, וזאת ללא שימוש במים ובכוח אדם. עד היום היא גייסה 73 מיליון דולר. 40 מיליון דולר מהם גויסו רק ביולי האחרון מקבוצת הנדל"ן המניב והתשתיות האמריקאית CIM. זו קיבלה תמורת ההשקעה קרוב ל־28% ממניות החברה. המייסדים ערן ומשה מלר מחזיקים בכ־24%, הראל, חברת הביטוח שנשלטת בידי יאיר המבורגר והשקיעה בחברה 12.5 מיליון דולר מחזיקה בכ־10% מהמניות ואילו שאול שני בכ־18%. ליאון רקנאטי וקרן גלנרוק מחזיקים בכ־8% ויהודית רקנאטי מחזיקה בכ־3%. 9% מוחזקים בידי בעלי מניות אחרים. 

 

שני הוא בעל השליטה ב־ECI לשעבר, ומי שביצע אקזיט ענק בברזיל בחברת התקשורת GVT. שני היה זה שהקים את החברה הברזילאית שפועלת בתחום התקשורת וב־2009 מכר את מניותיו בה ב-1.3 מיליארד דולר לענקית המדיה הצרפתית וויוונדי. שווי החברה בעיסקה עמד על 4.8 מיליארד דולר. לפני שנה מיזג שני את חברת ECI שבבעלותו עם ריבון האמריקאית, בעיסקה של שליש ממניות החברה המאוחדת ו־324 מיליון דולר במזומן.

 

האבק מפחית את התפוקה

 

אקופיה פורחת ונמצאת בצמיחה מתמדת על רקע הגאות בהפקת האנרגיה הסולארית בארץ ובעולם. החברה פיתחה רובוט שמנקה את הפאנלים באמצעות מיקרופייבר (microfiber) וללא שימוש במים. ניקוי שוטף של הפאנלים חשוב לקבלת תפוקה גבוהה, מכיוון שאבק והצטברות לכלוך עשויים להפחית את תפוקת החשמל שלהם בעשרות אחוזים. הרובוטים של אקופיה פועלים באופן אוטונומי ומנקים את הפנלים מדי לילה כשהם מסירים כ־99% מהאבק שהצטבר עליהם במהלך היום.

 

מחירו של כל רובוט הוא 3,000–4,000 דולר. רובוט אחד מסוגל לנקות כ־1,200 פאנלים בלילה. הניקוי מונע ירידה של עד 35% בתפוקת הפאנלים הסולריים ביחס למצב של היעדר טיפול וב־5%-2% ביחס לאופטימיזציה של ניקוי ידני. עד היום ניקו הרובוטים של אקופיה יותר מ־2 מיליארד פאנלים סולאריים.

 

החברה צומחת בהכנסות בקצב של עד 200% בשנה. הצמיחה נעשית גם באמצעות שיתופי פעולה עם חברות גדולות בעולם ביניהן Engie Group ו־EDF הצרפתיות. השוק המרכזי של החברה הוא בהודו שם היא מחזיקה ב־60% מנתח שוק ניקוי הפאנלים.

 

אקופיה הוקמה על ידי ערן מלר, לשעבר המנכ”ל והיום יו”ר החברה, ומשה מלר בשנת 2013. אקופיה, המנוהלת בידי ז'אן סממה, מעסיקה 40 עובדים בישראל ו־100 בהודו שבה הפיקה 85%-80% מהכנסותיה. החברה תיכננה לגייס עוד 100 איש ב־2020, אולם מגפת הקורונה עיכבה את קצב ההקמה של פרויקטים סולאריים חדשים.תחום נוסף שבו פועלת אקופיה הוא פיתוח פתרונות שמעבדים את המידע שנאסף על ידי הרובוטים, כדי למזער עלויות תפעול ותחזוקה.

 

קבוצת CIM שהשקיעה ביולי 40 מיליון דולר בחברה, מוכרת בארץ באמצעות אג"ח של קרן ריט שלה שנסחרות בבורסה בתל אביב והונפקו ב־2017. הקבוצה הוקמה ב־1994 על ידי אבי שמש ושאול קובה, ומתמחה בהשקעה, תפעול, פיתוח וניהול של נדל"ן ותשתיות. הקבוצה מנהלת 60 מיליארד דולר ונכנסה לתחום האנרגיה המתחדשת לפני עשר שנים. היא מנהלת פרויקטים סולאריים בהספק כולל של 2,500 מגה־ואט ברחבי העולם.

 

הרובוט של אקופיה בפעולה הרובוט של אקופיה בפעולה צילום: ecoppia

 

ההנפקה – בתחילת 2021

 

אקופיה התקינה עד כה את הפתרונות שלה בשדות סולאריים שההספק המצטבר שלהם הוא 2,500 מגה־ואט וחתמה על עסקאות של 17 אלף מגה־ואט, הצפויות ליצור לה הכנסות של 300-200 מיליון דולר. המודל העסקי של אקופיה מבוסס הן על מכירת הרובוטים והן על מכירת שירותי תפעול ותחזוקה לשדות הסולאריים.

 

הנפקת החברה צפויה להתקיים ברבעון הראשון של 2021. היא תנסה לגייס בבורסה בתל אביב כאמור 100 מיליון דולר לפי שווי של 400 מיליון דולר לפני הכסף ושל חצי מיליארד דולר אחרי הגיוס, מה שיהפוך אותה לאחת הגדולות בתחום האנרגיה המתחדשת בבורסה.

 

* * *

 

הפריחה שתצמיח עוד הנפקות

 

כולם רוצים לקחת חלק בשוק האנרגיה המתחדשת

 

0.25%. זו הריבית שבה גייסה חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'ס בחמישי האחרון 500 מיליון שקל בבורסה בהנפקת אג"ח. ריבית אפסית כמעט. הנפקה זו מסבירה היטב את ההייפ העצום של חברות האנרגיה המתחדשת בבורסה בתל אביב, שרשמו תשואות פנומנליות ועליות של מאות אחוזים בשווין. אנרג'ס שנשלטת בידי נתן חץ, היא הגדולה שבהן ונסחרת בכמעט 7 מיליארד שקל. היא פעילה בישראל, ארה"ב ופולין בפרוייקטים שונים של אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח ורווחיה עומדים על כ־100 מיליון שקל בשנה.

 

מאחוריה עם שווי של 5 מיליארד שקל מצויה אנלייט שמנוהלת בידי גלעד יעבץ ועוסקת בעיקר בתחום הקמת חוות סולאריות וחוות של אנרגיית רוח בארץ ובאירופה. לצד פעילות הייזום, החברה מחזיקה בחוות הסולאריות ואנרגיית הרוח. שתי החברות נסחרו רק לפני שש–שבע שנים בשווי של עשרות מיליוני שקלים, ומי שהשקיע בהן אז, צבר תשואה של אלפי אחוזים.

 

מנכ"ל אקופיה ז'אן סממה מנכ"ל אקופיה ז'אן סממה

 

תעשיה זו היא אחת הצומחות בעולם. ב־2025 צפוי סקטור אנרגיית הרוח להגיע לשווי של 1.5 טריליון דולר, יחד עם השוק הסולארי שצפוי לעבור את חצי טריליון הדולר ב-2022.

המהפכה בייצור החשמל החלה ב־1999 מאמנת קיוטו, בה התחייבו המדינות המתועשות להפחית פליטה של גזי חממה. מאז החריף משבר האקלים לאחר שהבמדינות לא הצליחו להנמיך את סך הפליטות של גזי החממה, דבר שמשפיע על ההתחממות הגלובלית ומטריד ארגוני סביבה ואת כלל הכלכלות המפותחות. במקביל התפתחה טכנולוגיה שהוזילה את עלויות האנרגיה המתחדשת לזולה יותר מייצור חשמל בתנאים מזהמים.

 

החברות הישראליות רכבו על ההייפ הזה ומבצעות פרוייקטים במאות מיליוני שקלים באירופה, בעיקר פולין איטליה וספרד, אבל גם בארה"ב. חברות ענף האנרגיה המתחדשת אמנם הושפעו ממשבר הקורונה, ומניותיהן צנחו עם השוק, אבל ההתאוששות שלהן היתה מהירה לאור ההערכות שהירידה בביקוש לחשמל בעולם בשל המיתון הצפוי, תפגע בכושר התחרות של יצרניות החשמל המסורתיות, וחלקה של האנרגיה המתחדשת בייצור החשמל יגדל.

 

לצד שתי הגדולות, באות עוד ועוד חברות אנרגיה מתחדשת לשוק. דוראל שבשליטת קיבוץ יטבתה, הונפקה לפני שלושה חודשים לפי שווי של פחות מ־600 מיליון שקל, נסחרת כעת בשווי של 1.6 מיליארד שקל, כלומר, פי יותר מ־2.5. עוד חברה היא משקי אנרגיה שהנפיקה לפני קצת יותר מחודש וקרובה להכפיל את שוויה. חברה נוספת היא נופר אנרגיה שכיוונה להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל, אבל הכניסה להשקעה של 250 מיליון שקל את קרן נוי לפני שבועיים בשווי זה, כך ששווי הגיוס צפוי לעלות ל־1.5 מיליארד שקל. על הגאות הזו תנסה לרכב אקופיה שמספקת לפרוייקטים הסולארים שירותים נלווים. לא נופתע אם בעקבותיה יבואו עוד חברות כאלה.

x