$
קורונה

טייוואן: 24 מיליון תושבים, 2 חולים, ומכה קלה בכנף הכלכלית

בזכות קטיעה זריזה של שרשראות הדבקה, טייוואן השתלטה על המגפה וכלכלתה התכווצה בשיעור הנמוך בעולם. גם דרום קוריאה שילמה מחיר בריאותי וכלכלי נמוך, בזכות תוכניות תמריצים נדיבות ותשתית טכנולוגית מתקדמת

תמר טוניק 07:4324.09.20

מהירות תגובה, אמון בהנהגה ותשתית טכנולוגית מתקדמת בשילוב תוכניות תמריצים - אלה עומדים בבסיס הצלחתן של טייוואן ודרום קוריאה להביס את מגפת הקורונה, ובאותה נשימה להשאיר בחיים את הכלכלה.

 

מחקר של אוניברסיטת אוקספורד שתוצאותיו פורסמו החודש הראה כי כלכלת טייוואן ספגה את הפגיעה הקטנה ביותר כתוצאה מהקורונה, עם התכווצות של 0.6% בתמ"ג ברבעון השני לעומת הרבעון המקביל ב־2019. במקום השני נמצאת דרום קוריאה, שכלכלתה התכווצה ב־3%.

 

הנתונים הללו, בשילוב שיעורי תמותה נמוכים מקורונה בשתי המדינות, סיפקו את ההוכחה הנדרשת, כי הכלה מוצלחת של המגפה אין פירושה ריסוק הכלכלה.

 

 

סיבה מרכזית להצלחתה של טייוואן היתה תגובתה הזריזה לשמועות שנפוצו ברשתות החברתיות בדצמבר שעבר, על נגיף מסתורי שאותר בווהאן שבסין. בשיחה עם CNN החודש סיפר שר החוץ הטייוואני ג'וזף וו, כי ההתפרצות הקטלנית של הסארס ב־2003 לימדה את טייוואן לקח חשוב בהשתלטות על מגפות. "כששמענו על דלקת ריאות מסתורית בסין ואנשים שמטופלים בבידוד, ידענו שמדובר במשהו דומה", ציין. עוד לפני שבייג'ינג הודתה בחומרת המצב, גורמי בריאות בטייוואן החלו לסרוק נוסעים שהגיעו מווהאן והטילו מגבלות מסע. בעוד שאר העולם המתין למידע, טייוואן כבר התניעה את המרכז לבקרת מגפות (CECC) המתאם בין משרדי הממשלה בשעת חירום, וגייסה את הצבא כדי לייצר ציוד מיגון.

 

נכון ל־21 בספטמבר, בטייוואן ישנם שני מקרים מאומתים של קורונה. מעקב שיטתי אחר מוקדי התפרצויות והכלתם הביאו לכך כי נרשמו בה שבעה מקרי תמותה בלבד, זאת למרות קרבתה לסין. לצד מהירות התגובה, המפתח להצלחה היה שקיפות מצד ההנהגה ושמירה על ערוץ תקשורת פתוח עם הציבור. בזכות התנהלות זו, התושבים הקפידו על עטיית מסכות, היגיינה וכללי הבידוד.  

שוק לילה בטייפה, טייוואן שוק לילה בטייפה, טייוואן צילום: בלומברג

 

בדרום קוריאה, שם נרשמו 363 מקרי תמותה, אישר שלשום הפרלמנט חבילת תמריצים רביעית בגובה 6.7 מיליארד דולר שנועדה לסייע למשקי הבית ולעסקים קטנים שנפגעו ממגבלות הקורונה. גם שם, מהירות התגובה ויעילות קטיעת שרשראות ההדבקה מנעו את הצורך בסגר כולל ואפשרו לכלכלה להמשיך ולפעול באופן תקין. על כך מעיד מדד הניידות של גוגל, שהראה כי הפעילות הכלכלית בדרום קוריאה השתנתה בחודשים האחרונים רק מסיבות של מזג אוויר וחופשות לאומיות, ולא בגלל הנגיף.

 

לפי כלכלן בכיר ב־OECD, אנדרה לאבול, התמריצים שיחקו תפקיד מפתח בהחזרת הצריכה לנתיב תקין. "הביקושים של משקי הבית נותרו יציבים יחסית, נרשמה נפילה במחצית הראשונה, אבל אז גם התאוששות, בין השאר בזכות התמיכה הפיסקאלית", ציין.

 

העובדה כי דרום קוריאה היא מובילה עולמית במדד הפיתוח הטכנולוגי שיחקה תפקיד משמעותי במשוואה. בפסגה מקוונת של שרי האוצר והבריאות מטעם 20 המדינות המתועשות שהתקיימה בשבוע שעבר, אמר שר האוצר הדרום קוריאני הונג נאם־קי, כי המגפה האיצה את קצב הדיגיטליזיה, וכי על העולם להיערך בהתאם. לפי הונג, עד 2025 תשקיע דרום קוריאה 137 מיליארד דולר באישוש הכלכלה, עם צפי לייצור 1.9 מיליון משרות. בין השאר, יושקעו תקציבים במעבר לאנרגיות ירוקות ובבינה מלאכותית ותשתיות דור 5.

x