ניתוח כלכליסט
במדינות שניצחו את הקורונה האמון בממשלה היה גבוה
טייוואן קיבלה רעיונות ייעול מהאזרחים, איסלנד השתמשה במאגרי מידע גנטיים וגרמניה גייסה פנסיונרים. המדינות שהצליחו לשטח את העקומה התאפיינו בהתארגנות זריזה, מקסום משאבים ושמירה על קווי תקשורת פתוחים עם הציבור
קרוב ל־11 מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו בנגיף הקורונה ויותר מחצי מיליון מתו מאז פרצה המגפה בתחילת השנה בסין. אף שטרם גובשה נוסחה מנצחת למלחמה בנגיף, ישנן מדינות שהצליחו בכך יותר מאחרות, ובראשן ניו זילנד, דרום קוריאה, טייוואן ואיסלנד. נראה כי למצליחות מספר מאפיינים משותפים באופן הטיפול במגפה, הבולטים שבהם, קטיעה יעילה ומהירה של שרשראות הדבקה באמצעות מעקב וביצוע נפח גדול של בדיקות, נוסף על העברת מסרים ברורים לתושבים. במקביל, סמכויות רוכזו בידי גופי פיקוח ייעודיים שהוקמו במהירות, מה שהביא לשיתוף פעולה יעיל בין הגורמים השונים.
- קטלוניה מכניסה מחדש יותר מ-200 אלף אזרחים לבידוד; בבוליביה חופרים קברי אחים
- ארה"ב: מקרה שני של כלב שנדבק בנגיף הקורונה
- ברזיל תערוך ניסוי בחיסון לקורונה שפיתחה סינובאק הסינית
טייוואן: הצעות ייעול מהציבור
עם 448 נדבקים ושבעה מקרי תמותה בלבד, טייוואן רשמה הצלחה ברורה במלחמה בנגיף. כבר בינואר, הוקם גוף מרכזי שמנהל את שיתוף הפעולה בין הזרועות הממשלתיות השונות וגופים פרטיים. טייוואן, שאיננה חברה בארגון הבריאות העולמי (WHO) בשל התנגדות פוליטית מצד סין, הצליחה לייצר במהירות יכולת בדיקה בנפח גדול.
המרכז החדש והייעודי הופקד על מעקב ואיתור של שרשראות הדבקה, תוך שימוש באיכונים סלולריים. במקביל, נציגיו דאגו לרווחתם של המבודדים, כולל אספקת מצרכים על בסיס יומיומי. צ'אט בוט מיוחד אפשר לתושבים לדווח בקלות על מצבם הבריאותי ולקבל מידע על מחלתם.
כדי למנוע הסתערות על מסכות מגן, הממשל הקצה כמות שבועית לכל אזרח ופתח 60 קווי ייצור חדשים במהירות. ערוץ תקשורת מיוחד אפשר לאזרחים להציע הצעות. כך, למשל, יושם רעיון של אזרח טייוואני להצגת מפה שמציינת היכן ישנן מסכות במלאי. בזכות ערוץ תקשורת פתוח מול הציבור, הממשלה נהנתה משיעור אמון גבוה בפעולותיה, ואזרחים הביעו נכונות להקרבה מסוימת של חירויות הפרט.
איסלנד: שימוש במאגר מידע גנטי
המדינה שמונה 365 אלף תושבים, רשמה, נכון לאמש, עשרה מקרי תמותה מקורונה. בתחילת הדרך הוקם גוף המתאם את הפעולות בין גורמים ציבוריים ופרטיים, ותחת ניהולו פעל מערך בדיקות לאיתור חולים שקובע גם מתי יוטל סגר ומתי יוסר. שיתוף פעולה בין האוניברסיטה הלאומית והחברה הפרטית deCODE Genetics שמחזיקה במאגרי מידע גנטיים של התושבים, אפשר ביצוע בדיקות קורונה בהיקף נרחב עוד בפברואר.
צוות בן 60 איש גויס באופן מיידי כדי לנטר שרשראות הדבקה ולבודדן. עם אנשי הצוות נמנו חוקרי משטרה ואנשי רפואה ששילבו את יכולותיהם הייחודיות — ביצוע חקירות ומעקב ובמקביל מחקר וטיפול בחולים.
כל אלו לא היו מתאפשרים לולא האמון שרוחשים תושבי איסלנד לממשלה ומהלכיה. סקר שנערך באפריל גילה כי 84% מהם מוכנים להקריב מזכויותיהם וחירותם לזמן מוגבל, בתמורה להגנה מפני המגפה.
דרום קוריאה: הגדלת מצבת הבריאות
אמנם בימים האחרונים נרשמה עלייה קלה במספר המקרים החדשים, אולם דרום קוריאה נחשבת כמי שהצליחה לשטח את העקומה במהירות, ללא סגירה של עסקים מקומיים או הטלת סגרים מחמירים. לפי מחקר של Our World in Data מסוף יוני, דרום קוריאה הצליחה מוקדם בשלושה תחומים חשובים: גילוי, הכלה וטיפול. בנוסף, מתחילת ההתפרצות, קבלת ההחלטות עירבה שיתוף פעולה בין הממשלה והקהילה המדעית.
בתחום הגילוי, נבנו מאות מרכזי בדיקות חדישים בעלי תפוקה גבוהה וגויסו חברות פרטיות כדי להבטיח מספר בדיקות גבוה. כאשר המגפה התעצמה, נפתחו כ־600 מרכזי בדיקה מחוץ למערכת הבריאות עם יכולת לבצע כ־20 אלף בדיקות ביום.
הפעולה החשובה ביותר היתה בתחום איתור שרשראות הדבקה, כאשר לשם כך הוקצו מאות קציני מודיעין בתחום האפידמיולוגיה שקיבלו מהממשלה סמכות להשתמש במגוון מקורות מידע, לרבות היסטוריית כרטיסי אשראי וגישה למצלמות. הקמת בתי חולים ארעיים, גיוס עובדים למערכת הבריאות ורכישה מרוכזת של ציוד מיגון — כל אלה סייעו במניעת קריסת המערכות.
לדרום קוריאה ניסיון קודם עם מגפת ה־MERS שהתפשטה ב־2015. במקביל, גם הקשרים ההדוקים בין מוסדות מפתח, כמו משרד הנשיא, משרד הבריאות והמרכז לבקרת מחלות, אפשרו תגובה החלטית.
ניו זילנד: קשר פרטני עם האזרחים
ניו זילנד פעלה במהירות לסגירת גבולות, ועל פי הודעת ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן בשבוע שעבר, אין לה כל כוונה לפתוח אותם בקרוב. מיד לאחר סגירת הגבולות נדרש סגר מחמיר: רק חנויות מכולת, בתי מרקחת, בתי חולים ותחנות דלק המשיכו לפעול. תנועת הרכבים הוגבלה ותושבים הורשו לבוא במגע רק עם בני ביתם. אפילו משלוחי מזון נאסרו. הממשלה תקשרה את ההוראות לכלל האזרחים על בסיס יומיומי. הודעות סמס שנשלחו לכלל התושבים הדגישו את חשיבות שיתוף הפעולה עם הרשויות והכינו אותם להתמשכות הסגר. במהלך הסגר, הממשלה סיפקה לתושבים מועדים וסימנים להצלחתו, ובכך העניקה תקווה שעזרה להתמיד בהגבלות.
בסוף מאי כבר היתה בניו זילנד היכולת לבצע כ־8,000 בדיקות ביום, מהשיעורים הגבוהים בעולם לנפש. הסגר החמור אפשר מעקב וניטור מהיר של שרשראות הדבקה, ובשילוב יכולת בדיקה מפותחת, הופחת מספר המקרים החדשים. גם בידודה הגיאוגרפי ודלילות האוכלוסין סייעו באופן טבעי למתן את קצב ההתפשטות.
מאז הכריזה ניו זילנד בתחילת יוני על מיגור המגפה, התגלו מספר מקרים באי שהובאו על ידי נשאים מן החוץ, אולם, מדובר ב־26 חולים בלבד, שלא יקחו ממנה את הבכורה שהפכה אותה למודל לחיקוי.
גרמניה: רופאים בדימוס התגייסו
ב־1 ביוני הפכה גרמניה לנפגעת התשיעית הגדולה ביותר מהמגפה, עם מעל 183 אלף מקרים, זאת לאחר שיא יומי של כמעט 7,000 חולים חדשים באפריל. למרות סגר חמור פחות לעומת מדינות אחרות, שיעור התמותה בגרמניה נשאר נמוך יחסית למדינות אירופה וסקנדינביה — 4.6% בהשוואה ל־7% בשבדיה ו־15% בבלגיה. בתי ספר, מסעדות וחנויות שאינן חיוניות נשארו סגורים במשך שבועות, אך חלק גדול מהעסקים ומהמפעלים המשיכו לתפקד כרגיל.
ניכר כי ממשלתה של הקנצלרית אנגלה מרקל הצליחה להניח בצד חילוקי דעות ולעבוד בשיתוף פעולה על מנת להוציא אל הפועל תגובות קונקרטיות. למרות, ואולי בזכות העובדה שמרקל לא הסתירה את חומרת המצב מהציבור, היא המשיכה ליהנות מתמיכה נרחבת וצעדי הממשל נעשו תוך שיתוף פעולה עם התושבים.
ההיענות האזרחית התבטאה בגיוס מהיר של כח תגבור רב למערך הרפואה והביטחון, ובכלל זה סטודנטים לרפואה, רופאים בפנסיה ואנשי משטרה. שיתוף הפעולה אפשר איתור מהיר של שרשראות הדבקה ועידכון התושבים. כך לא נאלץ הצוות הרפואי לתעדף חולים, כפי שארע באיטליה.