ג'ו מויניאן קונה מחברת האג"ח שלו מלון במנהטן
העסקה נעשתה ללא הליך תחרותי - בשל "התנאים המטיבים" שלה מבחינת החברה; מויניאן דיווחה על מכירת האחזקות לפי שווי 210 מיליון דולר למלון, נמוך ב-16% משוויו ערב הקורונה אך גבוה במעט מהערכת שמאי עדכנית; אם יצליח מויניאן למכור אותו לגורם שלישי בעתיד, יעביר 10% מהרווח למחזיקי האג"ח
ג'ו מויניאן, בעל חברה הנושאת את שם משפחתו שהתאגדה באיי הבתולה הבריטיים וגייסה חוב בשוק ההון בתל אביב, רוכש "מעצמו" את נתח חברת האג"ח במלון הילטון במנהטן, חלק של 50% (לפני עמלת Promote), תמורת סכום של 105 מיליון דולר (לפני עמלת Promote). העסקה מגלמת למלון שווי של 210 מיליון דולר - ערב משבר הקורונה בדו"חות לסיום שנת 2019, הוערך השווי ההוגן של המלון ב-250 מיליון דולר.
- הקושי להשלים מכירות נושף בעורף החוב של אולייר
- רילייטד והנושים הגיעו להסכמות על הסדר חוב
- הקורונה פגעה במגייסות החוב מארה"ב שסבלו ממחלות רקע
מויניאן מעניק לחברה אופציה לקנות ממנו את המלון בחזרה בדיוק באותו המחיר למשך שנתיים. אלא שהוא יוכל למכור את החלק שרכש לצד שלישי, ואז הוא מציע לחברה 10% מרווחי ההון שייווצרו על המלון. כלומר, בתרחיש שמויניאן יצליח למכור את חלקו במלון בשווי גבוה יותר, הוא ישמור לעצמו את מרבית רווחי ההון שיווצרו. לפי ההסברים שמספקת חברת מויניאן לימיטד למשקיעים בתל אביב, "העסקה אושרה על ידי ועדת הביקורת ודירקטוריון החברה כעסקה שאינה חריגה, כאשר במסגרת זו נלקחו בחשבון, בין היתר, מצב שוק המלונאות בניו יורק לפני מגפת הקורונה והשלכות המגפה על הפעילות בתחום זה, מצב ענף התיירות בעולם בכלל ובעיר ניו יורק בפרט".
לפי החברה מעריך שווי חיצוני העריך את שווי המלון ב-206 מיליון דולר נכון ל-15 בספטמבר. בחברה ציינו כי לאור האופציה שהוענקה לחברה לקנות את המלון באותו שווי והאפשרות לקבל חלק של 10% מרווחי ההון שייווצרו ככל שימכר המלון לגורם שלישי, החברה "לא קיימה הליך תחרותי וזאת לאור התנאים המיטיבים שניתנו לחברה במסגרת העסקה".
אלא שהעסקה שמגיעה לאחר תקופת הקורונה הקשה שפגעה קשות בכלכלת מנהטן, ובעסקי התיירות בעיר בפרט, מגיעה אחרי שההחזקה של המלון כבר הסבה לחברת מויניאן לימיטד בעיות פיננסיות. לפי דו"חות מויניאן, מאז פברואר 2017 ההלוואה על סך של 200 מיליון דולר שנטלה החברה בפברואר שנתיים קודם לכן, לצורך רכישת חלקה במלון, לא עומדת באחת מההתניות הפיננסיות שלה. בשל כך פועל מלון הילטון גרדן אין בצורה הבאה: כל המזומנים המתקבלים מהנכס מועברים לחשבון שמנוהל על ידי הבנק שהלווה למויניאן ומיועדים "רק לכיסוי ההוצאות התפעוליות השונות", כך לשון הדוח הכספי של מויניאן. מצב זה אמור להימשך עד שהחברה תמלא אחרי ההתניות הקבועות בהסכם הרכישה. החברה הדגישה בשעתו י עמדה בכל תשלומי ההלוואה כסדרם.
מלון הילטון גארדן אין ממוקם ברחוב 54 ליד ברודוויי במנהטן. המלון הוא בן 34 קומות וכולל 401 חדרים ומסעדה. בשנת 2019, ערב משבר הקורונה, הסתכמו הכנסות המלון השנתיות ב-34.4 מיליון דולר. שיעורי התפוסה שלו היו גבוהים ועמדו על 99.1% בממוצע לשנת 2019. חלקה של מויניאן במלון עלה ל-50% מאחזקה קודמת של 25.05%. העלייה בשיעור הבעלות במלון הכניסה לתוקף את עמלת ה-Promote שמגלמת לחברה אחזקה אפקטיבית גבוהה יותר של 62.5%, בהשוואה למה רשום בפועל "בטאבו". כך לפי דו"חות החברה לסיכום 2019.
חברת מויניאן גייסה שתי סדרות אג"ח (א' ו-ב') בהיקף כולל של 1.93 מיליארד שקל (במקור) שממנו נותרו כיום לפירעון תשלומי קרן של 1.58 מיליארד שקל. שתי אגרות החוב נסחרות בתשואה לפדיון של 11.3% ו-12.6% בהתאמה.