בלעדי לכלכליסט
שבוע לפני בג"ץ - יצרני המזון פועלים לחיסול חוק הפיקדון
איגוד המזון מפעיל לחצים על המשרד להגנת הסביבה לביטול חוק הפיקדון, כשבשבוע הבא אמור להתקיים דיון בבג”ץ על הרחבתו. המדינה דוחה את החלטתה עוד מ־2010
הרחבת חוק הפיקדון כך שיחול גם על בקבוקים של 1.5 ליטר תגיע בשבוע הבא לבג”ץ, אבל מתחת לפני השטח יצרני המזון פועלים בכלל לביטול מוחלט של החוק, שחל כיום על פחיות ובקבוקי חצי ליטר. כך נודע ל”כלכליסט”.
- יצרני המשקאות מעלים הילוך במאבקם נגד הרחבת חוק הפיקדון והחלתו על מכלי משקה גדולים
- חזרה לשגרה: בוטלה ההקלה לקמעונאים לא לקבל מיכלי משקה ריקים
- ביטול חוק הפיקדון: מדיניות הגירה או זכויות אדם?
איגוד המזון הציג למשרד להגנת הסביבה מתווה חלופי, מתוך כוונה לבטל לחלוטין את חוק הפיקדון על מכלי המשקה. "בנינו תוכנית עבודה חמש־שנתית בהשקעה של כ־40 מיליון שקל, לחינוך צרכנים בנחיצות של מיחזור בקבוקים. הרעיון בבסיס התוכנית הוא להכניס את מכלי המשקה לרצף המיחזור של כלל האריזות ולהפריד בין האריזות השונות בתחנות המיחזור. נתחיל עם מתווה הזה ביחס לבקבוקים הגדולים ואם נראה שזה עובד טוב, נוכל להמשיך למכלים הקטנים", אומר דודי מנביץ, יו"ר איגוד המזון, בשיחה עם “כלכליסט”.
יצרני המזון מתנגדים כבר זמן רב להרחבת חוק הפיקדון, שאם יורחב, ייקר את המשקאות. רק אלה המחזירים את הבקבוקים, יקבלו את הכסף בחזרה. "חוק הפיקדון הוא צרה”, אומר מנביץ, “הצרכנים משלמים מס (דמי הפיקדון — נ"ק) ומשפחות עלומות נהנות מ־70%-50% מהחזר הפיקדון".
יצרני המשקאות המיוצגים באיגוד המזון דרך פורום המשקאות אינם המתנגדים היחידים להרחבת החוק. בפגישה שהתקיימה בין איגוד המזון, קמעונאים גדולים ובהם שופרסל, רמי לוי ואחרים ופרופ' דורון לביא, מקבוצת פארטו, שהמליצה למשרד להגנת הסביבה להרחיב את החוק, הביעו הקמעונאים התנגדות. לדברי מנביץ, "הקמעונאים הגדולים אמרו לפרופ' לביא שכל הנחות העבודה של התוכנית מנותקות מהבנה תפעולית של לוגיסטיקה בנקודות מכירה".
חוק הפיקדון שנכנס לתוקף באוקטובר 2001 קובע חובת גבייה פיקדון של 30 אגורות עבור מכלי משקה הקטנים מ־1.5 ליטר. בשנת 2010 קבעה המדינה עבור המכלים הגדולים יעד איסוף וולונטרי של 55%, והוסיפה כי אי־עמידה ביעדים אלו תביא להחלת חובת פיקדון על מכלי המשקה הגדולים. תאגיד המיחזור אל”ה הצהיר כי אסף ב־2016 למעלה מ־60% מבקבוקי 1.5 ליטר. אלא שדו”ח הביקורת החיצוני שהוזמן מצא כי נאספו רק 51.4%. כיוון שמדובר בכמות פחותה מהקבוע בחוק, היה אמור החוק להתרחב בכפוף לשיקול דעתו של השר. השר לשעבר זאב אלקין בחר במאי 2018 שלא להרחיב את החוק, ולהסתפק בהטלת קנס של 48 מיליון שקל על אל”ה. בדצמבר האחרון הוציא בג”ץ צו על תנאי נגד אלקין, וחייב אותו לקבל החלטה בנוגע לחוק עד ליוני 2020. הדיון בעתירה נדחה לשבוע הבא.
בעוד ימים ספורים אמורה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל להגיש את עמדתה לעתירה. מחוות דעת כלכלית בנושא שהכינה חברת פארטו למשרד להגנת הסביבה, עולה כי התועלת הכלכלית המשקית כתוצאה מהרחבת החוק חיובית. זאת בעיקר ממעבר למכונות איסוף אוטומטיות שיוצבו ברשתות השיווק ואשר צפויות להפחית את עלויות הקליטה של
הבקבוקים לקמעונאים.
מלשכת השרה גמליאל נמסר: “השרה בוחנת את הנושא, ותקבל את ההחלטה שתשקף את האינטרס הציבורי, הסביבתי והחברתי־כלכלי. השרה פועלת להתאים את הסטנדרטים בישראל לאלה של האיחוד האירופי".