$
חדשות טכנולוגיה

מדריך כלכליסט

אל תתנו להם סמארטפון; שלוש אלטרנטיבות לילדים בכיתות הנמוכות

בין אם מדובר בשעון טלפון, בטלפון סלולרי פשוט או כשר ואפילו בצמיד GPS, האפשרויות כיום עבור הורים מודאגים זמינות יותר מאי פעם. ואולם לא כל התקן מתאים לכולם, ערכנו רשימה של דגשים שכדאי מאוד לשים אליהם לב

רפאל קאהאן 17:0329.08.20

בעוד מספר ימים ימצאו את עצמם ילדי ישראל בדרך לספסל הלימודים. אל מופע הקניות המסורתי של החזרה ללימודים - שכולל מחברות, קלמרים, כלי כתיבה ושאר הירקות - הצטרף בשנים האחרונות גם הסמארטפון. קשה למצוא היום ילד שלא מצויד במכשיר הטלפון, "רק כדי שיהיה אפשר לשמור איתו על קשר", אפילו בקרב תלמידים שהפרוטה לא נמצאת בכיס ההורים. אין זה מפתיע. מחירי הסמארטפונים צנחו פלאים בשנים האחרונות ובחלק מהמקרים ניתן כיום להשיג מכשיר הגון בסביבות 500 שקל ואפילו בפחות. התוצאה היא שבשנים האחרונות הגיל הממוצע שבו ילד מקבל מכשיר כזה צנח דרמטית. אם בעבר היה מקובל לתת מכשיר לילדים בכיתות ד' ומעלה, כעת לא נדיר למצוא אותו גם בקרב ילדים בכיתות ב' ואם ממש מתעקשים אפילו א'.

לא נתייחס כאן להיבט מוסרי או לרעיון האם זה טוב או רע להעניק לילד סמארטפון. לכל הורה יש את סט השיקולים שלו. מעבר לכך אמצעי הפיקוח הרבה יותר יעילים כיום ובקלות ניתן להגביל את הגישה של הילד לאפליקציות או לשירותי אינטרנט. גוגל מציעה את אפליקציית Family Link שניתן להוריד בחינם ולהפעיל על כל מכשיר אנדרואיד. היכולות שלה מצוינות ומאפשרות ניטור מרחוק ושליטה על כמעט כל מה שהילד עושה וזאת עד גיל 13. אפל גם היא מציעה תכונה שאצלה מובנית ישירות במערכת ההפעלה ומאפשרת להגביל את הילד בזמנים או באפליקציות. תכונה דומה גם מוטמעת בווינדוס, אך מכיוון שבסמארטפונים עסקינן, לא נתייחס אליה. רק דעו שניתן להפעיל אותה בקלות דרך בגדרות המשפחה של חשבון מיקרוסופט שלכם.

 

כל זאת מעולה, אך לא ממש מסייע לנו כשמדובר בילד בכיתות הנמוכות. נתחיל מהברור מאליו, סמארטפון הוא מכשיר עדין. אם מבוגרים רבים מתקשים לשמור עליו במצב שלם, לילדים קטנים האתגר קשה שבעתיים. אני לא מכיר ילד אחד שלא חווה שבר מסך בשלב כלשהו. עבור ילדים בכיתה א' או ב', המצב הרבה יותר בעייתי. להערכתי, אם מישהו חושב שילד בגיל קטן מ-9 מסוגל לשמור על מסך בן יותר מ-5.5 אינץ' שלם וללא סדקים יותר מכמה חודשים, הוא שוגה במשאלת לב. תוסיפו לכך שמסכי סמארטפונים במחירים נמוכים לרוב לא כוללים שום רכיב של הגנה, ויש לכם מתכון בטוח להחלפה סדרתית של רכיבים במכשיר. ישנם שלוש אפשרויות עיקריות כיום למי שרוצה לשלוח את הילד לביה''ס אך עדיין לאפשר לו לשמור על קשר עם הבית.

 

שעון טלפון חכם או פשוט

 

אם בעבר שעונים חכמים דרשו חיבור קבוע לטלפון חיצוני כדי לפעול, היום המצב שונה לגמרי. יצרנים סינים רבים הוזילו בצורה ניכרת את היכולת להפעיל טלפון בפורמט של שעון. אמנם לא כולם חכמים ולא כולם מסוגלים להפעיל אפליקציות, אך לחלק ניכר מהם ישנן תכונות מובנות שמספיקות בהחלט לילד בכיתה א' או ב'. הרכיב העיקרי שתרצו הוא בעיקר ה-GPS והיכולת ליצור קשר אם ישנה בעיה. כאן האפשרויות מתפצלות. ראשית ליצרנים הגדולים אין באמת מענה לתסריט השימוש הזה. לא סמסונג, אפל או כל יצרן גדול אחר, מייצרים שעון חכם או צמיד שמאפשר לילד להפעיל אותו בלי סמארטפון נלווה. אמנם ישנה גרסת אפל ווטש בעלת סים מובנה, אבל בינינו זה לא בדיוק המוצר שתשמחו להפקיד בידיו של בן 6 או 7 במהלך שהותו בביה''ס.

שעון חכם לילדים שעון חכם לילדים צילום: Alcatel

 

בישראל ישנן שתי אפשרויות עיקריות. הראשונה היא לרכוש שעון שטלפון מותאם שעבר הסבה לעברית ולשימוש בארץ. החברה הגדולה והעיקרית שפעילה בתחום היא KidiWatch, שלה מוצר סיני שעבר התאמה מקומית. ישנם עוד מתחרים קטנים כגון פוקסי פיינדר אך קידי ווטש הוא המותג העיקרי שתמצאו ברוב החנויות. המחירים נעים מקצת פחות מ-100 שקל לשעון בסיסי עם יכולות מוגבלות לניטור המיקום ויצירת קשר, עד לקצת יותר מ-400 שקל עבור דגם שמסוגל גם לצלם תמונה, לספק עמידות (בסיסית) למים ואף להציע מספר אפליקציות בסיסיות נוספות. בכל מקרה היתרון הוא ממשק דובר עברית (עם קצת סינית במקומות מסוימים) והתאמה לשוק הישראלי. מניסיון עם מוצר כזה, ההפעלה היתה קלה, השעון מגיע עם סים מובנה של 019, ודורש רכישת מנוי חודשי במחירים של בין 13 שקל לכ-30 שקל. חשוב לשים לב שהשעונים האלה לא תומכים בחיבור דור 4 אלא דור 2 בלבד. כך שלא כל הספקיות יכולות לתת מענה למי שרוכש אותם.

 

ואולם לא חייבים לרכוש שעון בישראל. אתרי המסחר הסינים מציעים כיום מאות דגמים של שעוני טלפון חכמים. כולם מציעים ברוב המקרים תכונות דומות: תקשורת דו כיוונית גם ביוזמת ההורים, מצלמה בסיסית מובנית, GPS, יכולת לייצר אזור תחום שברגע שהילד יוצא ממנו נשלחת התראה לטלפון של ההורה (גדר וירטואלית) ובדגמים היוקרתיים יותר גם תמיכה בדור 4, עמידות במים ואפילו אפליקציות בסיסיות. המחיר? זיל הזול, בדיקה שביצענו העלתה שעונים שיכולים להימכר גם ב-10 דולר. אמנם לא ברור מה איכות המוצר שתקבלו - אבל גם השעונים ה"ישראלים" הם דגמים סינים שעברו הסבה לפעולה בארץ. כיום ניתן למצוא שעון טלפון כזה גם עם תמיכה בשפות מערביות: אנגלית, צרפתית, רוסית או ספרדית. איכות ההרכבה נעה בין פושט לחלוטין עם צפי עמידות של שבועות או ימים, עד לשעונים באיכות ייצור נאותה ואפילו מפתיעה לרמת המחיר כולל עמידות במים. עם זאת, נסו לא לשחות או להתקלח איתם, יש גבול לכל תעלול.

 

טלפון פשוט או כשר

 

יאמרו מה שיאמרו, טלפון אמיתי הוא לפעמים הפתרון הכי טוב. אמנם שעון טלפון זה מאוד מדליק, אבל פוטנציאל השבר, בעיקר אצל ילדים שובבים קצת גבוה מאוד. עם טלפון פשוט המצב לעומת זאת הרבה יותר טוב. למרות שהשוק עבר באופן כללי לסמארטפונים, ישנם רבים שעדיין מעדיפים טלפון פשוט. אמנם רובם לא ממש מותאמים לפעול עם ילדים ומתבססים על מערכת הפעלה סגורה, אבל היתרון שלהם הוא זמן המתנה ממושך, ובעיקר עלות רכישה נמוכה. טלפון פשוט נמכר במחירים של כ-200 עד 300 שקל. ואם תרכשו אחד בחו''ל או מיד שנייה המחיר יצנח עוד יותר. היתרון ברור, אין יוטיוב, ווטסאפ, טיקטוק או אינסטוש, למרות שחלק מהיצרנים כן מאפשרים התקנה של אפליקציות מותאמות אישית. נוקיה למשל אף מציעה דגם מבוסס על אנדרואיד שעבר התאמה לשימוש בטלפון פשוט. הבעיה היא המבחר המצומצם של היצרנים שזה בעיקר נוקיה, עוד כמה דגמים של סמסונג ושניים שלושה יצרנים קטנים כגון סליידר או איזיפון. 

טלפון פשוט של נוקיה דגם 2019 טלפון פשוט של נוקיה דגם 2019 צילום: עומר כביר

 

כמו עם השעונים גם כאן התחרות העיקרית מגיעה מסין. טלפונים סינים מסוגלים לספק את רוב התכונות של המכשירים שמיובאים לישראל למעט השפה. אבל בשביל מכשיר שמיועד לשמירה על קשר, אין באמת צורך ביותר מכך. מה שכן, ההתאמה של המכשיר לילד אינה אופטימלית. חייבים ללמד אותו כיצד להפעילו ולבדוק שהוא אכן מטעין אותו ולא רק זורק אותו בילקוט. בנוסף, קשה מאוד לפקח על המכשיר מרחוק ולרוב אין כאן שום אפשרות לנטר את מיקום. זאת אומרת, המכשיר כולל לפעמים GPS, אך לא ממש ניתן להעביר את נתוני המיקום לאפליקציית צד שלישי או למכשיר אחר מרוחק. בקיצור מדובר באופציה מעניינת עבור מי שמוכן להשקיע קצת מזמנו ומזמן ילדו ומוכן לוותר על ניטור המיקום. 

 

צמיד GPS או פשוט כלום

 

ישנה קטגוריה שלישית. צמידי GPS ניתנים כיום לרכישה אך ברובם מיועדים לבעליהם של חיות מחמד. אבל אם תתעלמו לרגע מהמיתוג המדאיג, מדובר בסופו של דבר ב-GPS לכל דבר ועניין. אין שום בעיה להשתמש בו לניטור הילד (או מבוגרים אגב) והצמידים האלה מגיעים עם אפליקציה נלווית שמאפשרת זאת. החיסרון כמובן הוא שלא ניתן ליצור קשר עם הילד בעזרתו אלא רק לזהות מיקום. אבל בינינו לא חייבים יותר מכך. המחירים ממש זולים ברמה של עשרות דולרים וכמובן שתידרשו למנוי סלולר כדי לחבר את הצמיד לרשת. אבל אם כל מה שאתם רוצים זה לדעת היכן הילד נמצא אז זה מספיק בהחלט.

צמיד GPS מאפשר לנטר את מיקום הילד אך לא ליצור קשר צמיד GPS מאפשר לנטר את מיקום הילד אך לא ליצור קשר צילום: חגי דקל

 

וכאן המקום להציע עוד אלטרנטיבה. פשוט לא לתת לילד כלום. ילדי כיתות נמוכות עדיין יכולים ליהנות ממציאות שבה אין להם מכשיר סלולר צמוד שמנטר את הפעילות שלהם 24 שעות ביממה. אמנם נכון שמרכיב הבטיחות מהווה שיקול נכבד ברכישת מכשיר לילד, אבל בסופו של דבר רוב הילדים בגילאים האלה נמצאים במתחם בית הספר שנעול ומגודר וכולל שומרים וצוות חינוכי. אמנם היו מקרים בעבר, אך דורות של תלמידים וילדים גדלו בסביבה נטולת ניטור מרחוק ולא סבלו מכך. אולי להיפך. אמנם שימוש בטלפון או בשעון אינו יותר בעייתי משימוש בכל מכשיר אלקטרוני אחר. אבל במציאות המודרנית שלנו שבה כל פעולה ופעולה יומיומית שאנחנו עושים נרשמת ומבוקרת מרחוק על ידי סוג כלשהו של אח גדול, אולי ניתן לדחות כמה שניתן את השימוש במכשיר כזה.

 

בסופו של דבר השיקול הוא בידי ההורים. אם ציוד הילד במכשיר טלפון או שעון חכם או אפילו צמיד GPS יכול להסיר את הדאגה מליבכם עשו זאת. קחו בחשבון שהפתרון היעיל ביותר כרגע הוא כנראה שעון טלפון - ישראלי או סיני. סמארטפון אינו באמת מתאים לידיים קטנות ולמרות שילדים כיום יודעים לתפעל אותם לא פחות טוב מההורים, בסופו של דבר מדובר במכשיר גדול, כבד ושביר. טלפון פשוט דורש הסתגלות וגם כולל כמה מגבלות וצמיד GPS עשוי למצוא את עצמו בעיקר צמוד לילקוט ודורש שההורים ידאגו לכך שיוטען ויילקח. אבל בסופו של דבר מה שחשוב זה שתהיה כניסה או חזרה נעימה ככל שניתן לבית הספר.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x