$
דעות

דעה

עצמאי יקר, תסגור את העסק!

התוכנית הכלכלית מעודדת דבר אחד בלבד - לסגור את העסקים. למה? כי בנינו תוכנית שאם תפתח וחלילה תפסיד אבל מעט - אתה לבד! ומה עכשיו? עכשיו זה תלוי רק בנו. אם נלחץ ואם נצא להפגין - יגיע התיקון

לילך ספיר 09:1731.07.20

העם דורש ניהול הגיוני.

 

כמה פשוטה ומובנת מאליה הדרישה הזו. כמה לא יאומן שבישראל 2020 צריך לדרוש את זה, אבל כבר חמישה חודשים שאנחנו מקבלים הכל מלבד ניהול הגיוני.

 

יש מאות אלפי מובטלים בלי לספור את העצמאים המובטלים. ישראל זכתה להיות המקום הראשון בעולם בכמות העסקים שייסגרו בה. עד שיהיה חיסון, התרופה היחידה לקורונה היא לעודד עסקים לעבוד. אנחנו יחד התרופה.

 

אני מסעדנית המון שנים. יש לי מסעדות בארץ ובעולם ותובנה ניהולית אחת שהולכת איתי לכל מקום: אם אני לא מסוגלת להסביר את ההגיון של ההחלטה למלצר והוא ללקוח - סימן שקיבלתי החלטה לא נכונה. כשזה נכון יש הסבר הגיוני. תמיד.

 

אחרי עיכוב של חודשים ארוכים ולחץ רב, מינו את פרופ' רוני גמזו לניהול המגיפה הבריאותית. לא במקרה שני דברים בלטו במסיבת העיתונאים שקיים גמזו; ראשית עיקר הדיבור היה ליושבים באולם ובראשם ביבי וגנץ ובצדק: הם אלו שצריכים להבין איך לנהל. שנית המשפט הבא חזר והידהד: לא יתקבלו החלטות לא הגיוניות!

 

אותו הדבר בדיוק נדרש למגיפה הכלכלית שפוגעת בעוצמה פי אלף מהמחלה.

 

ביום שלישי אישרה הכנסת תוכנית כלכלית ארוכת טווח שמעודדת דבר אחד בלבד: לסגור את העסקים. אני אחזור על זה שוב כי זה נשמע פסיכי: התוכנית החדשה מעודדת לסגור את העסקים.

 

איך זה הגיוני? הרי ברור לכולם שכדי להניע את המשק צריך לעשות ההפך! היחידים שיודעים לייצר מקומות עבודה הם העסקים. לא נרצה לשלם לנצח דמי אבטלה לעובדים, פיצויים גדולים לעצמאים. הכי נכון לעודד עסקים, שיכולים מבחינת כללי הבריאות, להיפתח! איפה ההגיון?!

 

את מה שאשתף איתכם עכשיו לא תשמעו במסיבות העיתונאים. תשמעו הצהרות גדולות על תוכנית ארוכת טווח ויבוא לכם להגיד ״שהחיינו וקיימנו שהגענו לזמן הזה״! אבל זה ממש לא המועד לשהחיינו. כי התוכנית במקום לדאוג שנחיה עם הקורונה דואגת לעודד עסקים לסגור.

לילך ספיר, ממובילי המחאה במהלך הפגנת העצמאים לילך ספיר, ממובילי המחאה במהלך הפגנת העצמאים

 

עצמאי הוא אדם שיודע ואוהב לקחת סיכונים. עצמאי הוא אדם שרגיל לדאוג לעצמו, לעובדים שלו וללקוחות שלו.

 

עצמאי הוא אדם שכשאפשר לעבוד מעדיף לעבוד גם כשהוא יודע שאין סיכוי לרווח. הוא מאמין בלהזיז את המערכת. בלהיות בתנועה.

 

אבל עצמאי הוא לא מתאבד.

 

באה ממשלת ישראל עם תוכנית לשנה - לא ליומיים ואמרה כך: אם תפסיד פחות מ-40% מההכנסות שלך אנחנו לא שם איתך. אנחנו נפצה אותך רק אם תפסיד יותר מ-40%.

 

הדרך בוודאות להפסיד יותר מארבעים אחוז היא לסגור. נקודה.  

 

בואו נבין מה זה אומר.

 

באה ממשלת ישראל ואומרת : עצמאי יקר - נכון שאם תפתח זה טוב לנו. העובדים יקבלו משכורת ממך במקום דמי אבטלה. כל מאה שקל שתמכור ללקוח מיד תעביר למדינה 17 שקל מע"מ שזה מצויין. במקום לשלם לך פיצוי גדול על עסק סגור נוכל לשלם לך הרבה פחות. בקיצור עצמאי חביבי זה מאד משתלם למדינה שתפתח! אתה צודק אבל תשאר סגור בבקשה!

למה? כי בנינו תוכנית שאם תפתח וחלילה תפסיד אבל מעט - אתה לבד!

 

העצמאים מוחים בתל אביב העצמאים מוחים בתל אביב צילום: איי פי

 

נשמע לכם לא הגיוני ואתם בטח אומרים - אולי המדינה לא יודעת איך להעביר פיצוי קטן להפסד קטן ופיצוי גדול להפסד גדול?

 

זה נכון שהמדינה מתקשה מאד לבצע דברים אבל דווקא את השיטה הזו: ״הפסדת מעט תקבל מעט, הפסדת הרבה תקבל הרבה״ היא דווקא יודעת לבצע ואפילו ביצעה - לא לפני עשור - לפני חודשיים. קראו לזה בשם המקסים פעימה שלישית. לא ביצוע מושלם אבל כן ביצוע: לפני חודשיים הממשלה העבירה פיצוי לעסקים בגין הפסדי מרץ-אפריל. התנאי שהממשלה קבעה היה הגיוני: הפסד מעל 25% יזכה בפיצוי. הפיצוי יגדל ככל שההפסד יגדל. הגיוני? כן. אפשרי? כן ואפילו קרה.

 

נו. אז איפה הבעיה? למה לא לעשות העתק הדבק לזה? שאלה מצויינת.

 

במיוחד לאור זה שהדבר הכי חשוב למשקיע הוא ודאות. ומה עשתה ממשלת ישראל? שינתה את כללי המשחק ובדיעבד. בעברית פשוטה: כל מי שהבין את כללי הפיצוי והחליט להסתכן ולפתוח את העסק במאי גילה ביולי שיצא אהבל. כי ביולי הודיעה הממשלה שהחוקים השתנו אחורה ממאי. אז מי שפתח במאי והפסיד קצת אבל החזיר עובדים מאבטלה ואסף מע"מ למדינה ועשה טוב למשק יצא טיפש כי הוא יקבל אפס פיצוי.

 

מי שאישר את התוכנית החדשה לא מבין שזה מעודד לסגור? מי שאישר את התוכנית החדשה לא מבין שזה מעודד לסגור? צילום: אי פי איי

 

 

ועכשיו תגידו בחוסר אמון: אין מצב. מי שאישר את התוכנית החדשה לא מבין שזה מעודד לסגור?! אז אספר לכם סוד: מי שאישר את התוכנית החדשה (ועדת הכספים) מבין בהחלט. ואפילו ניסו להתנגד לזה ולבקש תיקון. ניסו הרבה כולל יו"ר ועדת הכספים, גפני, בעצמו.

 

ואז הופיע מיקי זוהר והודיע חד משמעית: אבוי למי שיעז להצביע לשנות את החלטת הממשלה. ופיטר את זו שהעזה לשנות החלטות ממשלה: רק את אלו שהיו ממש לא הגיוניות. המסר עבר. איש מחברי הקואליציה לא העז לשנות את החלטת הממשלה והתוכנית עברה. (איזה מזל שרובינו לא צופים במתרחש בוועדת הכספים ואת הפאדיחה הזו לא רואים).

 

ומה עכשיו? עכשיו זה תלוי בנו בלבד.

 

התקבלה החלטה לא הגיונית ואפילו רעה מאד לכלכלה. התקבלה החלטה שתעלה למדינה המון כסף. החלטות אפשר לשנות. תוכניות אפשר להרחיב (בלי להרחיב תקציב) - איך? אם נלחץ.

 

יו"ר ועדת הכספים שהבין היטב כמה לא טובה ההחלטה הזו אמר בשקט לפרוטוקול שהוא יבקש ישיבה נוספת רק על זה: רק על עסקים שמפסידים פחות מ-40% ואולי כדאי שבמקום לתת להם אפס נשתתף איתם בהפסדים כדי שיוכלו לקחת סיכון ולפתוח.

 

האם הוא יקיים פגישה כזו באמת? האם הוא יקיים אותה מהר? כי עסק שהחליט לסגור קשה לשכנע אותו אח"כ לפתוח.

 

זה תלוי בנו.

 

אם נצא להפגין התקשורת תסקר. אם התקשורת תסקר ביבי-גנץ יבינו שכולם יודעים ואי אפשר להסתיר יותר. ואז יהיה תיקון.

 

על זה ועל עוד הרבה דברים שלכולם כותרת אחת: דרוש ניהול הגיוני גם לכלכלה - אנחנו יוצאים להפגין במוצ"ש 20:30, בגן צ’ארלס קלור תל אביב. לא משנים החלטות מספת הטלוויזיה ולא דרך המקלדת. מחכה לכם במוצ"ש. הילדים של כולנו מחכים לנו במוצ"ש להתעקש לתקן כדי שיהיה עתיד.

 

הכותבת היא לילך ספיר, בעלים של פיקוק, מיניבר ושחקי, ראש מטה המאבק של איגוד המסעדות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x