חגיגה טכנולוגית בצלחת: להמציא את האוכל מחדש
תחליפי סוכר בריאים וידידותיים לסביבה, מדפסות לייצור בשר בלי לפגוע בבעלי חיים, רחפנים רובוטיים שמסייעים בקטיף, כוורות אוטונומיות שמייעלות את תפוקת הדבש, בינה מלאכותית שמצמצמת בזבוז זמן או חוזה בעיות ייצור, ודרך נוחה לשתף אוכל ולמנוע בזבוז מזון. אלו הן 11 החברות שמתחרות על תואר המהלך החדשני הבא בפודטק של כלכליסט ותנובה
תחרות הסטארט-אפים על המהלך החדשני הבא בפודטק של כלכליסט ותנובה מגיעה לשלב המסכם. צוות השופטים ומשרד רואי החשבון KPMG סומך־חייקין המלווה את התחרות, בחרו מתוך עשרות פניות את 11 הסטארט־אפים המובילים שיציגו באירוע הגמר.
הנושאים בהם התמקדה התחרות הם טכנולוגיית מזון, טכנולוגיה בחקלאות, בריאות, אופטימיזציה בשרשרת אספקה, חוויית הצרכן, מכירה ישירה וחדשנות בשיווק.
השופטים בחצי הגמר היו: פרופ' מרסל מחלוף דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון; יואל אסתרון, מו"ל כלכליסט; אייל מליס, מנכ"ל תנובה; ליאת סברדלוב בשמו של ג'ון מדבד, שותף מנהל ומייסד OurCrowd; ינאי אורון, שותף מנהל בקרן ההון סיכון ורטקס; ד"ר תמי מירון, CTO בחממת הפודטק Fresh Start; אייל רוזנטל, שותף בקרן הון סיכון Finistere Ventures; שי כהן, CINO מנהל יחידת החדשנות הקונצרנית, תנובה; אורן אבראשי, מנהל החדשנות בטמפו ורואה החשבון המלווה — רון צדוק בשמה של דינה פסקא־רז, שותפה, ראש מערך הטכנולוגיה, KPMG סומך חייקין.
אלו הן 11 החברות שעולות לגמר:
Amai Proteins
חלבון כתחליף סוכר בריא יותר
יזמים: ד"ר אילן סמיש
משקיעים: The Kitchen Hub/IIA, Zora, angels
אמאי פרוטאינס היא חברה המייצרת חלבון שמשמש כממתיק ומהווה תחליף לסוכר שהוא לטענתה טעים, זול וידידותי לסביבה.
החברה מייצרת חלבונים מעוצבים המתאימים לשוק המזון כאשר הממתיק הוא המוצר הראשון שלה, והיא פועלת ליצירת תחליף סוכר בריא יותר ביחס לתחליפי הסוכר הקיימים. למרות שיש מספר חברות בתחום של תחליפי סוכר, אין לחברה מתחרים בטכנולוגיה של חלבונים מעוצבים.
שוק תחליפי הסוכר גדל כל שנה ויש מספר פרסומים על כך שתחליפי הסוכר הקיימים אינם בריאים. החברה מאמינה שהיא יכולה להגיע לתוצאות טעם טובות בעלות נמוכה ביחס למתחרים בשוק.
Robin food
אפליקצייה לשיתוף מזון בין צרכנים ומסעדות
יזמים: מנכ"ל העמותה - שי רילוב, ניק שרי
משקיעים: לא נמסר
עמותת רובין פוד מפתחת אפליקציה שתאפשר למנוע בזבוז מזון, באמצעות שיתוף עודפי מזון בין צרכנים. למשל, משפחה שיוצאת לחופשה ונתקעה עם מקרר מלא תוכל להציע מהעודפים לתושבי השכונה.
היוזמה מפתחת גם פלטפורמה לקישור בין יצרנים – כמו חנויות, מסעדות וחקלאים - לבין ארגונים ועמותות. כך, למשל, חקלאי עם עודפי יבול או אולם אירועים עם בופה שופע יוכלו להציע לעמותת רווחה.
בנוסף, בעל חנות שמוצרי מזון שברשותו בעלי תוקף קצר יוכל לפרסם באפליקציה, ובכך למשוך צרכנים שמצדם ירוויחו מחיר מוזל.
רובין פוד עוסקת בהעלאת מודעות לבזבוז מזון וקיימות, והפעילה בשנתיים האחרונות מסעדה וקייטרינג על בסיס "מזון מוצל", בנוסף להרצאות ותחרויות בישול ברחבי הארץ.
בלו טרי טכנולוגיות
פלטפורמה שמפחיתה סוכרים במיצים טבעיים
יזמים: יובל קליין
משקיעים: לא נמסר
בלו טרי היא חברה שמאפשרת להפחית סוכר במיץ טבעי ולהפוך אותו לבריא יותר. החברה בתהליך פיתוח של פלטפורמה להפחתה סלקטיבית של סוכרים מנוזלים טבעיים כגון 100% מיץ תפוזים טבעי 100% סחוט, והתוצר שלה הוא מיץ תפוזים טהור טבעי מופחת סוכרוז.
תחום המיצים הטבעיים נמצא בירידה כבר מספר שנים בשל הסוכר הרב שנמצא במיצים אלה. הפחתת הסוכר במיץ טבעי תאפשר ליותר אנשים שהפסיקו לצרוך מיצים משיקולי בריאות לחזור ולצרוך אותם.
המתחרה העיקרית של החברה בארץ היא בטר ג'וס, העוסקת בעולמות תוכן דומים אך עם טכנולוגיה שונה.
SavorEat
מדפסות שמייצרות תחליפי בשר בהתאמה אישית
יזמים: רחלי וייצמן, פרופ' עודד שוסיוב, פרופ' עידו ברסלבסקי
משקיעים: משקיעים פרטיים, הרשות לחדשנות, Millennium
צילום: SavorEat |
חברת SavorEat מפתחת דור חדש של מוצרים המחליפים בשר. המוצר שלה הוא שילוב של טכנולוגיית הדפסת תלת מימד, מכונת בישול אוטומטית ומרכיבים ייחודיים מבוססי צמח המאפשרים ליצור מגוון מרקמים ועיצובים המאפיינים בשר.
בנוסף, הפתרון שפיתחה החברה מאפשר לבשל את המוצר במקביל לתהליך ההדפסה ולהתאים אישית את המנה כך שתתאים לתזונה, אורח החיים או המצב הרפואי הספציפי של הצרכן.
חומר הגלם של החברה מפתחת הוא ללא צורך בקירור, ללא גלוטן וללא אלרגניים.
חומר הגלם שהחברה מפתחת הוא בעל שיטת הדפסה המאפשרת יצירת מספר רב של מרקמים והחברה מפתחת גם את יחידות הבישול לחומר הגלם.
תעשיית תחליפי הבשר פורחת בשנים האחרונות ויש מספר חברות בישראל שפועלות בישראל בתחום. המוצר של SavorEat הוא חדשני יחסית למתחרים מכיוון שהוא אמרו גם לבשל את המוצר של החברה כך שהמשתמש יוכל לקבל חוויה שלמה מהייצור ועד האכילה.
Verticanna
גידולים הידרופוניים שחוסכים בעלויות תפעול
יזמים: רועי שי ודן מימרון
משקיעים: דר' יואב זיף והרשות לחדשנות
החברה מייצרת פלטפורמות הידרופוניות אנכיות לגידולים חקלאיים שונים כמו תותים, מלפפונים או פלפלים, וכן קנאביס רפואי בעלויות תפעול נמוכות.
הפלטפורמה יושבת בתוך מכולה סגורה שיש בה שני חללים, אחד של מכונות שמבצעות את התפעול והחדר השני בו נעשה הגידול. הפיתרון של החברה משלב בין השקיה חכמה ומדויקת לבין גידול לגובה.
וורטיקנה טוענת כי באמצעות הפלטפורמה החברה מצליחה לייצר גרם אחד של קנאביס רפואי בעלות של חצי דולר לעומת כמעט דולר היום.
trellis.ai
מערכת הבינה המלאכותית שמצמצמת בזבוז מזון ומגדילה תפוקה
יזמים: עילי אנגלרד
משקיעים: לא נמסר
החברה מפתחת מערכת מבוססת AI שמאפשרת לחברות מזון לנהל את שרשרת האספקה בצורה אופטימלית, במטרה להקטין את כמות הבזבוז בעולמות המזון באופן משמעותי. החברה טוענת שהיא יכולה לחזות יבולים, צריכה בשרשרת ומכירות עתידים. כלומר, החברה יכולה לבנות תהליך שרשרת אספקה מובנה בינה מלאכותית אשר אמורה למנוע בזבוז מזון מרמת המגדל ועד רמת המוצר אצל הצרכן הסופי.
לצורך התחזיות שלה, המערכת של החברה משתמשת במידע שזמין ברשת, כגון: צילומי לווין, מזג האוויר וכדומה, וכן מחוברת למערכות המידע של הלקוח. לטענת החברה היא הצליחה לחסוך 10% בזבוז ולהגדיל את התפוקה ב־3% בעולם גידול עגבניות.
Tevel Aerobotics Technologies
רחפן עם זרוע רובוטית שמסייע בקטיף
יזמים: יניב מאור
משקיעים: Maverick Ventures, OurCrowd, Ziv Aviram, Amichai Steimberg, Avi Gross, Eyal Desheh
החברה פיתחה רחפן עם זרוע רובוטית, באמצעותה ניתן לקבוע איזה פרי בשל ולקטוף אותו. הרחפן מאפשר גישה טובה לפירות שמוכנים לקטיף ביחס למתחרים. הרובוט אוסף מידע על הפירות, האיכות, כמות הפירות שנקטפו, כמות הדישון והמים. הרובוט יכול לזוז לשישה כיוונים שונים ובכך לתמוך בכל סוגי הפירות והעצים, ובנוסף יכול להגיע לגובה רב יותר מאשר הגידולים הקיימים היום. הפתרון של החברה הוא לבעיית המחסור בכוח אדם לקטיף.
Future Meat Technologies
פלטפורמה לגידול בשר מתורבת
יזמים: פרופ' יעקב נחמיאס וערן גרונר
משקיעים: G, Tyson ventures, Emerald ventures, Monde Nissim, BitsnBites
חברה בתחום הביוטכנולוגיה שמאפשרת גידול בשר ללא בעל החיים. הטכנולוגיה של החברה מבוססת על מחקר שמבוצע במעבדה של פרופ' יעקב נחמיאס, מייסד המרכז לביו־הנדסה באוניברסיטה העברית. החברה מפתחת פלטפורמה טכנולוגית לייצור תעשייתי המאפשרת ייצור חסכוני ומדרגי של מוצרי בשר ללא בעלי חיים, במטרה לשחרר את העולם מהתלות בבעלי חיים.
הפתרון של החברה מיועד לייצור של בשר מתורבת. הטכנולוגיה פשוטה באופן שמדמה תהליכי תסיסה של מזון קיימים כמו יוגורט או בירה. מאז הקמתה ב־2018 החברה יצרה בהצלחה בנק של תאים ממקורות שונים כמו עופות ובקר סקרה והתאימה נוסחות שונות ליצירת רקמות שריר ושומן.
BeeWise
כוורות רובוטיות אוטונומיות
יזמים: סער ספרא
משקיעים: קרן פורטיסימו, Lool, Atooro, ARC Impact, Beach investments
החברה פיתחה כוורות רובוטיות אוטונומיות שיש בה חומרה כגון מצלמות וחיישנים וכן תוכנה שמאפשרת לזהות בזמן את הבעיה והכוורת יכולה לטפל מיידית בעצמה (97% מהבעיות).
הכוורות מאפשרות ירידה בתמותה של דבורים לרמה של 10%, לעומת 40% בכוורת רגילה. נתון זה מגדיל משמעותית את היעילות של הכוורת ואת תהליך ההאבקה. לטענת החברה היא יכולה לחסוך את כוח האדם בכ־90%, ולהביא לגידול משמעותי בתפוקה.
הפתרון של החברה נועד לתת מענה לבעיה משמעותית בעולם החקלאות, המתמודד זה מספר שנים ישנה עם תמותת דבורים שגורמת לירידה בהאבקה וכתוצאה מכך לירידה בתפוקות. הגדלת התפוקות יכולה למנוע משבר מזון וחסר בגידולים.
Seebo
מערכת הבינה המלאכותית שחוזה תקלות בקווי ייצור
יזמים: ליאור עקביא
משקיעים: Viola, TPY, Ofek Ventures, Vertex Ventures
החברה פיתחה תוכנה מבוססת בינה מלאכותית אשר מאפשרת ליצרנים לזהות ולחזות תקלות ולמנוע הפסדים הנובעים מבעיות איכות המתרחשים במסגרת תהליכי ייצור מורכבים. הפתרון של החברה נועד למנוע בזבוז מזון. התהליך נעשה באמצעות תוכנה, באמצעותה צוותי הייצור יכולים לדעת איפה בתהליך הייצור ישנה בעיה וכיצד וניתן למנוע זאת.
לדברי החברה בכל קו יצור יש בזבוז של בין 2% לעד 10% של חומרי גלם. הבזבוז נובע מריבוי תהליכי הייצור, כוח אדם, התאמה של מוצרים חדשים, השונות הזו גורמת לבזבוז בקווי יצור.
NextFerm
רכיבים פעילים לתעשיית המזון המבוססים על שמרים ללא הנדסה גנטית
יזמים: צפרה כהן
משקיעים: לא נמסר
החברה מפתחת ומייצרת רכיבים פעילים לתעשיית המזון.
נקסט פארם מייצרת כיום אסטקסנטין טבעי מתסיסה של שמרים שמיועד לתזונה אנושית. מוצריה מבוססים על קניין רוחני ומתודולוגיות ייחודיות שאינם כוללים הנדסה גנטית וטכנולוגיות לשיפור מאפיינים ספציפיים של זני שמרים מבודדים מהטבע.
מטרת נקסט פארם היא לפתח חומרים פעילים בלעדיים לשוק התזונה העולמי כולל קרונואידים, פרביוטיקה וחלבונים.