$
פרסום ושיווק

האחים שבע מחליפים את התיירים במבודדים

ביכורי שדה של האחים שבע ספגה מכה קשה מהיעלמות הנופשים. כעת היא מהמרת על מכרז חבילות המזון למצויים בהסגר, והפתיעה את המתחרים במחירי הפסד

נורית קדוש 07:0620.07.20

השחקנים בשוק המזון הופתעו בשבוע שעבר לגלות שדווקא רשת שוק העיר של האחים שבע, המונה שמונה סניפים בלבד, גברה על מתחרות חזקות וגדולות ממנה וזכתה במכרז של משרד הבטחון לאספקת חבילות מזון בתקופת הקורונה. הזוכה במכרז תידרש לספק 25 אלף חבילות מזון לתושבי ערים שיוכרז בהן סגר על רקע התפרצות מקומית של קורונה, כולל אריזת החבילות ושינוען.

 

 

 

הזכייה של שוק העיר, שנמצאת בבעלות ביכורי שדה של האחים אילן וששי שבע, מגיעה לאחר שבמכרז קודם שהוציא משרד הביטחון באפריל זכו חמש רשתות שונות לחלק 100 אלף חבילות בחמישה מחוזות שונים. בשני המכרזים עמדה עלות הסל שיחולק לתושבים על כ־125 שקל בממוצע, אבל הפעם המחיר כלל גם אריזה ושינוע לאחר שבמכרז הקודם חיילי פיקוד העורף הופקדו על כך. לפי ההערכות בענף, הצעת שוק העיר נקבה בעלות הפסדית של 115 שקל עבור כל חבילת מזון שתשנע לתושבים, בעוד שהמתחרים הציעו מחיר גבוה יותר של 125–130 שקל לחבילה.

 

חלוקת חבילות מזון למצויים בסגר בבני ברק, בחודש אפריל. במכרז הקודם זכו חמש חברות שונות חלוקת חבילות מזון למצויים בסגר בבני ברק, בחודש אפריל. במכרז הקודם זכו חמש חברות שונות צילום: שאול גולן

 

תלות בשוק המוסדי

 

זכייתה של שוק העיר מפתיעה על רקע כוח הקנייה הגדול של המתחרות שניגשו למכרז, ובהן שופרסל, יינות ביתן וויקטורי, שמגלגלות מחזור שנתי של מיליארדי שקלים. בבתשקיף לפני הנפקה שהגישה ביכורי שדה אשתקד הוערכו מכירות שוק העיר ב־370 מיליון שקל בשנה בלבד. אלא שמאחורי החלטת של האחים שבע להיאבק על אספקת חבילות מזון במחירי הפסד ניצבת ככל הנראה עוצמתה הגדולה של הפגיעה שספגה החברה מסגירת השוק המוסדי, שמהווה חלק מרכזי מקהל לקוחותיה.

 

לפני כשנה הכל נראה אחרת. ביכורי שדה נערכה להנפקה והצליחה להציב מאחוריה סכסוך עסקי ממושך עם דודי עזרא, מבעלי השליטה בקבוצת המזון נטו, שהחזיק ב־50% מחברת־הבת ביכורי שדה דרום. החברה חתמה על רכישת חלקו של עזרא בביכורי שדה דרום ב־300 מיליון שקל ופרסמה תשקיף - שלא זכה לאמון המשקיעים הפוטנציאליים ודחף את האחים שבע להוריד את שווי ביכורי שדה בהנפקה מ־600 מיליון שקל ל־500 מיליון בלבד. ההנפקה נדחתה, אבל פרוץ משבר הקורונה הוביל לביטולה ובהמשך גם לביטול הסכם רכישת חלקו של עזרא בביכורי שדה דרום, שנחתם מחדש במחיר הנמוך ב־28% מהמקור.

 

במקביל חטפה ביכורי שדה מכה קשה בגלל צמצום הזמנות בתקופת משבר הקורונה מהשוק המוסדי, המורכב בין היתר ממסעדות ומבתי מלון, ושאחראי לשליש ממכירותיה. ביכורי שדה מספקת ירקות ופירות לרשתות בתי המלון הגדולות דן, פתאל וישרוטל, שצמצמו בחודשים האחרונים את פעילותן בחדות על רקע משבר הקורונה ועצירת הגעתם של התיירים. על רקע זה מכרז חבילות המזון היווה הזדמנות פז להגדיל את הכנסות רשת המזון של החברה, בהיקף המוערך ב־3.5 מיליון שקל לכל סבב אספקה, בהתאם לצורכי השעה, והוא אף בעל פוטנציאל גדול יותר בהמשך.

 

אילן שבע, מבעלי ביכורי שדה. ההנפקה בוטלה אילן שבע, מבעלי ביכורי שדה. ההנפקה בוטלה צילום: שוקה כהן

 

פוטנציאל לסגרים נוספים

 

אטרקטיביות מכרז חבילות המזון היתה בכך שהוא אפשר לזוכה להגדיל את מחזור המכירות, דבר שדחף את המתמודדות להגיש הצעות נמוכות במיוחד. "עם כוח הקנייה שלנו נתנו את המחירים הנמוכים ביותר, שמתחת להם נפסיד – ועדיין לא זכינו", מסר גורם בענף. "זה אמנם מכרז של 3.5 מיליון שקל, אבל זה לסבב אחד, והצפי הוא לסבבים נוספים לאורך השנה. כך שההתקשרות משמעותית לכל קמעונאי - כל עוד זו לא פעילות הפסדית".

 

יותר כסף, פחות אוכל

החבילות התכווצו והתייקרו

 

חבילות המזון שמחלק פיקוד העורף לציבור באזורים מוגבלי תנועה בשל קורונה התייקרו מאז סבב האספקה הקודם. לאחר סגירת המכרז התברר שהמוצרים בחבילות עודכנו לעומת מכרז אפריל באופן שהעלה את מחירם והפחית את כמותם. כך, בעוד במכרז הקודם נדרשו המתמודדים לספק שני מארזי רביעיית פחיות טונה בסיסית, במכרז הנוכחי נקבע כי יש לספק רק רביעייה אחת של פחיות טונה בשמן זית. בנוסף, בעוד שהמכרז הקודם כלל 1 ק"ג מלח בשקית במחיר 1.45 שקלים, כעת החבילות יכללו 250 גרם מלח בצנצנת ב־4.5 שקלים. בנוסף שודרגו אריזות הקטניות והאורז, ובמקום אריזות סטנדרטיות הן יגיעו עתה באריזות ואקום שמחירן גבוה יותר.

 

בבסיס השינויים עומדת החמרת דרגת הכשרות של חבילות המזון, מכשרות בסיסית של הרבנות הראשית לכשרות של בד"ץ העדה החרדית. במכרז הקודם באפריל חמישית מכמות חבילות הסיוע הופנתה למגזר החרדי ועמדה בכשרות המחמירה, ומרבית החבילות הותאמו לצורכי האוכלוסייה הכללית. הפעם הוחלט שכל חבילות הסיוע יעמדו מראש בכשרות המחמירה והיקרה יותר.

 

מדובר צה"ל נמסר: "הרכב הסל עודכן ונקבע בין פיקוד העורף, משרד הבריאות, הרבנות הראשית ונציגי ציבור בהתבסס על הפקת לקחים מהגל הראשון. מטרת העדכונים היא להגדיל את עמידות המוצרים בסל, תוך עמידה בתקנות הבריאות ובהתאמה לקהלים נרחבים".

x