$
פנאי

סדרת פודקאסטים חדשה ומצוינת בוחנת מדוע אנשים נוטים לשקר

הפודקאסט החדש "שקרים שאנחנו מספרים" נזהר מלתת תשובה מוחצת לשאלות, כמו האם יש אמת בטענה שאנחנו חיים בתקופה ששקרים נהיו מקובלים; יוצר הפודקאסט אלכס גיבני: "אני חושב שבתור אמריקאים יש בנו התפעלות מדמות הרמאי, מאדם שעבר על כל החוקים. אנחנו רוצים לראות אותם נענשים"

רותה קופפר 08:5328.06.20

האם יש אמת בטענה שאנחנו חיים בתקופה ששקרים נהיו מקובלים? שפוליטיקאים אומרים דבר שקר מובהק בשידור טלוויזיוני, מעומתים איתו ואז ממשיכים לשקר אחר, ושהנשיא האמריקאי הנוכחי נתפס אומר 18 אלף שקרים או אמירות מטעות מאז נכנס לבית הלבן?

 

הפודקאסט החדש "שקרים שאנחנו מספרים" נזהר מלתת תשובה מוחצת. זו סדרה של תשעה פרקים, שכל פרק בה עוסק בסיפור שבלבו שקר גדול. בעיקרון, עידן הפייק ניוז לא המציא את השקרים, אבל נראה שהוא הפיץ אותם לכל עבר בהרבה מאוד ציוצים בטוויטר.

 

 

 

זה פודקאסט חדש ומצוין של הבמאי התיעודי זוכה פרסי אוסקר ואמי, אלכס גיבני, שעלה לאוויר במרץ באתר הפודקאסטים לומינארי. הוא מתחקה אחר “המסתורין שבתרמיות וכל ההתגלמויות שלהן".

דונלד טראמפ. 18 אלף שקרים מאז מונה לנשיא דונלד טראמפ. 18 אלף שקרים מאז מונה לנשיא צילום: איי פי

 

גיבני (“הסיינטולוגיה וכלא האמונה” “האזרח ק”, “אנרון: החבר’ה הכי חכמים בחדר” וזוכה האוסקר “מונית לצד האפל”) ועמו אלן הורן, עיתונאית ולשעבר המפיקה הראשית של הפודקאסט "Radio Lab", בוחנים סיפורים חידתיים, שבמרכזו של כל אחד מהם נמצא שקר".

 

אגב שקרים ונשיאים אמריקאים, בפרק הראשון של הפודקאסט מסופר על ההיסטוריון, זוכה פרס פוליצר ג'וזף אליס. במשך הקריירה הארוכה שלו הוא כתב ביוגרפיות על נשיאים, והפריך מיתוסים בנוגע למהפכה האמריקאית. אבל לצד כל זה אליס שיקר במשך שנים רבות בנוגע לביוגרפיה האישית שלו. עיתונאי "הבוסטון גלוב" הפריך ב־2001 מיתוס עליו, שהוא נלחם במלחמת וייטנאם. אליס חזר על כך פעמים רבות אף על פי שלא היה ולא שירת שם מעולם.

 

בסדרה מתראיין וולטר רובינסון, העיתונאי שחשף את הפרשה, ומסביר כמה קשה היה לו לכתוב על כך. הוא מתאר את ההתלבטויות ואת המחשבות המניעות עיתונאי במצב כזה. המידע היה בידיו זמן רב, הוא סיפר, והוא בדק וראה כי בכל הקשור לפרסומים של אליס על ביוגרפיות של אחרים לא נפל רבב. אך כאשר ההיסטוריון קיבל את הפרס היוקרתי, ועדיין המשיך לשקר לסטודנטים שלו, החליט לכתוב על כך.

 

בפרקים הבאים, המשלבים עיתונות מעולה ויכולת לספר סיפור מרתק, מקדישים יוצרי הפודקאסט פרקים לשני שוטרים סמויים ומדברים על מקצוע המושתת על שקרים; לתסריטאי שמסתבך בתרמית בגלל השאפתנות שלו; לסיפורו של אדם שהמטרה שלו לחשוף רמאים הובילה לטרגדיה. בפרק קשה במיוחד מספרים כיצד טכניקה חדשה לתקשורת עם ילדה אוטיסטית שלא מדברת חשף הסתרה של התעללות בתוך המשפחה.

 

כמו תמיד בכל הנוגע לשקרים, היוצרים שואלים את עצמם (ואותנו) על הסיבות שבגללן אנשים משקרים, וכן למה והאם חל פיחות במעמד של האמת.

 

זו לא פעם ראשונה שבה גיבני עוסק בשקרים. הוא עשה סרט על רוכב האופניים הנערץ לאנס ארמסטרונג, ששיקר בנוגע לשימוש בסמים אסורים, וסרט על התרמית של אליזבת הולמס, שהקימה את חברת "תרנוס".

 

יוצר הפודקאסט אלכס גיבני: "בתור אמריקאים יש בנו התפעלות מדמות הרמאי שעבר על כל החוקים. אנחנו רוצים לראות אותו נענש" יוצר הפודקאסט אלכס גיבני: "בתור אמריקאים יש בנו התפעלות מדמות הרמאי שעבר על כל החוקים. אנחנו רוצים לראות אותו נענש" צילום: אי פי איי

 

בראיון לקראת עליית הסרט על הולמס התראיין ל"גרדיאן" ודיבר על הסקרנות שיש לו בכל הנוגע לפסיכולוגיה של רמאות: "לא רק באופן שבו אדם משקר לאחרים אלא איך שהוא משקר לעצמו”. כשנשאל אם העניין שלו בשקרים הוא לאומי, השיב "אני חושב שבתור אמריקאים יש בנו התפעלות מדמות הרמאי, מאדם שעבר על כל החוקים. אנחנו רוצים לראות אותם נענשים". בפודקאסט הוא אומר - "לכולנו יש פינות אפלות. יש רמאי קטן בכל אחד מאיתנו".

 

 

יוצר הפודקאסט אלכס גיבני: בתור אמריקאים יש בנו התפעלות מדמות הרמאי שעבר על כל החוקים. אנחנו רוצים לראות אותו נענש"
x