שוב כישלון במכרזי מחיר למשתכן בפריפריה
מכרזים בטבריה ובאר שבע נכשלו לאחר שאף יזם לא הגיש להם הצעה; בימים האחרונים נחשף כי שר השיכון ליצמן מקדם את הורדת מס הרכישה, מהלך שיסייע למכור דירות בפריפריה למשקיעים ויוכל להאיץ את מכירת מלאי הדירות
מכרזי מחיר למשתכן בערים בפריפריה נכשלו לאחר שאף יזם לא הגיש להם הצעה. מדובר ב-2 מכרזים בטבריה וב-6 מתוך 8 מכרזים בבאר שבע.
- התחדשו ההליכים לרכישת דירות במסגרת מחיר למשתכן
- חברות הבנייה יערכו כנסים וירטואליים לזוכי "מחיר למשתכן"
- מבקר המדינה: ההשלכות הכלכליות של מחיר למשתכן לא נבחנו לעומק, הדירות לא מתאימות לקהל היעד
בטבריה מדובר על 112 יח"ד, ובבאר שבע המכרז כלל 8 מגרשים ו-637 יח"ד - בשתי הערים הללו המכרזים נדחו מספר פעמים.
כישלון המכרזים בפריפריה אינם תופעה חדשה, כבר כשנה לאחר תחילתה של תוכנית מחיר למשתכן ניתן היה לזהות פערים משמעותיים בין הביקושים במרכז לאלה שבפריפריה, כאשר הסיבה המרכזית לכך היא שלא הייתה התאמה בין היקף היח"ד הגבוה שיצאו בשיווקים לביקוש בשטח מצד הזכאים.
הקבלנים מודעים לכך וממעטים לגשת למכרזים הללו. בנק ישראל התייחס לכך בדוח שפרסם לפני כשנה ובו נכתב כי בהשוואה למרכז הארץ בפריפריה נותרות דירות רבות ששווקו במסגרת מחיר למשתכן ללא זוכים, וכי הסיבה שהיזמים ממעטים מלגשת למכרזים הללו היא שהם צופים כי לא יהיו ביקושים מצד הזכאים.
הפתרון של ליצמן
בממשלה החדשה מודעים היטב לקושי שבשיווק פרויקטים בפריפריה ופעילותו של שר השיכון ליצמן אשר נחשפה ב"כלכליסט" מעידה כי בכוונתו לנקוט בצעדים אשר יאפשרו להאיץ את שיווק הדירות הקיימות בפריפריה. ליצמן הציע להפחית את מס הרכישה על משקיעים שירכשו דירות בפריפריה ולהותיר אותו על כנו בשיעור של 8% באזור המרכז.
לצד הפתרון שהציע ליצמן מועצת מקרקעי ישראל אישרה לפני כשנה וחצי החלטה במסגרתה המדינה יכולה לרכוש דירות מחיר למשתכן שלא נמכרו לטובת מלאי הדיור הציבורי. שני המקומות שהוחלט להתחיל בהם כפיילוט הם כרמיאל וקרית ביאליק. כחצי שנה לאחר מכן התקבלה החלטה נוספת במטה הדיור אשר מאפשרת לחברות בנייה שזכו בפרויקטים של מחיר למשתכן למכור את הדירות שלא נמכרו לציבור הרחב כולל למשקיעים שבבעלותם יותר מדירה אחת.