משבר הקורונה
שוק התעופה במשבר? אפסילור מספקת סוללות למנשמים
יצרנית הסוללות מבית שמש ודימונה, המתמחה בתחומי הביטחון והתעופה, תספק סוללות למכונות ההנשמה המיוצרות בארץ במיליוני שקלים
בזמן שהתעשייה האווירית, רפאל ואלביט מעורבות בייצור מכונות הנשמה, גם הספקיות שלהן פונות לתחום הרפואה: אפסילור דלק-חשמלי תספק אלפי סוללות בתקן רפואי ליצרני מנשמים ישראלים, בהיקף כספי של מיליוני שקלים. ל"כלכליסט" נודע שהסוללות של החברה ישמשו את מכוניות ההנשמה שמייצרת אלביט, וגם את אלה של פלייט מדיקל, שבייצורה מסייעת רפאל.
- מי יונשם ראשון: המלצות חדשות לוועדה לתעדוף חולי קורונה
- בחסות הקורונה: ישראלי מואשם בעוקץ של 69 מיליון דולר ממדינת ניו יורק
- כך הזמנו 14,000 מנשמים והשגנו 53
ייצור מכונות ההנשמה, שיצא לדרך בקצב איטי יחסית בתחילת אפריל, מואץ כעת עד לאספקת אלפי המנשמים שהוזמנו. במהלך התפשטות מגפת הקורונה התברר כי התחזיות לאלפי מונשמים לא התממשו, אולם ההצטיידות נמשכת - בין השאר מחשש שיהיה בהן צורך במקרה של גל שני של המגפה, בחורף.
אפסילור, המייצרת את הסוללות במפעלי החברה בבית שמש ובדימונה, מתמחה בייצור סוללות ומטענים לשוק הביטחוני, לתעופה, לשיט ולשוק הרפואי.
המחסור העולמי במכונות הנשמה וחסימת הייצוא של מכונות הנשמה על ידי מדינות רבות בעולם, הובילו להנחיה של גורמי הרכש של משרד הביטחון ומשרד הבריאות, כי ציוד רפואי חיוני, דוגמת מנשמים, וכן הרכיבים הקריטיים המרכיבים ציוד זה, יהיו מתוצרת ישראל. הסוללות הרפואיות נחשבות לרכיב מרכזי במנשמים, שכן גם אם המנשם הרפואי מחובר בשיגרה למערכת החשמל, הסוללה מהווה גיבוי למקרה של הפסקת חשמל, או למקרה בו נדרש להעביר את החולה ממקומו בעודו מונשם.
"בעוד שבחלק מן השווקים שלנו חלה ירידה בהזמנות, כמו למשל בשוק התעופה, זיהינו את הצורך הגובר בסוללות ומטענים לשוק הציוד הרפואי, והחלטנו להירתם בכל העוצמה למשימה הלאומית והעולמית של המאבק במגפת הקורונה", סיפר רונן בדיחי, נשיא אפסילור. "החברה מחזיקה בהסמכות ובתקני האיכות לייצור ציוד רפואי, אבל נדרשנו להסב במהירות קווי ייצור, ולבצע התאמות במוצרים מסוימים, כדי להתחיל בייצור מהיר ולספק את הצורך הגובר בסוללות רפואיות".
לדברי בדיחי, מעבר לצורך הנוכחי בסוללות ובמטענים למכונות הנשמה לטובת שיפור מוכנות מערכת הבריאות הישראלית, מזהה החברה פוטנציאל עסקי עתידי בשוק הציוד הרפואי. "בשבועות האחרונים אנו עדים לתנופת פיתוח בשוק המכשור הרפואי ברחבי העולם", הוסיף בדיחי. "בעקבות התפרצות הקורונה, ותשומת הלב הגבוהה לכלל הסקטור הרפואי, הואצו תהליכי פיתוח של מכשירים רפואיים רבים, ביניהם כאלה הקשורים לטיפול בקורונה, וגם מכשירים רבים אחרים. חלק ניכר מהם צפוי להבשיל בשנים הקרובות. גם התקציבים שיופנו לתחום הרפואי צפויים לגדול בצורה משמעותית בכל העולם ואפסילור, שכבר פעילה בתחום המכשור הרפואי, מפנה מאמצים מיוחדים בכדי לתמוך בתעשייה זו".