דעה
זו השעה לחנינות כלכליות
חזרתם של העסקים למקומם בשרשרת הכלכלה ובתוך כך לתשלום מסים שוטף, חשובה ונחוצה למשק יותר מאשר גביית קנס כספי שהוטל לפני עידן הקורונה, המקשה ומעכב את הצמיחה הדרושה כל כך כעת
סמכותו של נשיא המדינה להעניק חנינה הייתה מאז ומתמיד סמכות של חסד ורחמים.
- משרד הכלכלה ממליץ להקדים את פתיחת המסעדות ובתי הקפה
- מי יונשם ראשון: המלצות חדשות לוועדה לתעדוף חולי קורונה
- הסיוע הממשלתי בישראל נמוך לעומת החילוץ בכלכלות דומות
המונח "חנינה" מתקשר אסוציאטיבית דווקא עם הקלות בדמות קיצור עונשי מאסר ממושכים, אך חנינות כלכליות, העוסקות בהמתקת סנקציות כספיות אשר הוטלו על אדם בגין ביצוע עבירות פליליות מסוגים שונים, הן למעשה עולם ומלואו - וכעת, זו שעתן.
התפשטות נגיף הקורונה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2020 והשלכותיו הכלכליות ההרסניות, בארץ ובעולם, מצדיקים שקילת מתווה חנינות מיוחד, כצו השעה. לא לטובת אופורטוניסטים שיוכלו לנצל את המצב הנתון, אלא לטובת אלו שיוכלו להציג נתונים עובדתיים, וזיקה ממשית, בין מצבם הכלכלי וחוסר היכולת לעמוד בתשלום קנסות ועיצומים כספיים - לבין השלכות נגיף הקורונה על תפקוד המגזר העסקי בתקופה זו. זאת, בין אם מדובר בבעליו של דוכן פלאפל, מורה ליוגה, או תאגיד רב-עוצמה שנקלע למשבר.
השיקולים נגד מתווה חנינה מסוג זה, עשויים להיות מגוונים. יש שיאמרו, למשל, שהדבר יביא בלית ברירה להשלמת החוסר באמצעות מיסוי ישיר או עקיף, שיונח על כתפי הציבור. אך יש להפנים את עוצמת הטרגדיה הכלכלית העומדת על הפרק, ואת העובדה שהשבת המגזר העסקי לפעילות שוטפת בהיקף סביר, תשרת את האינטרס הציבורי הרבה מעבר לרדיפה עקרונית אחר חובות כספיים שמקורם בקנסות, שספק אם יוכלו להיפרע בעתיד הקרוב. במילים אחרות: חזרתם של העסקים למקומם בשרשרת הכלכלה המקומית והעולמית, ובתוך כך לתשלום מסים שוטף, חשובה ונחוצה למשק יותר מאשר גביית קנס כספי אשר הוטל לפני עידן נגיף הקורונה, המקשה ומעכב את הצמיחה הדרושה כל כך כעת.
קריטריונים מגוונים
לשם כך, יוכל נשיא המדינה לגבש, יחד עם גורמי משרד המשפטים, מתווה חנינה מיוחד המושתת על קריטריונים מתאימים, אשר יצדיקו שוב עשיית שימוש רחב בסמכות החנינה, בכדי להקל על אלו שספגו בימים אלה פגיעה כלכלית קשה, ובשל כך לא יעלה בידם לעמוד בהסדרי התשלומים שנקבעו להם קודם לכן. הקריטריונים עשויים להיות מגוונים. חלקם קלאסיים: כחומרת העבירה, נסיבות הביצוע, הנזק שנגרם לאחר, וכן גובה הקנס ושיעור הסכום ששולם עד כה; וחלקם ייעודיים ומותאמים לרוח התקופה: קיומם של מקורות הכנסה נוספים, בעלות על נכסים, שירות צבאי או לאומי, פעילות התנדבותית ועשייה אלטרואיסטית - ובמרכז העניין, שאלת קיומה של זיקה מוכחת בין ההרעה במצב הכלכלי לבין פגיעת נגיף הקורונה בפעילות העסקית. בהתאם, ככל שיוכל אדם להציג קשר ברור וממשי יותר בין חוסר יכולתו לעמוד בתשלום קנסות לבין השלכות תקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה וההגבלות שהוטלו על המגזר העסקי, כך יגבר פוטנציאל זכאותו לחנינה כלכלית, אשר תביא לביטול או המתקת הענישה הכלכלית אשר הושתה עליו.
לחלקו של הציבור, השואל עצמו "מדוע זה ייצא חוטא נשכר בשל אותה מגיפה עולמית, שנחתה על כולנו ושיבשה את חיינו, ללא הבדלי דת גזע מין או רישום פלילי?" נשיב, כי לצד האינטרס הציבורי המובהק שהמשק ישוב במהרה לאיתנו, וחשיבותו של עידוד וחיזוק המגזר העסקי, הרי שזו השעה לפעולות שלטוניות הומאניות ומתחשבות, שבראשן ניצבת בגאון סמכות החנינה.
הכותב, עורך דין סתיו סער, מתמחה בפלילים ובעבירות צווארון לבן