משבר הקורונה
ארה"ב: בשר לא חסר, הגנה על העובדים דווקא כן
טראמפ מקריב את העובדים לטובת האינטרס של בעלי המפעלים, אף שהיצע הבשר השנה יהיה גבוה מ־2019
אל תדאגו, לא חסר בשר בארה"ב. למרות הדיווחים על מחסור בהמבורגרים במספר סניפים של רשת המזון המהיר וונדי'ז והגבלת כמות הבשר שאפשר לקנות בסופר (מגבלה שקיימת כבר שבועות גם על נייר טואלט ומוצרי חיטוי), תעשיית הבשר האמריקאית ממשיכה לשגשג. נכון שניכר כי מקררי הבשר בסופרים השונים ריקים, אבל זו תוצאה של אגרנות חרדתית, לא בעיית היצע. למעשה, בדו"ח החודשי של משרד החקלאות האמריקאי שפורסם ב־27 באפריל נכתב כי למרות הירידה החדה בייצור הבקר באפריל לעומת החודש המקביל אשתקד, ההיצע השנתי עדיין יהיה גבוה מזה של 2019. בהתאם, שר החקלאות האמריקאי סאני פרדו אמר כי לארה"ב יש "שפע מזון לכל אזרחיה".
- יזמים, לא אלוהים
- כשהסטארט-אפים מכניסים את הידיים לכיס של הציבור
- "גם במגפה, אסור להתפשר על ערכים בשם הביטחון"
מה שדועך בכל זאת היא בריאות עובדי בתי המטבחיים, מפעלי העיבוד ופסי אריזת הבשר ברחבי ארה"ב. נכון לכתיבת שורות אלו, כ־4,400 מהם נמצאו חולים בווירוס הקורונה ולפחות 20 מהם מתו. האירוע המתוקשר מכולם התרחש בדרום דקוטה, שם המושלת הרפובליקאית מתעקשת להימנע מכל הוראה הנושאת ניחוח - ולו הקלוש ביותר - של סגר, עצירה כלכלית או ריחוק חברתי. במפעל הבשר בסו פולס שבמדינה חלו בחודש האחרון יותר מ־850 איש, רובם עובדים שמבלים את יומם כתף לצד כתף. המצב הפך כה קשה, עד שהמרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הקצה צוות מיוחד להתמודד עם ההתפרצות, והמפעל נאלץ לסגור את פעילותו לצמיתות.
זוהי רק דוגמה אחת. ברחבי ארה"ב נרשמו לפחות עוד 80 אירועי הדבקה חמורים במפעלי בשר אחרים, אם כי ההערכות הן ששיעורי ההדבקה גבוהים לאין ערוך מהנתונים הרשמיים. זאת משום שמפעלים רבים החליטו, לאור המספרים האיומים, פשוט להפסיק לבדוק את העובדים שלהם. דבר העומד בניגוד להצהרת סגן הנשיא מייק פנס לבצע לאלתר בדיקה מקיפה במפעלי בשר מסוימים.
הביקורת הציבורית על הניהול הכושל וההדבקה הרחבה, הביאה את יצרני הבשר לצאת למתקפה תקשורתית ופוליטית. מודעות ענק נרכשו בכל העיתונים הגדולים במדינה שזעקו את כאבם באותיות בולטות: "שרשרת האספקה נשברת" הם קראו, והוסיפו שסגירת המפעלים "דוחפת את מדינתנו לקצה מבחינת אספקת הבשר".
קריאות ההפחדה מצאו אוזניים קשובות אצל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומנהיג הרוב הרפובליקאי בסנאט, מיץ' מקונל. זה התחיל עם טראמפ, לו שמורה הזכות להעביר צווי חירום נשיאותיים, שחתם בימים האחרונים על הוראה כי מפעלי הבשר הם בבחינת "תשתית חיונית" ועליהם להישאר פתוחים ככל הניתן. את ההנחיה הוא העביר מתוקף חוק הייצור לצורכי ביטחון (DPA), בו סירב להשתמש כדי לחייב מפעלים אחרים לייצר ציוד מגן לצוותים הרפואיים או מכונות הנשמה. בעקבותיו הודיע מקונל כי הוא מתנה את המשא ומתן על חבילת התמריצים הפדרלית השנייה בשמיכת הגנה רחבה עבור מפעלי הבשר מפני תביעות על רשלנות. לפי מקונל, על המפלגה הדמוקרטית לתת את הסכמתה כי במקרה שבו עובדים יחלו וימותו תחת התנאים הסניטריים הרעועים של מפעלי הבשר, בני משפחתם האבלים לא יוכלו לבצע אף צעד משפטי כנגד אוזלת היד. אם הדמוקרטים יסרבו, הוא יכשיל את אישור חבילת התמריצים.
בינתיים, היצרנים ממשיכים לייצא בשר בעוד הבית הלבן לא נוקט כל פעולה מנהלית אחרת כדי להגן על אספקת המזון האמריקאית. צעד כזה יכול להיות למשל לחייב את כל המפעלים להגן על העובדים שלהם כך שבטווח הארוך, בעוד המגפה תמשיך להשתולל, היצרנים לא יגיעו לסכנת סגירה אמיתית.