$
בארץ

משבר הקורונה

עשור של עלייה בתעסוקת נשים ערביות בסכנת נסיגה

נשים הן הראשונות לשלם את מחיר המשבר, כשהן מהוות 57% מהמובטלים החדשים; על פי הערכות, הן גם יהיו האחרונות לחזור לעבודה וישלמו על כך בפגיעה בקידום. את המכה החזקה ביותר חטפו נשים ערביות, בפרט צעירות בגילאי 20-18

שחר אילן 08:0126.04.20

רוב הנשים המובטלות יחזרו לשוק העבודה רק החל מהרבעון האחרון של שנת 2020, לאחר חזרת הילדים למסגרות. כך מעריכה עמותת "בעצמי" הפועלת לקידום אוכלוסיות מוחלשות. על פי נתוני שירות התעסוקה, 57% מהמובטלים החדשים הן נשים. "אוכלוסיית הנשים בישראל היא עדיין מקור הכנסה שני, ולכן הן הנפגעות יותר. הפגיעה תימשך כל עוד מערכת החינוך לא תחזור לפעילות", אומרת מנכ"לית העמותה נירה צימלס, לשעבר סמנכ"לית שירות התעסוקה. לדבריה, "פגיעה קשה במיוחד צפויה בקרב נשים ערביות שאחוז התעסוקה שלהן עלה מאוד בשנים האחרונות".

 

 

נייר עמדה שהכינה "בעצמי" מסביר שרבות מהמובטלות הן עובדות ענף התיירות, כך שכלל לא ברור מתי תהיה להן שוב עבודה. אחרות הן מורות קבלן ללא קביעות המועסקות באמצעות עמותות. צימלס מציינת שמורות הקבלן ממילא מובטלות מדי שנה בקיץ, ולכן לא סביר שיחזרו לעבודה עד אחרי החגים.

 

נייר העמדה של העמותה קושר בין סגירת מערכת החינוך לדחיקתן של נשים בחברה הערבית לתפקידן המסורתי - אחריות על המערכת הביתית. על פי המסמך, "עובדה זו מסיגה לאחור הישגים משמעותיים שהושגו בעשור האחרון בחברה הערבית, שבו נשים רבות יותר לקחו חלק משמעותי בפרנסת המשפחה, וחלקן אף פיתחו קריירה משמעותית".

 

גם ב־2008 נשים נפגעו יותר

 

"אם מערכת החינוך לא תחזור לפעול במקביל לפתיחת מקומות התעסוקה, מי שתישאר בבית ברוב הבתים זו האמא", אומרת מנכ"לית שדולת הנשים מיכל גרא מרגליות. ההסבר שלה נעוץ בחלוקת התפקידים בבתים שעדיין מטילה את רוב העבודה על הנשים, ובכך שנשים משתכרות 30% פחות מגברים. גרא מרגליות מזהירה שאם המצב יימשך, הוא ישפיע על שיעור ההשתתפות של נשים בשוק העבודה ובפרט באוכלוסיות מוחלשות – כלומר, נשים ערביות ונשים חרדיות. לדבריה, לחזרה מאוחרת של הנשים לעבודה יהיו השלכות. בין היתר, למשל, "נשים שוב יסומנו כמי שפחות מחויבות לעבודה ולכן לא יקודמו".

 

לדברי גרא מרגליות, הנתון של שירות התעסוקה שלפיו מעל ממחצית המובטלים החדשים הן נשים ממחיש את הפער מול גברים. אך למעשה מדובר בפער גדול אף יותר, וזאת מכיוון ששיעור התעסוקה של נשים עוד בטרם החל משבר הקורונה עמד על 74% — נמוך משמעותית מזה של גברים שעמד על 82.5%. לדבריה, מחקרים מגלים שהמשבר הכלכלי הגדול ב־2008 השפיע לרעה על תעסוקת הנשים גם ב־2017 – כלומר, לאחר עשור. "אם לא תהיה תוכנית לאומית לטיפול בבעיה, ההשלכות השליליות של המשבר על תעסוקת נשים יורגשו לתקופה ארוכה, לא שנה ולא שנתיים". 

נירה צימלס, מנכ"לית "בעצמי", סמנכ"לית שירות התעסוקה לשעבר: "אוכלוסיית הנשים בישראל היא עדיין מקור הכנסה שני, ולכן הן נפגעות יותר מהמשבר" נירה צימלס, מנכ"לית "בעצמי", סמנכ"לית שירות התעסוקה לשעבר: "אוכלוסיית הנשים בישראל היא עדיין מקור הכנסה שני, ולכן הן נפגעות יותר מהמשבר" צילום: איציק שוקל

 

אפליית דמי האבטלה

 

הפגיעה בתעסוקת נשים חמורה אף יותר במגזר הערבי. בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית הנשים הערביות העובדות - מ־25.5% ב־2009 ל־37.5% ב־2019. עם זאת, שיעור זה הוא עדיין מחצית מזה של הגברים הערבים, העומד על 76%. הדרך לסגירת הפער מול הגברים תלויה במידה רבה ברכישת השכלה. עד המשבר מגמת העלייה בהשכלת נשים ערביות נמשכה, אך כעת ישנו חשש לעצירתה. "הפחד שלנו הוא שהמשבר יחזיר אותנו עשור אחורה", אומרת יו"ר נעמת במרחב משולש דרומי מייסם ג'לג'ולי. ג'לג'ולי מציגה נתונים קשים מאוד על מצב תעסוקת הנשים בטייבה ובקלנסווה, שם 45% מהמובטלים הן נשים, למרות שהן מהוות רק שליש בלבד מכלל העובדים הערבים. לדבריה, "זה אומר שהמצוקה אצל נשים הרבה יותר גדולה. אם רוצים לפטר או להוציא לחל"ת, מוציאים קודם כל נשים".

 

בעיה מיוחדת שעליה מצביעה ג'לג'ולי היא בקרב צעירות ערביות בנות 20-18. על פי החוק דמי אבטלה מוענקים רק לבני 20 ומעלה, כנראה בגלל הנחה שעד לגיל זה צעירים נמצאים בשירות צבאי או לאומי. מכיוון שהרוב המוחלט של צעירים ערבים אינו משרת בצבא, הוא אינו זכאי לדמי אבטלה. הפגיעה חמורה יותר כשמדובר בנשים ערביות צעירות שמקדישות זמן זה לעבוד כמוכרות ולחסוך כסף ללימודים. סגירת המסחר ובעיקר הקניונים פגעה בהן קשה. אם מביאים בחשבון את תחולת העוני לפי נפשות במגזר הערבי העומדת על 47.5%, מובן כי צעירות רבות לא יוכלו לממן לימודים ללא החיסכון הזה. מרכז מוסאוא לזכויות האזרח הערבי פנה בשבוע שעבר לביטוח לאומי בדרישה לשלם דמי אבטלה גם לצעירים בני 18־20 במטרה "להפסיק את אפליית הצעירים הערבים בקבלת דמי אבטלה".

x