משרד הבריאות רכש בדיקות נוגדנים משתי חברות - שלא קיבלו עדיין אישור
לפי משרד הבריאות, הוזמנו 2.4 מיליון בדיקות סרולוגיות מאבוט האמריקאית ודיאסורין האיטלקית - בעלות כוללת של 110 מיליון שקל; שתי החברות ממתינות לקבלת אישור של ה-FDA
- חזרה לשגרה? למשרד הבריאות עוד אין שום יכולת לבדוק נוגדנים
- ללא צורך במיגון: עמדות בדיקה ניידות לקורונה ברחוב
- פרופ' גרוטו בוועדת הקורונה: "בסוף החודש נגיע ל-24 אלף בדיקות ביום"
מוקדם יותר השבוע נחשף בכלכליסט כי משרד הבריאות מתמהמה בביצוע רכישות של בדיקות סרולוגיות, על אף ששוררת הסכמה בקרב ארגוני בריאות בעולם שביצוע בדיקות כאלה - המזהות נוגדנים בדמם של אנשים שהבריאו מקורונה - הכרחיות לשם תכנון אסטרטגיה של חזרה לשגרה.
קיימים שני סוגים של בדיקות סרולוגיות - בדיקות מהירות שמספקות תוצאות תוך דקות, ובדיקות מעבדה שנחשבות מדויקות יותר אך מספקות תוצאות רק אחרי כמה שעות או יותר. משרד הבריאות רכש את הסוג השני. בתשובה לשאלת כלכליסט מדוע הועדף לרכוש בדיקות שאינן זמינות ובסכום גבוה במקום לבצע ולידציה לבדיקות שכבר זמינות בשוק במעבדות מקומיות, נמסר: "הבדיקות זמינות ומחברות מובילות ואמינות. ערכות נוספות שנבדקו נמצאות כלא אמינות". יש לציין בהקשר זה כי הבדיקות שנרכשו טרם נבדקו מכיוון שאינן זמינות בשוק עדיין.
מתשובות שסיפק משרד הבריאות לכלכליסט עולה כי הוזמנו כ-2.4 מיליון בדיקות בעלות כוללת של 110 מיליון שקל, מה שמעמיד את העלות על כ-13 דולר לבדיקה. ואולם מבדיקה שביצע כלכליסט עולה שבדיקות קיימות שכבר זמינות לרכישה מתומחרות בכ-7 דולרים לבדיקה בממוצע. בדיקה של חברת Eagle Biosciences האמריקאית, למשל, שאושרה כרגע לשימוש מחקרי אך לא דיאגנוסטי בארה״ב, כבר זמינה לרכישה ומתומחרת בעלות של כ-8 דולרים. משרד הבריאות טרם השיב לפניית כלכליסט בנושא.
עד כה רק שלוש חברות קיבלו אישור לבדיקות סרולוגיות דיאגנוסטיות מה-FDA. אחת מהן היא בדיקת מעבדה והשתיים האחרות הן בדיקות ביתיות.
יצוין כי טרם ידוע מספיק על הקורונה על מנת לדעת מה רמת הנוגדנים שתבטיח חסינות ולכמה זמן.