$
חדשות נדל

משבר הקורונה

משרד המשפטים לחברות הבנייה: אפשר למסור דירה מרחוק - רק בהסכמת הלקוח

עם זאת, לפי חוות דעת שהעביר המשרד להתאחדות בוני הארץ, התקופה המוגדרת בחוק כתקופת בדק - שלוש שנים שבהן הקבלן אחראי לתיקון כל נזק שמתגלה בדירה - תחל רק בתום משבר הקורונה, לאחר שהקבלן והלקוח יבחנו את מצבה של הדירה

אמיתי גזית 19:3802.04.20
בתקופת משבר הקורונה חברות בנייה יוכלו למסור דירה ללקוחותיהם גם בלי להיפגש עימם, בתנאי ששני הצדדים מסכימים. כך עולה מחוות דעת ששלחה כרמית יוליס, ראש אשכול נדל"ן במשרד המשפטים, למנהלת אגף יזמות ובנייה בהתאחדות בוני הארץ, עו"ד ניצן פלדמן, במענה לשורה של שאלות שהפנתה אליה ההתאחדות.

 

 

חוות הדעת הזו יוצאת דופן משום שחוק מכר דירות מחייב למסור דירה חדשה לאחר שהמוכר בדק את דירתו, אישר כי אין בה ליקויים או הצביע על ליקויים שתוקנו. יוליס מבהירה כי במקרה שבו הצדדים מסכימים לכך תתבצע מסירת הדירה מרחוק, עם זאת התקופה המוגדרת בחוק כתקופת בדק - שלוש שנים שבהן הקבלן אחראי לתיקון כל נזק שמתגלה בדירה - תחל רק בתום משבר הקורונה, לאחר שהקבלן והלקוח יבחנו את מצבה של הדירה.

 

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 

עם זאת, חוות הדעת של יוליס אינה נותנת מענה למצב שבו אין הסכמות בין חברת הבנייה ללקוח על רקע חוסר היכולת למסור את הדירה בהתאם להוראות החוק. מצד אחד, חברת בנייה עשויה לסרב למסור את הדירה בלי לבקר בה, מתוך חשש כי מאוחר יותר הלקוח יאשים אותה בנזקים שהוא גרם בתקופת המגורים בדירה. מצד שני, דייר עלול לתבוע את חברת הבנייה על עיכוב במסירה, ולדרוש פיצויים כקבוע בחוק. בנוסף, לא הובהרה השאלה האם על הדייר לשלם תשלום אחרון במועד הקבוע בחוזה, גם אם לא קיבל את הדירה. פיגור מצטבר בתשלומים של עשרות לקוחות עלול לגרום נזק כבד לחברות הבנייה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: bigstock

 

 

מחלוקות כאלה ורבות אחרות עשויות להגיע לבתי המשפט. כדי למנוע זאת הוקם השבוע צוות שבו נציגי משרד המשפטים - המשנה ליועץ המשפטי ארז קמיניץ וכרמית יוליס - ועורכי דין בכירים. הציפייה היא כי צוות זה יגבש המלצות לצעדים ותיקוני חקיקה שהכנסת תתבקש לבצע כדי להסדיר את המצב.

 

מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר בתגובה: "כל המשק מתמודד עם מציאות שלא ניתן היה לצפות אותה והיא חד משמעית בגדר כוח עליון. מציאות זו מייצרת אתגרים בממשקים רבים - אחד מהם הוא מסירת חזקה בדירות חדשות. הן רוכשי הדירות והן הקבלנים מעוניינים לבצע את מסירת החזקה. הדיירים מחכים כבר שנים לדירות שרכשו והם מעוניינים לעבור לגור בהן והקבלנים מעוניינים לסיים פרויקטים. משרד המשפטים הציע מכניזם שאנו לומדים אותו מתוך רצון לראות בו פתרון סביר לעת הזו ואם ישנו צורך, נחדד את משמעותה מול המשרד ומול הקבלנים".

x