$
חדשות נדל

משבר הקורונה

האדריכלים חוששים מקריסה: מתרחבים קיצוצי השכר, מתבטלים פרויקטים שתוכננו

29% מהשכירים בענף האדריכלות הוצאו לחל''ת, כרבע ספגו קיצוץ שכר, וסגירת משרדים היא תסריט אפשרי. כך ענו מאות אנשי מקצוע במשאל ערוץ האדריכלות של Xnet

מנור בראון, Xnet 12:2230.03.20

מאות אדריכליות ואדריכלים מכל רחבי הארץ ענו בשבוע החולף למשאל משבר הקורונה, שפורסם בערוץ האדריכלות של Xnet. ביקשנו לדעת כיצד משפיע המשבר החריף במשק על משרדי האדריכלים ועובדיהם, על רקע עצירת פרויקטים והוצאת עובדים לחל''ת. כאשר התקבלו 600 תשובות סיכמנו את תוצאות הסקר, משום שהמגמות שמסתמנות בו הן מובהקות.  

 

 

 

1. ההפתעה לטובה: נתוני הפיטורים בענף האדריכלות נמוכים בינתיים. רק 1% מכלל המשיבים פוטרו בעקבות המשבר, וכמחצית מהאדריכלים (47%) דיווחו כי הם ממשיכים לאחוז במשרה ולקבל בעבורה שכר מלא.

  

2. המגמה המדאיגה: אלא שאדריכלים רבים כבר נפגעו. 29% מהמשיבים ענו כי הוצאו לחופשה ללא תשלום, ועוד כרבע מהמשיבים (23%) ציינו כי שכרם קוצץ. אם המשבר יימשך ואף יחריף, ללא סיוע ממשלתי, הפגיעה בפרנסה תהיה חמורה יותר מן הסתם.

 

3. הנפגעים העיקריים, כך נראה, הם שני הקצוות בהיררכיה של המשרדים - אדריכלים צעירים ובעלי המשרדים, להלן המפוטרים והמפטרים. הצעירים, כמו גם הסטודנטים שהחלו התמחות במשרדים, הם הנתח הגדול ביותר מבין המשיבים שהוצאו לחל״ת. 26% מבעלי המשרדים שהשתתפו בשאלון דיווחו, כי נאלצו להוציא עובדים לחל״ת או לפטר אותם.

  

 

"כבעלת משרד, אני מוטרדת מתזרים המזומנים ומהיכולת לשלם משכורות לעובדים", כתבה לנו אדריכלית מאזור המרכז. בעלת משרד אחר במרכז הארץ, שמתמחה במבני ציבור, כתבה: "אני קורסת כלכלית. העובדים הוצאו לחל"ת ובוטלו לי פרויקטים". יש גם מי שמעריכים, כי יום הדין של משרדם נמצא ממש מעבר לפינה, כפי שכתב בעל משרד אדריכלים בגודל בינוני באזור הצפון: "אני חושש מסגירת המשרד לגמרי בתחילת אפריל".

   

לצד החששות המובנים מצדם של בעלי המשרדים, שחוששים מאוד לעתיד העסק ועובדיהם, נשמעים קולות תרעומת מצד שכירים רבים ביחס להתנהלותם של מעסיקיהם מאז תחילת המשבר. בין התלונות הבולטות: הקלות שבה מוציאים עובדים לחל"ת, ניצול הסיטואציה לקיצוצי שכר, וחששות מהעתיד לבוא במקצוע שגם בימים כתיקונם אינו מתגמל כלכלית.

 

וכך תוהה אדריכל, שמשמש כראש צוות במשרד גדול: "מטריד אותי הפער הכלכלי האדיר בין בעלי המשרדים הגדולים לעובדיהם. אין גיבוי אמיתי לעובדים. בשנייה שהחל המשבר, הסנקציות על העובדים החלו במלוא הכובד. איך זה ייתכן שלמשרד מהגדולים בארץ אין עתודות כלכליות?"

 

 

 

 

פה ושם, שוגרו אלינו כמה תלונות מצדם של עובדים ותיקים שהוצאו בן רגע לחל״ת. "אני עם ניסיון של 35 שנה״, כתבה אחת מהם, ״וחבל שלא מעריכים זאת משרדי האדריכלים. הוציאו אותי לחל"ת, ואתמול נודע לי שהתקבלה עובדת צעירה ללא ניסיון למשרד". אגב, דומה שאין אפליה מגדרית בקבוצת המפוטרים והיוצאים לחופשה כפויה: 49% מהמפוטרים או אלו שהוצאו לחל"ת הם גברים, ואילו 51% נשים. חשש נוסף של אדריכלים צעירים שנמצאים בהתמחות דווקא הופרך השבוע. כפי שפרסמנו כאן, משרד העבודה החליט כי חל''ת של אדריכלים ומהנדסים צעירים תיחשב כחלק מתקופת ההתמחות.

 

אדריכלות. משבר הקורונה פגע גם בענף הזה אדריכלות. משבר הקורונה פגע גם בענף הזה צילום: שאטרסטוק

 

 

  

ברקס לענף

 

 מה בנוגע לפרויקטים? לפי ממצאי המשאל, נכון לשבוע האחרון יש עצירה של ממש. 46% מהפרויקטים שעליהם עובדים משיבי הסקר נעצרו - או בוטלו כליל. 38% נוספים ענו, כי הפרויקטים שעליהם הם שוקדים אמנם לא נעצרו בשלב זה, אך הם צופים שכך יקרה אם המשבר יתארך. כאשר בדקנו את חלוקת סוגי הפרויקטים שנעצרו או בוטלו, מצאנו דמיון בין הסקטורים המובילים: 25% בתחום מבני ציבור, לעומת 25% בתחומי המגורים ותמ"אֿ, ו- 23% בבתים הפרטיים. 

 

 

משיבים רבים מפנים אצבע מאשימה אל מקבלי ההחלטות, שלא הגדירו את גופי התכנון ואת משרדי האדריכלים כמקומות עבודה חיוניים. "מטרידים אותי חוסר השקיפות וחוסר הידיעה", התרעמה אדריכלית, ראש צוות במשרד תל-אביבי ."אני מוטרדת מרמת הפגיעות של האדריכלים במערכת התכנון. אנחנו הפיבוט של כל פרויקט, ולרוב חולקים את ניהול הפרויקט יחד עם מנהלי הפרויקט, ובכל זאת אנחנו הראשונים להיפגע".

 

 "אדריכלות הוא לא מקצוע חיוני, לפחות לא הוגדר ככה", מסביר אדריכל מאזור הצפון את הסיבה לעצירה המיידית של פרויקטים. ואדריכל אחר ציין: "אם לפני זה נושא השכר היה בעייתי בענף, כעת בזמן המשבר אני צופה האטה. ענף הבנייה מגיב לאט, וכנראה שחלק מהעובדים שהוצאו לחל״ת לא יחזרו לעבודה".

 

 

 

 

גם אם פרויקטים לא יבוטלו, אלא יוקפאו, תהיה זו מכה קשה לאדריכלים - הן המשרדים והן העצמאים. שכר הטרחה בענף מבוסס, ברבים מהמקרים, בהתקדמות השלבים בפרויקט: תכנון, היתרים, בנייה, פיקוח וגמר. עצירה באחד מהשלבים משמעותה עצירת תזרים המזומנים. כשזה קורה בהיקפים גדולים ובאופן לא מתוכנן, המצב עשוי להעמיד בסיכון גם משרדים עתירי פרויקטים שנחשבים ליציבים. בפועל יש משימות רבות לעשות, העובדים לא יהיו חסרי מעש, אך ללא התזרים לא יהיה מקור שישלם להם משכורות.

"בהינתן שחלק מהפרויקטים נעצרו והיתר מתקדמים בעצלתיים באופן משמעותי, כיצד נוכל להמשיך להתקיים?" דואג אדריכל עצמאי שמתמחה במגורים פרטיים. "המדינה צריכה לקחת את העצמאים יותר ברצינות, להקצות משאבים גדולים יותר לקיומנו, ולא להקשיח עמדות וקריטריונים שיאפשרו רק לחלק מאיתנו לקבל עזרה - מועטה ומגוחכת ככל שתהיה".

 

בעלת משרד מביעה חשש ממפולת בענף הבנייה כולו: ''תשלומים נעצרים. איך יזמים יצליחו לצאת מהמשבר הזה? פרויקטים חדשים לא נכנסים ואלה שהוקפאו - לא ברור לכמה זמן''. בעלת משרד תל אביבי כתבה, כי "אנחנו מרגישים שרוב הפרויקטים לא מקודמים וצפויה פגיעה בהכנסה. כרגע יש פתרון לעובדים שיצאו לחל"ת, אבל לנו בעלי המשרד אין פתרון לשכירים עצמאיים". ואילו בעלת משרד נוספת מביעה חשש ממפולת בענף הבנייה כולו: "תשלומים נעצרים. איך יזמים יצליחו לצאת מהמשבר הזה? פרויקטים חדשים לא נכנסים ואלה שהוקפאו - לא ברור לכמה זמן. משערת שכל מי שרצה לעשות שיפוץ ידחה זאת, אולי יבטל. ייתכן שהתקציב שהופרש לכך פשוט ייעלם".

 

התאחדויות האדריכלים והקבלנים מפצירות בגורמים הרלבנטיים להאיץ תקנות לשעת חירום לענף, ופרסום תוכנית סדורה להפעלת מערכות התכנון והרישוי בתקופה שעומדת לבוא. התהליך טרם הושלם ויעילותו תיבחן אם יושלם, אך בינתיים מפרסמות העיריות ומינהל התכנון לציבור האדריכלים והמתכננים את מתכונות העבודה החדשות לתקופה זו.

ומה בדבר האדריכלים העצמאיים? לרבים מהם אין רשת ביטחון, והממשלה טרם דאגה לגבש תוכנית הצלה שתקל על המצוקה שאליה נקלעו. מיטיבה לתאר את החרדה בעלת משרד מאזור המרכז המתכנן מבני ציבור: "אני עצמאית, משלמת מסים והרבה כל חיי. בעקבות המשבר יש עצירה טוטאלית, אפס הכנסות, ואני לא יכולה לקבל אבטלה כעצמאית. זו בעיה! אצטרך לחפש עבודה כשכירה, ייתכן בתחום אחר, כדי להשתקם ולפרנס את משפחתי".

 

אין שעות נוספות

 

והנה תחלואה נוספת שנחשפת במשאל, ולא מדובר בנגיף הנוכחי: 45% מהאדריכלים שהשתתפו בסקר מדווחים כי לא משלמים להם שעות נוספות אף פעם, ללא קשר לאירועים האחרונים. נדמה שהקורונה גרמה לעוד משרדים לאמץ את הנוהג הנפסד הזה: כששאלנו מי לא מקבל שעות נוספות רק עכשיו - התברר ששיעור המשיבים כבר צמח ל-75%. במלים פשוטות: מחצית מהשכירים לא מקבלים תוספת שכר על שעות נוספות אף פעם, ורק רבע מהם מקבלים שעות נוספות בימים אלה. מצב המקצוע, בלי קשר לקורונה, אינו טוב.

 

x