ירון ספקטור: "הקפאת החוזים במחיר למשתכן – טעות שתפגע בכולם"
החלטת משרד הבינוי והשיכון להפסיק את החתמת הזוכים על הסכמי רכישה במסגרת התוכנית, מעוררת תרעומת בקרב הפעילים בענף הנדל"ן. השמאי ירון ספקטור: "מי שרוצה לחתום - תנו לו; המדינה עוצרת את הפעילות הכלכלית שלא לצורך"
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
בעקבות התפשטות נגיף הקורונה והנחיות משרד הבריאות בנושא, הודיע באחרונה משרד הבינוי והשיכון על ביטול כנסי המידע לזוכים בתוכנית מחיר למשתכן, כמו גם על הפסקה גורפת של אירועי בחירת הדירות. המשמעות – תהליך בחירתן של יותר מ-2,000 דירות יידחה למועד לא ידוע. בנוסף הוחלט להפסיק עד הודעה חדשה גם חתימת חוזים במסגרת התוכנית.
במסגרת אירועי בחירת הדירות, מממשים זוכי מחיר למשתכן את זכייתם בדירה ובוחרים את הדירות מבין מלאי הדירות הזמין של היזם, בהתאם לסדר הזכייה בהגרלות. לאור ההתפתחויות והרצון לשמור על בריאות הציבור, הוחלט במשרד על דחיית בחירת הדירות עד שינוי הוראות משרד הבריאות, כך שהן יאפשרו הליך יעיל ומסודר של בחירת הדירות.
אם שתי ההחלטות הראשונות – על ביטול הכנסים ואירועי בחירת הדירות – עוד התקבלו בהשלמה מסוימת על ידי השחקנים בענף הנדל"ן, הרי שההחלטה להפסיק לאלתר גם את חתימות החוזים במסגרת התוכנית הממשלתית – היא כבר עוררה תמיהה והתנגדות. "במו ידיה המדינה עוצרת כליל את הפעילות הסדירה בענף הנדל"ן, בעוד שהחלטה אחת של רשות מקרקעי ישראל יכולה להפוך את זה", אומר השמאי והכלכלן ירון ספקטור.
לדבריו, "ההחלטה של משרד הבינוי והשיכון להפסיק את חתימות החוזים לזמן לא ידוע, שהובלעה בין השורות בהודעה שפירסם, נובעת מהחשש שבמציאות הכלכלית החדשה שניחתה עליהם הזוכים לא יצליחו לקבל משכנתא. אבל מי שכבר זכה ובחר דירה, וגם היום, למרות המשבר, רוצה לחתום על חוזה – למה לא לאפשר לו את זה? אפשר בהחלט לבצע את הליך ההחתמה במתכונת צנועה שאינה מסוכנת, שכן לא מדובר באירועים המוניים אלא במפגש הכולל בסך הכל שני בני זוג ועו"ד.
"כמובן שאפשר וצריך לתת לרוכש כזה הקלות: להאריך את תקופת החתימה משבועיים לחודש; או להעמיד לו אפשרות, במקרה שייתקל בקשיי מימון, לצאת מהעסקה ללא קנס. אבל בעצם המדינה כבר החליטה בשבילו.
"צריך לזכור שכל חוזה כזה כולל שרשרת ארוכה של גורמים: היזם שנותר ללא כסף; הזוכים שסובלים מאי-ודאות ובינתיים משלמים שכירות; הבנק שכבר החליט שהוא מוכן לתת משכנתא; הקבלן שלא יודע אם יהיה פרויקט או לא; העורך דין המלווה, הרשות המקומית ועוד. מן הסתם, ביטול אפריורי של כל החתימות פוגע בכולם".
גם בנוגע לשאר ההחלטות של משרד הבינוי והשיכון לספקטור יש ביקורת: "אפשר לערוך היום כנסים בהשתתפות מרחוק, למשל בזום. למה מפעל הפיס עורך הגרלות בטלוויזיה עם עורך דין ורואה חשבון שמפקחים על התהליך, ובמחיר למשתכן זה בלתי-אפשרי?
"ההיגיון אומר שגם במצבים קשים צריך לאפשר לכלכלה להמשיך להתקיים במקומות שהדבר לא מסכן חיים, ולא לעצור אותה לחלוטין מתוך פאניקה או שיקולים פזיזים. ענף הבנייה הוגדר על ידי הממשלה כחיוני בעת המשבר, ובצדק, אבל ההחלטה לעצור את מחיר למשתכן מציגה בעצם תפישה הפוכה לחלוטין. התוכנית הזו משקפת נכון להיום את כל שיווקי הקרקע למגורים של מינהל מקרקעי ישראל, כך שהקפאתה מהווה פגיעה מיותרת ולא מידתית בכלכלה".
שומרים על הבריאות
במשרד הבינוי והשיכון הגיבו לטענות ואמרו כי בשלב זה הם אינם צופים כי הדחייה בבחירת הדירות תשפיע על קצב המשך בניית הדירות בשטח או תדחה את תאריך מסירת הדירות.
לדברי שרת הבינוי והשיכון, יפעת שאשא ביטון, "לנוכח ההתפתחויות והרצון לשמור על בריאות הציבור מחד גיסא, ושמירת זכויות הרוכשים בבחירת הדירה מאידך גיסא, החלטנו על הפסקת הליך בחירת הדירות עד שהמשק יחזור לפעילות סדירה יותר. במצב הנוכחי, חלק מהזוכים היו עלולים לוותר על זכותם, ומבחינתנו חובה לשמור עליה. בד בבד, הגדרנו את ענף הבנייה כענף חיוני כדי להמשיך בבניין הארץ, ככל הניתן".
על אף דבריה של השרה, נראה כי בימים האחרונים חל ריכוך מסוים בעמדתו הנחרצת של המשרד. שלשום הודיעה שאשא ביטון על עריכת סקר מקוון בקרב 1,500 זוכי תוכנית מחיר למשתכן, כדי ללמוד על העדפותיהם בסוגיית בחירת דירות באמצעים מקוונים. זאת, במטרה לתת מענה לזוכים ולקבלנים בתוכנית מחיר למשתכן, שכנסי בחירת הדירות ותהליך שיוך הדירות שלהם נדחו.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן>>